Több router összekötése WiFi hatótáv bővítés céljából

Az a jó a XXI. században, hogy már mindenki szakértője mindennek. Aki már fel tud telepíteni egy operációs rendszert, azt hiszi magáról informatikus. A WiFi beüzemelése pedig már egyenesen hálózati szakértővé nevez ki bárkit. Minden otthonban és cégnél előbb-utóbb eljön az az időszak, amikor már egy WiFi elérési pont – ún. AP – már nem lesz elég a lefedettség biztosításához. Persze a direkt erre kitalált eszközök szóba sem jöhetnek, mert horror drágák de már nagyon értünk az ötezer Forintos routerekhez – no meg amúgy is van már belőle egy és tök jól is működik az ezres neten 35 Mbittel – szal’ jön a találékonyság. Vegyünk egy pár darabot még ebből a szuper cuccból, és fűzzük egymásba őket. A sok hülye okoskodó hálózatos szakértő a drága cuccaival meg elmehet a fenébe.

Az Internetre közvetlenül nem csatlakozó eszközökön ki kell kapcsolni a DHCP szervert, egyedi IP címet kell beállítanunk és az összeköttetés a LAN feliratú portokon történik.

Olvass tovább…

2018.03.24. 01:24 - legyes

Miért lassú otthon az Internet?

A fénysebességű Internet korában egyre több embertől hallom, hogy lassú az Internet otthon, pedig 1000Mbit/s előfizetés van és csak weboldalakat néznek maximum 3 eszközzel. Biztosan a vacak magenta/bilikék/stb. tehet róla. Hát, részben ők is, de a hiba általában otthon van. Hogy ne legyen egyszerű a dolog, még a tipikus problémák listája is elég hosszú.

1000-es előfizetés, mégis csak negyed sebességre képes. Miért? A válasz alább.

Olvass tovább…

2018.02.12. 15:25 - legyes

Otthoni router beállítás: MTU méret, amiről senki sem beszél

Már minden lakásban van egy “router”, amivel az okoskávéfőzőnek és okoslámpának osztjuk a netet. Szerencsétlenebb esetben a szolgáltató sajátját használjuk, amiben nevetségesen gyenge processzor van, de cserébe legalább nem kell állítgatni rajta semmit, csak kihozta a szaki és netezünk. Viszont vannak hobbisták, akik ragaszkodnak a saját routerülhöz, nekik lehet hasznos az alábbi.

Bizonyára találkoztál már te is olyan jelenséggel, hogy bizonyos weblapok gyorsan töltődnek be, de vannak olyan -jellemzően külföldi – oldalak, amik kicsit olyan nyögvenyelősen. Vagy mindig szenved a YouTube/Facebook videó, de a speedtest.net azt mondja, hogy fénysebességgel hasít a net. Ismerős? Hát valószínűleg azért van, mert a routeredben nem jól van beállítva az MTU méret.

Olvass tovább…

2017.11.01. 12:16 - legyes

Élet a Telekom ADSL2 3play routerrel

Azt hiszem rájöttem a #Telekom ADSL átok egyik megoldására. Pénteken volt szerencsém használni egy Telekom routert (ZTE Speedport Entry 2i). Egy linux iso fájlt töltöttem le. Felfigyeltem rá, hogy miközben töltődik le a nagy fájl, semmi más nem nyitható meg, mintha nem is lenne net és a letöltés sebessége is egyre kisebb. A hálózatra kötött többi gép is azt hitte, hogy megszakadt a net vagy hogy szakadozik. Amint végzett az iso letöltés, azonnal bejöttek a weboldalak.

Szal’ aki Telekom ADSL hálózaton netezik, az kérjen kölcsön egy rendes routert és egy ADSL2+ modemet (vagy VDSL modemet, amiben van Annex-B ADSL2 is) és próbáljon rá újra.
Nálam egy Routerboard RB751G van és egy D-Link gagyi ADSL2+ modem. A használhatósága ennek a kombónak fényévekkel jobb, mint ezekenek a telekomos vackoknak. A ZTE csodában beállítható egy PPPoE pass-trough, szal’ ha épp nincs kéznél ADSL2+ modem, akkor próbáljuk meg csak modemnek használni a telekomos vackot.

Ha sikerrel járt a művelet, de nem akarsz bonyolult Mikrotiket használni (Routerboard), akkor az Asus és a TP-Link árul ADSL2+ modemmel egybeépített routereket. A Telekom területére általában “Annex-B”-set kell keresni.

Mikrotikes routerből alap igényekhez jó lehet egy hAP Lite vagy egy hAP ac Lite . Ezekben nincs modem (de elvileg a ZTE kacat használható csak modemként – amit nem próbáltam), de routerként fényévekkel használhatóbb, mint a gagyi routerek. A felületük (Mikrotik) eléggé bonyolult, komoly igényeket is képesek kiszolgálni, de szerencsére rendelkeznek egy “varázslóval” is, ha csak egyszerű WiFi routerként akarjuk használni.

Sajnos külön modem már nem nagyon kapható, csak olyan ami routerrel egybeépített. Érdemes lehet kölcsön kérni Asus vagy TP-Link modem+router eszközt. Arra viszont figyelni kell, hogy a Telekom területre általában Annex-B szabványt tudó készülék kell. Továbbá ha a telekomos csodarouterben van telefon és vagy TV is, akkor kissé bonyolultabbá válhat a probléma megoldása.

Miért lassú otthon az Internet?

2016.12.04. 13:58 - legyes