Régi-új AMD AM4-es Athlon processzor

Sajnos úgy hozta az élet, hogy meg kell szakítanom a Ryzen upgrade projeketet, amihez már minden megvolt, csak a processzor nem. Viszont valami kellett a gépbe, ezért megvettem az épp polcon levő legolcsóbb 4 magos processzort ideiglenesen, az AMD Atlon 950-est. Ez egy 3.5GHz-es AMD4-es, 28nm-es processzor, 3.8GHz maximális turbó frekvenciával, 65W TDP-vel. Jelenleg egy ASRock X370 Gaming K4-ben ül, 3200-es G.Skill Trident Z RAM-ok mellett.

Aki ismer, az tudja, hogy rendkívül kőköri konfiggal toltam egy ideje, egy FM1-gyes AMD 651K-val, ami 3GHz-es, DDR3-mas, 117W-tos, 32nm-es. Szal’ azt hiszem az alábbi kép többet mond minden szónál:

Persze azért nem ennyire egyszerű a dolog. I/O-ban jelentősen érezhető a változás és a fogyasztásban is. Az összes hűtő a gépházban az alap fordulatszámon megy (666-800rpm), akkor is ha maxra hajtom a processzort.

Overkill alaplap, és RAM ehhez a procihoz? Az. De mint mondtam hirtelen kellett valami. Ha nulláról indulsz, eszedbe ne jusson ilyen processzorral tervezni. Vagy indul el Pentium vonalon (az upgrade lehetőséget pedig bízd a használtpiacra később), vagy ha AMD-ben gondolkodsz, csakis a Zen magos példányok jöhetnek szóba (Ryzen 1200 – 1800X, mert csak ezek AM4-gyesek, a Ryzen Threadripper TR4-gyes).

A Cooler-Master 240-es AIO hűtő persze nem fér el a RAM-tól a gépházban rendesen, faragni pedig nem fogok, szal’ ideiglenesen – a Ryzen 1700X-ig – megörökölte az FM1-ről az Arctic-Cooling Freezer 7 rev 2-t, ami tökéletesen passzol az AM4-re. Igazi budget king.

Egy szó, mint 100, AMD-ből csakis Zen magosat szabad venni, amit az alábbi videó is megerősít: