Goojprt hordozható nyomtató Android projekt

Az utóbbi időkben hibrid app prototípus fejlesztéssel foglalkoztam mellékesben éttermek számára, ahol az volt a feladat, hogy ételek lejárati idejét kell nyilvántartani és öntapadós címkékre nyomtatni, a lehető legolcsóbb kiépítésben. Ehhez Brother QL-810W WiFi képes, márkás nyomtatókat használunk. eBay-en bukkant fel 6eFt-ért szállítással a kis Goojprt MPT-II -tes nyomtató. Ez egy hagyományos ESC/POS kompatibilis „pénztárgép szalag” nyomtató, annyi extrával, hogy 2.0 és 4.0 (LE) Bluetooth képes és van benne akku is – amiről meglepően sokat megy. Ezek a hordozható nyomtatók márkásban ennek többszörösébe kerülnek, ezért pedig ügye nem kár. A papír bele itthon elég drága ~1200Ft 1 tekercs, de az eBay itt is partnerOlvass tovább…

2018.09.12. 14:38 - legyes

Karácsonyi kütyüláz: Okostelefon (2015)

Kedvenc témám az okostelefon vásárlás, mert ez szokta okozni a legtöbb összetűzést köztem és a leendő – rendkívül elégedetlen – vásárló között, aki kb. soha nem hallgat a józan észre.

Ha egy mondattal akarom letudni, akkor azt mondom, hogy vegyél új iPhone-t. Azzal nem tudsz mellényúlni. Egy gomb van rajta, nem tudod elrontani. Amit tud, azt általában jól is tudja. Amit nem, arról pedig meg vagy győzve, hogy nincs is rá szükséged.

Az én igényeimet és lehetőségeimet sem fedi az iPhone család, ilyenkor vajon mit lehet tenni? Hát szinte mindenki az Android felé menekül. A zöld robotos világ az a terep, ami rendkívül szegény a „boldogság szigetében” viszont gazdag mocsárban.

Milyen akkor egy minimálisan elvárt hardverrel rendelkező androidos telefon? Olvass tovább…

2015.12.08. 13:07 - legyes

Az első Android PC: Remix Mini 2G/16G

A mai napon – 17 nap után –  végre megérkezett a Remix Mini 2G/16G Kickstarter változata, ami $40 áron volt támogatható, listaára az Amazonon ebben a pillanatban $69.90.

Igényes dobozban érkezett, aminek minden sarka kellőképpen meg volt horpasztva, de szerencsére a tartalma nem sérült. Kibontás után egy fekete, folyami kavicsra emlékeztető, puha műanyaggal borított, pici eszköz találunk, egy Eu szabványú tápot és egy nagyon rövid HDMI kábelt. Furcsa, hogy a táp nem a kínai egyentáp, hanem egy picivel igényesebbnek kinéző példány. Méretre maga az eszköz alig nagyobb egy átlagos egérnél. Technikai leírás a bejegyzés végén.

Mi értelme is van egy ilyennek?

Van benne 2GB RAM, 16GB háttértár (+microSD), Chrome böngésző, YouTube kliens, legális Word, Excel, PowerPoint, … és minden egyéb probram, ami Android alatt is elérhető a Google Play áruházból. ES File Explorer segítségével hálózatról is megnyithatunk Office dokumentumokat és szerkeszthetjük is, teljesen legálisan. Természetesen nem egy teljes értékű Office csomagról van szó (pl. nincs makró támogatás), de egy átlag felhasználónak elég. Olvass tovább…

2015.11.24. 23:38 - legyes

Apple Music Androidon

Mivel az Apple elég jól kézben tartja az online médiák piacát, androidosként is reménykedve vártam az Apple Music for Android megjelenését. Az első meglepetés akkor ért, amikor 2015-ben az Apple bejelentette, hogy androidra is elérhető lesz. Gondoltam, hogy a Microsoft nyomdokaiba lépnek és elkezdenek jó minőségű programokat gyártani a robotos platformra. A mai napon elérhetővé is vált a béta. Lelkendezve telepítettem, de nagyot kellett csalódnom. Screenshot_2015-11-11-10-59-15 A program elvileg ingyenesen kipróbálható 3 hónapig. Viszont… A kipróbáláshoz Apple ID kell (miért nem jó mondjuk Google fiók, ami kb. minden androidosnak van és ahhoz rendelnek egy belső ID-t?), valamit kötelező jelleggel meg kell adni egy érvényes bankkártya fizetéshez szükséges adatait (kártyaszám, biztonsági kód, lejárati idő, kiállító). A kártyaadatok megadása után €1.98-t terhel a számlára (amit még nem adott vissza), az ingyenes tesztidőszakot elkezdve, csak előbb fogadjunk el egy 89 oldalas szerződést.

