Otthoni router beállítás: MTU méret, amiről senki sem beszél

Már minden lakásban van egy „router”, amivel az okoskávéfőzőnek és okoslámpának osztjuk a netet. Szerencsétlenebb esetben a szolgáltató sajátját használjuk, amiben nevetségesen gyenge processzor van, de cserébe legalább nem kell állítgatni rajta semmit, csak kihozta a szaki és netezünk. Viszont vannak hobbisták, akik ragaszkodnak a saját routerülhöz, nekik lehet hasznos az alábbi.

Bizonyára találkoztál már te is olyan jelenséggel, hogy bizonyos weblapok gyorsan töltődnek be, de vannak olyan -jellemzően külföldi – oldalak, amik kicsit olyan nyögvenyelősen. Vagy mindig szenved a YouTube/Facebook videó, de a speedtest.net azt mondja, hogy fénysebességgel hasít a net. Ismerős? Hát valószínűleg azért van, mert a routeredben nem jól van beállítva az MTU méret.

Nem kell megijednünk, mert nem szükséges érteni, hogy ez mi is valójában. Egyszerű kísérletezéssel is beállíthatjuk, vagy egy kicsit tudományosabb módszerrel.

At MTU méretet általában a router beállításain belül a WAN résznél találjuk, ahol a szolgáltató beállításait adjk meg. Érdemes felírni az eredeti értéket, ha valami balul ütne ki. Általánosságban az mondható el, hogy az 1492 az valószínűleg jó lesz minden szolgáltatóhoz. Ha ettől nagyobb értéket látsz, akkor valószínűleg az MTU méret a problémád. Ha ettől kisebbet, nem kell megijedni, teljesen normális.

A TP-Link oldalán jól le van írva (angolul) a legelterjedtebb módszer a megfelelő MTU méret kiszámítására: http://www.tp-link.com/us/FAQ-190.html , aminek a lényege magyarul a következő:

  1. Nyissunk egy parancssort (Windows gomb + R és írjuk ba a „cmd” parancsot, majd enter)
  2. Adjuk ki a következő formájú parancsot, a problémás weboldal címét behelyettesítve:
  3. Amennyiben a „Packet needs to be fragmented but DF set.” üzenetet látjuk, csökkentsük az utolsó számot addig, amíg az alábbi eredményt nem kapjuk:
  4. Nálam a megfelelő érték az 1460 lett. Ehhez adjunk hozzá 28-cat: 1460+28 = 1488. Az így kapott számot adjuk meg a router Internet beállításainál MTU méretnek, indítsuk újra, majd ellenőrizzük a problémás weboldalt.

Azt sajnos meg kell említenem, hogy a szolgáltatók által adott routerek belső szoftvere jellemzően szemét, ahogy a bennük található processzor is. Ezért a be-be lassuló Internet kapcsolat esetén, – teszt jelleggel – érdemes először kikapcsolni benne minden olyat, amire semmi szükségünk, vagy semmi értelme (pl. beépített tűzfal), akár ideiglenesen a WiFit is. Kifejezetten jó példa erre a Telekom által osztogatott ADP/Pirelli router, ahol a WiFi kikapcsolása megtöbbszörözi az Internet kapcsolat sebességét.