AMD Ryzen: vegyem vagy ne vegyem?

A jelenlegi processzorom, minden idők legjobb ár-érték arányú vétele: AMD 651K.

 

Kb. egy évvel ezelőtt kezdtem el nézelődni, hogy mire is cserélhetném le a korosodó gépem. Abban biztos voltam, hogy a DDR4-re váltást nem úszhatom meg. Mivel nagyon elégedett vagyok az AMD-s gépemmel, ezért kicsit körbenéztem az Interneten, hogy az AMD mit kínál. Hát… Sajnos semmit. Így tovább indultam az egyetlen irányba, ami akkor elérhető volt: Intel SkyLake.

Rengetegszer felkerestem az iPon.hu-t és válogattam össze a gépet, de mindig elszörnyűlködtem azon, hogy mekkora hatalmas befektetés kell ahhoz, hogy szinte jelentéktelen sebességnövekedést érjek el. A legolcsóbb Core i3-asok is 50eFt körül kezdődtek, ami az alaplap-processzor-memória kombó esetén bőven 100eFt-nál nagyobb kiadást jelentettek volna, maximum párszor 10% sebesség növekedés mellett. A hülye is láthatta, hogy értelmetlen pénzégetés lett volna az egész, így hagytam is az egészet a fenébe, elkönyveltem azt, hogy az Intel durván visszaél a monopol helyezetével a piacon és túlárazza a termékeit.

2016 októbere körül röppentek fel a pletykák, hogy a Global Foundries – akit megvett az AMD, és az AMD termékeit gyártja – bevásárolta a TSMC és Samsung által használt 14nmFinFET technológiát és erre alapozva egy teljesen új processzor dizájnt készül piacra dobni: a Zen -t. Ez azonnal sok AMD tulajdonosnak adott reményt és szinte mindenki úgy döntött, hogy a kőkorszaki rendszere még simán kihúz fél évet.

2017 januárjában megjelentek a frissített SkyLake modellek, immár Kaby Lake néven. Nagyon jó egymagos teljesítménnyel, még kissé borsos áron, de már a Zen hype is elindult, elkezdtek szivárogni az infók. Ekkor lett kapható a játékosok kedvenc processzora az Intel 7700K, ami fél éve a legerősebb játékos processzornak tekinthető.

Márciusban hivatalosan is megjelent a Zen, ami erősen felkavarta az állóvizet, de pont ugyanannyi negatív csalódást hozott, mint pozitívat. Először csak a 8 magos csúcs modellek jelentek meg, nem épp magyaroknak szabott áron. Viszont ami leginkább hátráltatta az egész folyamatot, az a gyártók és forgalmazók  bizalmatlansága volt a termékben. (Sokan arra hivatkoznak, hogy az AMD nem hagyott elég időt nekik, de ha valaki követte a Computex eseményeit, tudja, hogy ez nem igaz.) Kb. lehetetlen volt alaplapot találni hozzá, ha mégis sikerült komoly hibákkal szembesültek a vásárlók, amit tetézett a RAM-ok problémája is. Nem elég, hogy elszabadultak a RAM árak, de szinte csak a legdrágább modulokkal (Samsung B-Die) volt elérhető a processzor által hivatalosan támogatott 2666MHz, ami júniusig szinte semmit sem javult.

Az Intel némi árcsökkentéssel lereagálta a Ryzen megjelenését és ezzel nyugodtan hátra is dőlt, nevetve figyelte a Ryzenek bukdácsolását. Közben az AMD marketing gépezet egyre hatékonyabban működött és a februárban elkezdett hype kampány kezdte elérni a célját. A YouTuberek egyre jobb véleményekkel voltak az AMD-ről, ami nem a játékok alatt nyújtott teljesítménynek köszönhető, hanem annak, hogy ők nagyrészt videó szerkesztésből élnek, ahol kiemelkedően jó ár-teljesítmény arányt tud a Ryzen felmutatni. Kb. április végén, május elején jutottak el oda a korábbi AMD tulajok, hogy „köszönjük szépen kedves Intel, de nem kell a túlárazott vackod, odaadok 15%-ot a játékok alatt nyújtott teljesítményből, de elégedett AMD tulajdonosként újra azt fogok venni”, majd lecsaptak a 2 legjobb ár-érték arányú processzorra: Ryzen R5 1600 (6 mag/12 thread) és Ryzen R7 1700 (8 mag/16thread), ismét megritkítva a készletről elérhető alaplapok listáját.

De nem csak a hűséges vörös pártiak kezdtek el Ryzen félkonfigokat vásárolni, hanem egyre több kék is csatlakozott a csapathoz, mert nem is lett olyan rossz, mint ahogy várták. Ráadásul az egészre rátett egy lapáttal az Intel hűtés balhéja – amit még a meg sem álmodott i9X 18 magos processzorok esetében is el fog követni. Köszönhetően a folyamatos mikrokód frissítéseknek és a júniusi mikrokód változatnak már 4GHz-re nőtt a támogatott memória tuning órajel korlát és szinte az összes márkás RAM modul támogatott lett, több híres játék kapott Ryzen specifikus frissítést és az általános teljesítmény is 10% pluszt kapott, a Linux alatti virtualizálók pedig IOMMU frissítést kaptak.

