500 Forintos GSM adapter projekt M590E modullal

Pár éve, – amikor az SMS küldést kellett megoldanom adatbázisból – nem sok lehetőség volt az olcsó SMS küldésre, ha nem akartunk egy szolgáltató által biztosított API-t igénybe venni. Jellemezően ilyen felhasználás a riasztási értesítés (pl. elment az áram vagy megszakadt a kapcsolat, mert ügye akkor Internet sincs). Az olcsó – viszont kevésbé stabil – megoldás a Linux + soros kábel + mobiltelefon volt és mondjuk a gnokii ( a megbízhatóság jegyében valami négy számjegyű Nokia). A drágábbik – iparosabb – megoldás egy soros portos GSM adapter vásárlása volt, ami 5 számjegyű összeget feltételezett Forintban és persze nagy eséllyel szétszedve abban is mobiltelefont láthattuk bedrótozva.

Igen, jól írtam: 500 Forint alatt van a soros 900 és 1800MHz-et tudó, AT parancsokkal vezérelhető GSM adapter. Persze van kis bökkenő, mégpedig hogy az integrált áramkör ennyiért egy újrahasznosított darab. A jó minőségben összeszerelt ugyanilyen modulok ára ennek több, mint tízszerese. Ennyiért simán belefér, hogy 1-2 selejtes érkezhet és hogy nekünk kell összeszerelni 🙂

screenshot-www.ebay.com 2016-08-19 14-48-05
500 Forint sincs, ingyenes házhoz-szállítással

Olvass tovább…

2016.08.19. 14:51 - legyes

Szerverszoba hőmérséklet projekt v2: ESP8266, DS18B20

ESP8266_DS18B20Az előző bejegyzésben egy látványos változatát készítettem el a wifis hőmérséklet mérőnek. Az alábbiakban pedig egy olcsó és picike változat következik. A teljes beruházási költség Kínából számolva nem éri el az 1000Ft-ot és akár több szenzorosra is bővíthető. A programozáshoz szükség van egy USB-soros átalakítóra (FTDI/CH), de a használathoz már nincs. Az eredmény most is JSON objektumként fog weben megjelenni, ennek köszönhetően a Munin plugin azonos az előző változatban leírtakkal. Olvass tovább…

2016.08.14. 12:26 - legyes

Szerverszoba hőmérséklet projekt v1: NodeMCU WiFi + 1.8″ TFT + DTH11

Arduino_NodeMCU_hofokA napokban többen osztottak meg Facebookon olyan hirdetéseket, ahol horror árakon árulnak IP-s szerverszoba hőmérséklet mérőket. Úgy döntöttem, hogy segítek azoknak, akik nem karnak százezreket költeni arra, hogy a szerverszoba hőmérsékletét tudják naplózni. Természetesen hasonló megoldással lehet kapcsolgatni 230V-ot, nyomkodni reset gombot. Nem űrtechnika ez, amit csak a szuper okos fejlesztőmérnökök tudhatnak magukénak.
A magyar webshopok általában ugyanarra az alaplapra épülő megoldást árulják, csak más (szabvány) dobozba csomagolva, bruttó 30-60eFt közötti áron. Sok esetben a szenzorokat még külön kell megvenni, ami sorkapcson (alföldiesen: csoki),  RJ11 vagy RJ45 aljzaton keresztül kapcsolódnak.


Olvass tovább…

2016.08.13. 14:30 - legyes

Raspberry Pi, ami pont nem jó semmire

RpiA játszós miniPC világban mindenki bele van őrülve a Raspberry Pi-be, mióta csak megjelent. Erre még rá is tettek egy lapáttal a netes hírmagazinok, hogy mekkora szuper kezdeményezés, végre van elérhető árú eszköz, ami miniPC-ként is használható, a gyerek tanulhat rajta programozni és elektronikai vezérlési projektekkel is szórakoztathatja magát. Hát a marketing gépezet itt is sokkal erősebb volt a termék valódi értékénél. Miért is?

Olvass tovább…

2016.08.12. 17:03 - legyes

DigiSpark (Arduino) és 8×8-as LED matrix

Utoljára középiskolában volt lehetőségem arra, hogy mikrovezérlőkkel játszadozzak. Szerencsére az évek alatt nagyon sok megoldás jött ki, szemtelenül olcsón, így most már mindenki hozzájuthat egyhez és minimális programozási ismerettel is működésre bírhatja kis kütyüjét.

Egy korábbi projekthez vásároltam DigiSpark-ot, ami igazán jó és olcsó kis játékszer. Ugyanettől a cégtől van Oak-om is, ami sajnos nem lett a kedvencem, mert hozzáláncolták a Particle.io felhőhöz. Az Oak sokkal tetszetősebb, mert eleve rendelkezik WiFi-vel, több rajta a kidrótozott I/O, viszont jelen pillanatban még beüzemelni sem lehet particle.io-s hozzáférés nélkül (jó, van soros hackelés hozzá, de fejleszteni rá nem lehet lokálisan). A DigiSpark elérhető eBay-en is (opensource hardware, szal’ bárki készíthet egyet magának), szemtelenül olcsón. Hátránya, hogy csak 5 I/O csatlakozója van, és 3 csatlakozó van elkülönítve tápfeszültség célokra ( Vin, GND, 5V). USB-ről programozható, így nem kell soros-USB átalakító, viszont sajnos az USB csatlakozója csak USB HID kompatibilis eszközök működtetésére használható, soros kommunikációra nem (pedig jó lett volna a Mikrotik LCD projekthez). Olvass tovább…

2016.08.07. 13:57 - legyes

LCD 2×16 csatolása Mikrotik USB portjához II.

Az előző bejegyzésben egy FTDI chipes megoldás volt látható. Előnye, hogy olyan Arduino kompatibilis lapokkal is megy, amiken nincs soros port, viszont van digitális. A projektben egy Arduino Uno (klón) szerepel, aminek van saját USB portja, így a soros-USB átalakító kihagyható.

A projekthez felhasznált kellékek:

  • Arduino Uno (kínai klón)
  • Routerboard RB751G-2HnD
  • USB “nyomtatókábel”
  • 16×2 I2C háttérvillanyos LCD

A szükséges bővítmények, LCD bekötés, egyebek elérhetők a korábbi bejegyzésben itt. Olvass tovább…

2016.07.30. 16:21 - legyes

LCD 2×16 csatolása Mikrotik USB portjához

Régóta szeretnék már Arduino-val Mikrotik API-t piszkálni, de sajnos még nem találtam rá megoldást. Láttam 1-2 videót, ahol bizonyos adatokat olvasnak ki Mikrotikből, de sajnos nulla vagy közel nulla dokumentáció van hozzájuk. A leghasznosabb forrást itt találtam, de ez közel sem volt elég a művelethez: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=165567.0 .

mikrotik-arduino0

Ami szükséges a mókához (a Routerboardot kivéve minden párszáz Forintért megvehető eBay-en):

…vagy egy Arduino Nano, amire a soros chip integrálva van, így egy kütyüvel kevesebb. Abból épp nincs itthon.

Olvass tovább…

2016.07.25. 17:50 - legyes