Szegény ember multiplatform alkalmazása, azaz a webappok. A webappok nagy előnye, hogy kb. minden okostelefonon működnek kisebb módosításokkal. Hátránya, hogy rendkívül erőforrás igényesek, nem túl reszponzívak, a kisebb teljesítményű eszközökön rossz felhasználói élményt nyújtanak és jellemzőek a grafikai elemek elrendezésének hibái.

Az összes ilyen szolgáltatás közül a Spotify volt az, ami a legjobban megfelel az igényeimnek. Sajnos gyakran futok bele olyan számokba, amik nem találhatók meg rajta (és itt a ’80-as évek zenéit is értem). Az összes Spotify kliensben amit használok van valami bosszantó bug annak ellenére, hogy 3 naponta frissítik, de összességében lehet vele boldogulni. Így a Spotify-t összehasonlítási alapként fogom használni.
Olvass tovább…

2015.11.11. 11:36 - legyes

Közkívánatra: Olcsó, androidos tablet vásárlási tanácsadás

Bizonyára sokan vesztek a „feketepénteken” vagy a „Karácsonyi akciókban” ‪‎Android‬ ‪‎tabletet (vagy telefont).
Azt felejtsétek el, hogy „De nekem nincsenek nagy igényeim” vagy „Elég lesz nekem a 2 magos is, mert nincs pénzem nagyobbra”. Akkor inkább ne vegyél. De tényleg.

Fogadjátok meg a következőket:

 • Intel Atom processzorosat NE (sok alkalmazás nem megy vele, kilépked, haldoklik, és durván belassul véletlen időpontokban)
 • processzor magokból minimum 4 VALÓDI processzormag kell, a gyártó lehetőleg Qualcomm legyen (esetleg kis felbontásoknál az MTK – MediaTek – sem lehet rossz)
 • RAM” -ból nagyon-nagyon minimum 1GB, de inkább 2GB
 • ROM„-tól minimum 8GB inkább 16GB (akkor is ha SD kártyával bővíthető)
 • #Android verzióból a 4.4 ajánlott (4.3 alatti felejtős, frissíteni pedig nem fogják)
 • igenis érdemes megnézni a márkás tableteket is az olcsók között (pl. LG L-Pad 7.0, 8.0, Google-Asus Nexus 7 1. generáció)

Ha egy tablet 90eFt alatt van, valamiben engedned kell az igényekből. Ha 50eFt alatt akkor épp használhatót kapsz a pénzedért. Ha ~30eFt alatt, akkor inkább vegyél egy üveg finom szeszt (kivételt képezhet 1-2 alkalmi vétel, mint pl. a LG G-Pad 7.0, bizonyos Lenovo készülékek és százból 1 kínai).

Amivel meg kell barátkoznod minden nem Apple iPad tableten az a szaggatás (ún. „lagolás”), hogy nem megy minden pikk-pakk. Ez ilyen, ez az Android sajátja. Cserében viszont olcsó.
Továbbá aki szeret facebookzni, kerüljön messzire minden Asus okoseszközt (igen a MemoPad szériát is).
Samsung Galaxy Tab esetén is érvényes a fent leírt felsorolás. Ebből látni fogod, hogy a Tab 4 7″ is durván kompromisszumos gép (a gyönyörű kijelző és a 1.5GB RAM ellenére, ugyanis a Marwell processzor nagyon gyenge. Persze képeket nézegetni jó az is és összeszerelési minőségben, garis ügyintézésben, kijelző színekben nehéz jobbat találni ilyen áron).