Az Intel arcáról lefagyott a mosoly, mert saját magukkal szúrtak ki a G4560 megjelenésével, ami értelmetlenné tette az i3-as processzorok nagy részét. Az R5 Ryzenek pedig teljesen kiütötték az i3 felső kategóriát és a komplett i5 családot, még az i7 széria felét is veszélyeztetik.  Így alig maradt olyan Intel asztali processzor, ami egyértelmű választási lehetőség lenne, csupán kettő: 7600 és 7700. Nem, nem lettek erősebbek közben az AMD processzorok. Viszont sok olyan dolgot ingyen adnak, amiért az Intel súlyos, extra összegeket kér. Mivel biztonságosabbá és mindenki számára elérhetővé tették a tuningot, mindenki kapott egy kis mentális lóerőt és azok is kipróbálták, akik eddig ellenezték az ilyesmit. Továbbá a dobozban mellékelt hűtők hatalmas fejlődésen mentek keresztül (köszönhetően a Cooler-Masternek), az Intel hűtők pedig továbbra is túlárazott vackok maradtak. A hype bomba mégis június elején robbant. A neves YouTuberek közül szinte mindenki ontotta már a Ryzen videókat, dobta össze az egyre olcsóbb Ryzen konfigokat és hangoztatta egyre többször, hogy ár-érték arányban bizony az AMD jobb. Ekkor jött az igazi meglepi, a Ryzen Threadripper, amit az Intel a lehető legrosszabbul reagált le.

A Ryzen Threadripper tulajdonképpen 2db Ryzen R7 egy tokban, azaz 4db 4 magos CCX modul, immár 64 (60 közvetlenül elérhető +4 a chipset számára fenntartott) PCI-Express kapcsolattal, 3200MHz – nem tuning! – maximális memória órajellel, 4 csatornás memória támogatással és 155W maximális TDP-vel. Mit lépett erre a Intel? Több öngyilkos lépést, amikről bizonyára te is olvashattál: a korábbi csúcs i5 és i7 processzorokat átpakolta egy 6x drágább chipsetbe, bedobta a régóta dédelgetett Core i9X 10 magos processzort, majd hogy überelje az AMD-t gyorsan, kitalált még párat, egészen 18 magig. Igen, a beharangozott 12-18 magos processzorok még papíron sem léteztek, még fogalmuk sincs, hogyan fogják egyáltalán megcsinálni, de a 16 magos Threadripperre valahogy reagálni kellett. Az egyetlen jó kártyalap a játszmában az árcsökkentés volt, mert a korábbi Intel termékekhez képest egy mag ára akár 40%-kal olcsóbb lett (viszont a szükséges chipset ára akár 6x drágább). Persze a szokásos „kis extra, nagy áron” stratégia tovább folytatódott, bejelentették a CPU által gyorsított softRAID-et, ami csakis Intel SSD-vel használható és a RAID1-hez $99-ért, a RAID5-höz pedig kb. 3x ennyiért juthatunk hozzá 😀 Naná, hogy fellázadt az Internet, hisz’ az Intel SSD-k (kivéve az Optane-t) sehol sincsenek a Samsungokhoz képest, sem árban, sem sebességben, sem megbízhatóságban.

A hosszú felvezetés után, most lelövöm a poént: AMD-t fogok ismét venni. Vagy R5 1600-at vagy R7 1700-at, ezt még nem tudom.

Amiben az Intel jobb:

  • utasítás végrehajtás sebessége az órajelhez viszonyítva: IPC, ezáltal az 1 mag teljesítménye akár 20%-kal magasabb, azonos órajel mellett
  • magasabb órajel
  • virtualizációs támogatás (emulátorok, hypervisorok, …)
  • alaplap és kiegészítő (pl. hűtő) választék
  • fejlettebb 14nm technológia + saját félvezető fejlesztések
  • memória modul kompatibilitás
  • játékok alatt nyújtott teljesítmény

Amiben az AMD jobb:

  • egy processzor mag ára
  • szoftver utókövetés (nekik nem elég, ha valami működik fél napig szívás nélkül, minden nap keresnek egy-két extra %-ot a teljesítményben, javítják a bugokat, ösztönzik a fejlesztőket)
  • a hűtés és energiagazdálkodás
  • driver stabilitás
  • I/O, a Treadripper esetén különösen
  • a játékokon kívül minden másban nyújtott teljesítmény(, az árhoz viszonyítva ez még kiemelkedőbb előny)

Az AMD javára írnám még az Intelről AMD-re váltók első tapasztalatát: a jóval kisebb input lagot és a jobban kivitelezett multitaskingot. Ez utóbbit akkor emlegetik a legtöbbet, ha 100%-on hajtják a processzort például videó tömörítéssel és mellette próbálnak mást is csinálni, például sok tabos böngészést, vagy akár játékot.

Én úgy érzem, hogy kb. augusztus esetleg szeptember lehet az az időszak, amikorra már nyugodt szívvel vásárolható AMD Ryzen alapú gép általános használatra. Addigra remélhetőleg megérkeznek a 4 magos Zen+Vega APU-k is, ami igazán jó vételnek ígérkezik.

Az Intel termékvonala már csak akkor tűnik megfontolandónak számomra, ha

  • a kapható legnagyobb kell (22 magos Xeon, még papíron/tervrajzon sem létező i9X 18 mag)
  • Optane SSD-t (és NEM memory-t!!!) kell használnom
  • Intel specifikus virtualizáció kell