Chrome: Minden szöveg dőlt betűs

Az újabb Chrome verzióban előfordul olyan furcsa jelenség, hogy a weblapok részei dőlt betűssé válnak. A többi böngészőben természetesen ez nem fordul elő, szal’ kár hackelni a betűkészleteket és szerencsére nem is épült be semmi csúnya plugin.

A probléma megoldásához gépeljük be a címsorba a következőt: chrome://flags , keressük meg a DirectWrite Windows opciót is tiltsuk le, majd indítsuk újra a Chrome-ot.

Chrome_DirectWrite

Akkor is előfordulhat ilyen hiba, ha a megfelelő betűkészlet nincs telepítve. Ilyenkor a böngésző a leginkább hasonlóval próbálja meg helyettesíteni. Ebben az esetben sajnos meg kell nézni a weboldal kódjában (vagy a böngésző debuggerében), hogy milyen betűkészletet használ(na) az oldal, és azt megkeresni a telepített betűkészletek között ( Wingomb+R, „control fonts”).

control_fonts

control_fonts_opensansregular

 

Példa a Chrome debuggerére alább. A „font-family” bejegyzés a számunkra érdekes. A debuggert a szövegen jobb kliekkelve, az „elem vizsgálata” opciót választva hozhatjuk elő (vagy az F12 gombbal, de akkor nekünk kell megkeresni a megfelelő sort a szöveggel).

chrome_debug_font_family