Minden okoseszközt a rátelepített alkalmazások tesznek okossá. Ha elmész a „hülyeazértnemvagyokba” és ott a 18eFt-os gyorsnak érződik, ne dőlj be. Az érzés hasonló a frissen telepített Windowshoz.
Persze a fent leírtak sem garantálják, hogy szeretni fogod. Mert a gyártók előszeretettel csapják össze az androidos tableteket. Sok esetben a papíron 6x gyengébb kínai is sokkal élvezetesebben működik, mint a neves gyártók 130eFt-os termékei. De csak az vegyen kínai tabletet, aki szeret kockáztatni. 10-ből 9 alkalommal igazi ipari hulladékra fogsz ráugrani.

Az egyik kínai Windows 8-as csoda, amiből ki lehet fogni szemtelenül olcsó és jól működő darabot is:

Windows 8-as „táblagép”, teljes értékűnek mondható változatban: http://www.pandawill.com/voyo-winpad-a1-mini-tablet-pc… Kevés programmal használva kb. kiválthat egy olcsó asztali gépet is. De nem kell sokat várni a 2GB memóriától és az Atom processzortól. A Windows-os okoseszközök vásárlása esetén meg kell vele barátkozni, hogy nincs támogatva a programfejlesztők által. Alig van rá alkalmazás, ami van az pedig sokszor silány minőségű vagy tudású, összehasonlítva iOS-es vagy androidos változatával.

A valószínűleg legolcsóbb, de még épp használható androidos tablet:

Véleményem szerint ez alatt (alább) csak óriási szerencsével lehet kifogni használható tabletet. Ez a gép képviseli az abszolút minimumot (ráadás extra, hogy emlékeim szerint képes távirányítóként működni a beépített infra adó miatt). Jelenleg 28900-35000 Ft között kapható. Érdemes rápróbálni az alig drágább 8.0 változatra, szerintem praktikusabb. De mindkét változat kijelzőjének fényereje elég kicsi, érdemes kipróbálni, ha ilyenre pályáztok.

http://www.lg.com/hu/tablet/lg-G-Pad-7.0-LG-V400-tablet

Némi kockázatot jelent ez az öreg – de még mindig egész jó és kiválóan hackelhető – 1. generációs Nexus 7 refirbished (gyárilag felújított, csökkentett garanciás és szemtelenül olcsó):
http://www.expansys.hu/google-nexus-7-2012-wi-fi-16gb…/
http://www.expansys.hu/google-nexus-7-2012-v-kek-tok…/

Orrvérzésig tolják az Asus MemoPad szériákat, főleg az ME176CX-et: 4 magos proci, 1G memória, 8 vagy 16GB háttértár, egész tűrhető IPS kijelző. Nekem is van belőle egy. A világ leglegosabb (iszonyat durván, majd’ használhatatlanul szaggató) tabletje. Itt nem a gyártóval van a baj, hanem az Intel SoC-tól vérzik el mindegyik. Folyamatosan jönnek a frissítések minden Intel Atomos eszközre, de jelentéktelen javulást tudnak elérni. Minden tesztprogram csodákat ír az Atomokról, de valójában semmire sem jó: a játékok el sem indulnak, kilépkednek, szaggatnak. Sok program fel sem telepíthető, vagy kilép, vagy úgy belassul, hogy semmire sem reagál. Ez sajnos MINDEN Intel Atom procival szerelt eszközre igaz. Persze először kézbe véve és a teszteket olvasva az év vételének tűnik… Kb. a legtöbb gyári tartozék van hozzá, olcsó, a tesztprogramokban aláz, épp elég a kijelző, 8 órás akkuidő (tényleg, bár az utolsó frissítés növelte a mélyalvás akkuigényét), jó ár, 16GB változatban is elérhető, az Asus ZenUI felület is barátságos, komponenseit hetente frissítik. De ez eredmény ugyanaz, mint a Samsung Galaxy Tab 3 és 4 7″ esetén: a processzor totál hazavágja az egészet. De nem úgy, hogy „egye fene, elkaristolok vele”, hanem „azt a jó édes ku*** any**** mi a f**z van már megint?” formában.

