LCD 2×16 csatolása Mikrotik USB portjához II.

Az előző bejegyzésben egy FTDI chipes megoldás volt látható. Előnye, hogy olyan Arduino kompatibilis lapokkal is megy, amiken nincs soros port, viszont van digitális. A projektben egy Arduino Uno (klón) szerepel, aminek van saját USB portja, így a soros-USB átalakító kihagyható.

A projekthez felhasznált kellékek:

  • Arduino Uno (kínai klón)
  • Routerboard RB751G-2HnD
  • USB “nyomtatókábel”
  • 16×2 I2C háttérvillanyos LCD

A szükséges bővítmények, LCD bekötés, egyebek elérhetők a korábbi bejegyzésben itt. Olvass tovább…

2016.07.30. 16:21 - legyes

Filléres MT4171 mini USB DVB-T vevő

Korábban olvastam egy blogbejegyzést, amiben egy TP-Link routert használ fel arra a tulajdonosa, hogy IP-re ültesse a DVB-T adókat. Mivel van egy elfekvő TP-Link routerem, úgy gondoltam egy próbát mindenképpen megér, de költeni a lehető legkevesebbet akarok rá. A jel veszteségek (és az utánajárás) minimalizálása érdekében hagyományos antenna csatlakozással kellett rendelkeznie, ellentétben a blogbejegyzésbe találhatóval.

Kis keresgélés után találtam az eBay-en az MT4171 típusjelzésű, USB csatlakozós, mini DVB-T vevőre. Az ára $7.49 (itthon $25 körül kapható ugyanez).

A fizetés PayPal segítségével történt, a kereskedő nem is fogadott el más fizetési formát, a szállítás a származási helyet figyelembe véve mindössze 2 hetet vett igénybe, viszont követési számot nem kaptam. A csomag érkezésének napján a szállító cégtől kaptam egy e-mailt, amiben érdeklődnek: megérkezett-e a termék, mindent rendben találtam-e a szállítással, szükségem van-e valami információra. Egy kínai szállítótól szerintem ez igazán figyelemre méltó.

A csomagolás a lehető legolcsóbb: 2 darab, tenyérnyi habszivacs közé helyezett vevő, mini CD és egy mágneses talpú botantenna.

Olvass tovább…

2013.07.31. 08:42 - legyes

Az USB pendrive képfájl író/mentő programok királya

Mivel az optikai meghajtóknak – szerencsére – leáldozott, ezért a rendszer visszaállító eszközöket, Windows és Linux telepítőket bootolható pendrivera írom, így kényelmesebb, gyorsabb és mindig a legfrissebb lehet a zsebemben. Hasonlóképpen mindenhol pendriveról futtatom az ESXi 4.1-et és az ESXi 5-öt is.

Sajnos egyszer úgy döntött az ESXi 4.1-et tartalmazó pendrive az ország másik végén, hogy nincs kedve tovább működni, a helyszínen pedig csak egy kis kapacitású volt épp kéznél a helyzet megmentésére.Természetesen nem volt informatikai ismeretekkel bíró személy, ezért csak a “távoli asztal” és a gépbe helyezett pendrive maradt. Segítség nélkül sajnos az ESXi telepítésére nem volt lehetőség, plusz aggódtam is amiatt, hogy az ESXi telepítéskor mintha figyelmeztetne, hogy törli a rendelkezésre álló merevlemezek tartalmát. Természetesen az álló szerver képernyőjét nem értem el távolról. Így egyetlen megoldásnak azt találtam, hogy az itthoni HP Microservert leállítom, készítek az ESXi pendriveról egy képfájt, azt neten elküldöm, majd ráírom ott az üresre.

Természetesen itthon nagyobb kapacitású volt, mint a helyszínen, ezért a létrehozott partíció méretek sem stimmeltek. A szokásos csoda image tool programok gyorsan felejtősek lettek. Ekkora találtam rá a csodaprogramra “USB Image Tool” néven, Alexander Beug kezei által.

A csoda, amire pont a legjobbkor volt képes pedig az, hogy a képfájlt automatikusan átméretezte partícióstól, a kisebb pendrivera írás közben. Az ESXi bebootolt, a konfigot ugyan újra létre kellett hozni, de adatvesztés nem történt 🙂

2012.03.02. 19:57 - legyes