Exchange 2007 : Levelek exportálása PST fájlba

Mielőtt nekiugranál, előtte az egész irományt olvasd végig, több hajad marad…

Update #1: Ha porszem került a gépezetbe, segíthetnek a következő linkek: http://www.petenetlive.com/KB/Article/0000286.htm , http://support2.microsoft.com/kb/832925 ( állítólag az Outlook korlátai hatnak az exportra is ),

Sajnos nem találtam még eddig jó, ingyenes mentési megoldást Exchange 2007 alá. Viszont az Exchange mentés/visszaállítás (nem csak) nekem egy kissé mumusnak számít. Biztos, ami tuti, eddig a legjobbnak azt tartom, ha PST-be ki tudom menteni a leveleket. Ha nagy baj van, csak felcsatolom egy újabb Outlookba és meg tudom nézni a keresett levelet.

A mentéshez nem elég elindítani a GUI-t és kattintani kettőt, mert a Microsoft új – idióta – divatját követve nincs erre lehet?ség grafikus felületen. Csakis a powershell lehet a barátunk. Miel?tt megörülnénk, hogy kiadunk egy “export2pst” parancsot és kész, rájövünk gyorsan, hogy a Microsoftnál semmi sem lehet ilyen egyszerű, ugyanis kell egy AD felhasználó, akinek jogot adunk arra, hogy hozzáférjen a mentendő postafiók tartalmához (nem-nem, az atyaúristennek, de még a domain/exchange adminnak sincs joga), amit a következőképpen tehetünk meg:

Add-MailboxPermission -Identity teszt.elek@domain.hu -User adminuser
-AccessRights FullAccess

Ahol teszt.elek az a felhasználó (alias), akinek a fiókját szeretnénk majd menteni, adminuser pedig az a felhasználó, akinek erre jogot szeretnénk adni.

Ezek után már indíthatjuk az exportálást:

Export-Mailbox -Identity teszt.elek@domain.hu -PSTFolderPath C:PSTFiles

Ahol a C:PSTFiles az a mappa, ahova a mentett PST fájl kerül (teszt.elek.pst formában). A mappának léteznie kell, különben valami random hibaüzenet üdvözöl.

Ha az összeset szeretnék exportálni (és megvan rá a jogunk):

Get-Mailbox | Export-Mailbox -PSTFolderPath C:PSTFiles

Amire szükséged lesz:

 • Angol nyelvű, 32 bites operációs rendszer, ami legalább Windows XP SP2 (jobban jársz, ha eleve Vista-val próbálkozol, vagy WIN 7-el)
 • Outlook 2007 (talán a 2003-al elmegy, de nem ajánlott)
 • Domain tagság
 • Exchange 2007 SP1 demo 32 bit a Management Tools miatt
 • Powershell 1.x vagy újabb (a 2-es néha random hibával elszáll nekem)
 • Türelem, kávé, nasi, flash játék vagy egyéb más tuning

Én létrehoztam egy VMWare 2.0-ban üzemelő virtuális Windows 7-et tesztképpen, ami iSCSI-val ment egy Linux-os iSCSI háttértárra. Eleinte elrontottam a telepítési sorrendet, ami a következő:

 1. Operációs rendszer
 2. Az összes frissítés
 3. A frissítések frissítése
 4. .NET framework
 5. Powershell
 6. Office 2007 (Outlook 2007)
 7. Exchange demo telepítőben található 32 bites Exchange 2007 SP1 management tools

Ha az Office a végén kerül fel, sok-sok random hbaüzenet jellemzi nekem Windows 7 alatt a próbálkozásokat. Természetesen Windows 7 alatt a 2-5 pontok kihagyhatóak.

Ha az exportálás elindult, és el sem pusztul, akkor örülhetsz . Nem kell bevenni a szívgyógyszert, ha a  a képernyőn a Moving Messages üzenet tűnik fel, másol és nem mozgat. 

Ha nem akar menni a dolog:

 • próbáld meg valami magasabb jogú felhasználóval (akinek van joga PST exportra is)
 • ellenőrizd, hogy nem fut-e az Outlook (nem szabad futnia)
 • ne indíts Outlook-ot futás közben
 • várj egy kicsit, majd próbáld újra egy újra megnyitott powershell ablakban (komoly, nem vicc)
 • zárd be a powershell-t és próbáld újra a parancsot, majd megint és megint
 • létezik a kimeneti mappa? van elég hely? írható?
 • van engedélye a powershell-t futtató felhasználónak logolni a Program Files/Microsoft/Exchange Server/Logging mappába?

Hibaelhárítás:

Ha nem találja az alapértelmezett domain controller-t:

 1. Indíts egy Exchange Management Console Powershell-t, annak a nevében, akivel exportálni akarsz
 2. Írd be a következő parancsot:  $AdminSessionADSettings
 3. Ellenőrizd a beállításokat. A változtatáshoz pl. a DC-t ilyen formában kell megadni: $AdminSessionADSettings.PreferredDomainControllers=”dc1.tormasi.hu”
 4. Próbáld meg kiadni a Get-Mailbox parancsot és ha sikerült jól beállítani, akkor menni fog.

Forrás és egyéb példák itt: http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb266964.aspx

Utóirat: tudom, most az összes Microsoft szakértő sírva csapkodja a monitort, hogy az ilyen lelkes amatőr próbálkozások miatt nem halad jó irányban a képzés, de erre csak azt mondom, hogy régen nulla tudással beletanulhattál egy Windows Server-be, most meg van egy kazal információ amiből nem bírsz egy nagy egészet csinálni, hacsak nem vagy idő- és pénzmilliárdos. Kösz. 

2011.10.13. 12:50 - legyes

Exchange 2007 terjesztési lista CSV fájlból

Az Exchange 2007-hez csupán egy 2%-ban kész GUI-t mellékelnek azért a pár millió Forintért, a többit meg kell oldani PowerShell-ben, vagy .NET-ben le kell fejleszteni magunknak. Ahhoz, hogy az AD varázslása nélkül terjesztési listát tudjunk létrehozni, egy NEM Microsoft formátumú CSV-re van szükségünk, az Exchange Management Shell-re és persze kitartásra és türelemre. Olvass tovább…

2010.09.16. 08:21 - legyes