Élet a Telekom ADSL2 3play routerrel

Azt hiszem rájöttem a #Telekom ADSL átok egyik megoldására. Pénteken volt szerencsém használni egy Telekom routert (ZTE Speedport Entry 2i). Egy linux iso fájlt töltöttem le. Felfigyeltem rá, hogy miközben töltődik le a nagy fájl, semmi más nem nyitható meg, mintha nem is lenne net és a letöltés sebessége is egyre kisebb. A hálózatra kötött többi gép is azt hitte, hogy megszakadt a net vagy hogy szakadozik. Amint végzett az iso letöltés, azonnal bejöttek a weboldalak.

Szal’ aki Telekom ADSL hálózaton netezik, az kérjen kölcsön egy rendes routert és egy ADSL2+ modemet (vagy VDSL modemet, amiben van Annex-B ADSL2 is) és próbáljon rá újra.
Nálam egy Routerboard RB751G van és egy D-Link gagyi ADSL2+ modem. A használhatósága ennek a kombónak fényévekkel jobb, mint ezekenek a telekomos vackoknak. A ZTE csodában beállítható egy PPPoE pass-trough, szal’ ha épp nincs kéznél ADSL2+ modem, akkor próbáljuk meg csak modemnek használni a telekomos vackot.

Ha sikerrel járt a művelet, de nem akarsz bonyolult Mikrotiket használni (Routerboard), akkor az Asus és a TP-Link árul ADSL2+ modemmel egybeépített routereket. A Telekom területére általában „Annex-B”-set kell keresni.

Mikrotikes routerből alap igényekhez jó lehet egy hAP Lite vagy egy hAP ac Lite . Ezekben nincs modem (de elvileg a ZTE kacat használható csak modemként – amit nem próbáltam), de routerként fényévekkel használhatóbb, mint a gagyi routerek. A felületük (Mikrotik) eléggé bonyolult, komoly igényeket is képesek kiszolgálni, de szerencsére rendelkeznek egy „varázslóval” is, ha csak egyszerű WiFi routerként akarjuk használni.

Sajnos külön modem már nem nagyon kapható, csak olyan ami routerrel egybeépített. Érdemes lehet kölcsön kérni Asus vagy TP-Link modem+router eszközt. Arra viszont figyelni kell, hogy a Telekom területre általában Annex-B szabványt tudó készülék kell. Továbbá ha a telekomos csodarouterben van telefon és vagy TV is, akkor kissé bonyolultabbá válhat a probléma megoldása.

Miért lassú otthon az Internet?