Az igazi mérnöki baklövések, azaz 1 alkatrész rossz megválasztásával hogyan gyártsunk vacakot:

Asus MemoPad ME176CX (link):

Amit jól csinátak:

 • elérhető 16GB változatban is
 • egész használható kijelző
 • könnyű
 • jó akkuidő (viszont fájdalmasan lassan tölt fel 2A töltővel is)
 • minden tesztprogram szerint alázza az azonos árkategóriát (ha-ha-ha)
 • 64 bites processzor, ami talán előre vetíti az Android 5.0 frissítésének lehetőségét (szükség ugyanis nincs a 64 bitre)
 • sok gyári tartozék kapható hozzá, nem kell univerzális tokot ráerőltetni
 • Asus ZenUI kezelőfelület

Amit nem:

 • szokásos Asus gond (ami kb. bármely Asus eszközzel reprodukálható), hogy a Facebook alkalmazások használhatatlanul lassúak
 • az x86 (és nem ARM) alapú Intel Atom miatt a legtöbb alkalmazás hibásan fut: kilépked, el sem érhető vagy irdatlanul belassul
 • a kamera nevetségesen vacak, bármelyik $40 kínai eszköznek jobb van (mindkettő)
 • gagyi összeszerelési minőség (recseg, bármelyik kínai színvonala tudja ugyanezt)

Samsung Galaxy Tab 4, 7″ (link)

Amit jól csinátak:

 • összeszerelési minőség
 • 1.5GB memória
 • a kijelző képe (durván aláz bármit 80eFt alatt a fényerőt és a színeket tekintve, a felbontás vitába nem mennék bele, mert én nem 3cm-ről nézem a kijelzőt)
 • Samsung alkalmazások minősége
 • a garanciális ügyintézés (akár 24 órán belül javítják és futár viszi el)

Amit nem:

 • a nagy számokkal büszkélkedő, de valójában iszonyatosan vérszegény Marwell processzor, ami minden alkalmazásban feltűnik, a játékok szaggatnak az Internet böngészés pedig nagyon sok türelmet igényel

A cikk nélkülöz minden szakmai helyességet, pontos technikai definíciókat és nem a mobilhekker überkockáknak szól. A célközönség az a csoport, akik ráugranak az akciós újságokra és vesznek egy tabletet, mert az kell és kész. A szakmai helyességre kiváló példa a technikai leírásokban található „ROM” – ami ügye csak olvasható memóriát jelent és így kissé viccesen hatna, hogy van 8GB ROM-om de rátelepíteni semmit sem tudok 🙂 Továbbá a „ROM” esetén tudni kell, hogy az operációs rendszer és a gyárilag előtelepített kacatok (ún. „bloatware”) elfoglalják annak jelentős részét, akár 3.5GByte-ot is.

2014.11.29. 11:40 - legyes

Kínai, Android TV Box DVB-T vevővel (ismert még: ET-02, HD16T neveken)

A Pandawill.com -ot elég gyakran böngészem, régóta szemezek robotos médiajátékossal, de még kínában is túl drágának tartom ezeket. Korábban Asus O!Play-em volt, amit eladtam (lassúsága, butasága miatt). Majd  az aktuális Happy Deal hírlevelek között egy gyöngyszemre bukkantam: ET-02 Android TV Box, beépített DVB-T vevővel, $39.90 áron. Az ár tetszett, mert az O!Play-ért kapott pénzem belül maradnék. Viszont azért ennyi pénzért (vagy akár 2x ennyiért) nem várhat csodát az ember fia. Az első dolog, aminek mennie kellett az XBMC. Ezt vagy izomból kell tudnia, vagy vasból. Nos az AmLogic SoC és az izom szó még csak egy szövegkörnyezetbe sem kerülhet, így maradt a hw támogatás. Kicsit kiműveltem magam a témában és úgy tűnt a legtámogatottabb az AmLogic SoC család, így belefogtam.

4 hét várakozás után megérkezett a kütyü, amihez az ingyenes szállítás ellenére a Magyar Posta oldalán is követhető szállítási azonosítót kaptam. A doboz igényes, az összeszerelés minősége is jó.

Olvass tovább…

2013.07.23. 08:57 - legyes