Az USB pendrive képfájl író/mentő programok királya

Mivel az optikai meghajtóknak – szerencsére – leáldozott, ezért a rendszer visszaállító eszközöket, Windows és Linux telepítőket bootolható pendrivera írom, így kényelmesebb, gyorsabb és mindig a legfrissebb lehet a zsebemben. Hasonlóképpen mindenhol pendriveról futtatom az ESXi 4.1-et és az ESXi 5-öt is.

Sajnos egyszer úgy döntött az ESXi 4.1-et tartalmazó pendrive az ország másik végén, hogy nincs kedve tovább működni, a helyszínen pedig csak egy kis kapacitású volt épp kéznél a helyzet megmentésére.Természetesen nem volt informatikai ismeretekkel bíró személy, ezért csak a „távoli asztal” és a gépbe helyezett pendrive maradt. Segítség nélkül sajnos az ESXi telepítésére nem volt lehetőség, plusz aggódtam is amiatt, hogy az ESXi telepítéskor mintha figyelmeztetne, hogy törli a rendelkezésre álló merevlemezek tartalmát. Természetesen az álló szerver képernyőjét nem értem el távolról. Így egyetlen megoldásnak azt találtam, hogy az itthoni HP Microservert leállítom, készítek az ESXi pendriveról egy képfájt, azt neten elküldöm, majd ráírom ott az üresre.

Természetesen itthon nagyobb kapacitású volt, mint a helyszínen, ezért a létrehozott partíció méretek sem stimmeltek. A szokásos csoda image tool programok gyorsan felejtősek lettek. Ekkora találtam rá a csodaprogramra „USB Image Tool” néven, Alexander Beug kezei által.

A csoda, amire pont a legjobbkor volt képes pedig az, hogy a képfájlt automatikusan átméretezte partícióstól, a kisebb pendrivera írás közben. Az ESXi bebootolt, a konfigot ugyan újra létre kellett hozni, de adatvesztés nem történt 🙂