500 Forintos GSM adapter projekt M590E modullal

Pár éve, – amikor az SMS küldést kellett megoldanom adatbázisból – nem sok lehetőség volt az olcsó SMS küldésre, ha nem akartunk egy szolgáltató által biztosított API-t igénybe venni. Jellemezően ilyen felhasználás a riasztási értesítés (pl. elment az áram vagy megszakadt a kapcsolat, mert ügye akkor Internet sincs). Az olcsó – viszont kevésbé stabil – megoldás a Linux + soros kábel + mobiltelefon volt és mondjuk a gnokii ( a megbízhatóság jegyében valami négy számjegyű Nokia). A drágábbik – iparosabb – megoldás egy soros portos GSM adapter vásárlása volt, ami 5 számjegyű összeget feltételezett Forintban és persze nagy eséllyel szétszedve abban is mobiltelefont láthattuk bedrótozva.

Igen, jól írtam: 500 Forint alatt van a soros 900 és 1800MHz-et tudó, AT parancsokkal vezérelhető GSM adapter. Persze van kis bökkenő, mégpedig hogy az integrált áramkör ennyiért egy újrahasznosított darab. A jó minőségben összeszerelt ugyanilyen modulok ára ennek több, mint tízszerese. Ennyiért simán belefér, hogy 1-2 selejtes érkezhet és hogy nekünk kell összeszerelni 🙂

screenshot-www.ebay.com 2016-08-19 14-48-05
500 Forint sincs, ingyenes házhoz-szállítással

Az alkatrészek

Persze képeken minden sokkal szebb, ezt már az internetes társkeresők feltalálása óta tudja mindenki. Ezért mutatom, hogy mi is érkezett a csomagban:

2016-08-19 14.59.55
A csomagolás

 

Az alkatrészek
Az alkatrészek

 

A bontott/újrahasznosított alkatrészek
A bontott/újrahasznosított komponensek (a többi új)

 

folytatás következik…