AMD Ryzen Balanced energiaséma

Az alábbi kis animgif segítségével szeretném szemléltetni, hogy miért ne használja senki az AMD által kínált energiasémát. A háttérben csak egy FullHD YouTube videó fut, hogy mégis csináljon valamit a gép:

AMD Ryzen optimalizált energiaséma

Mit is látunk a képen? Hát azt, hogy kb. pont semmi értelme ennek a sémának. Mert ugyan “Balanced” a neve, de semmi ilyesmit nem csinál, csak max órajelre állítja a magokat. Nos, ez azért nem jó, mert ha épp nem használjuk ki az összes magot, akkor csak a szobát fűtjük vele, de haszna nem sok. Ugyancsak problémás akkor, ha olyan alkalmazást használunk, ami csak 1-2 magot képes kihasználni, de azt maximálisan, ugyanis akkor ez a processzor például 4150MHz-re képes. Ha maradunk ennél a CPU-nál (AMD Ryzen 1600X), akkor ez csak 3.7GHz lesz 1 vagy 2 magos terhelés esetén is. Az Intel processzoroknál ugyancsak érdemes a kiegyensúlyozott opciót választani, ugyancsak a turbo miatt.

Pont semmi értelme ennek az energiasémának. A hagyományos “kiegyensúlyozott” (balanced) a legjobb jelenleg, minden szempontból, még akkor is ha játékra használjuk a gépet.