Goojprt hordozható nyomtató Android projekt

Az utóbbi időkben hibrid app prototípus fejlesztéssel foglalkoztam mellékesben éttermek számára, ahol az volt a feladat, hogy ételek lejárati idejét kell nyilvántartani és öntapadós címkékre nyomtatni, a lehető legolcsóbb kiépítésben. Ehhez Brother QL-810W WiFi képes, márkás nyomtatókat használunk. eBay-en bukkant fel 6eFt-ért szállítással a kis Goojprt MPT-II -tes nyomtató. Ez egy hagyományos ESC/POS kompatibilis „pénztárgép szalag” nyomtató, annyi extrával, hogy 2.0 és 4.0 (LE) Bluetooth képes és van benne akku is – amiről meglepően sokat megy. Ezek a hordozható nyomtatók márkásban ennek többszörösébe kerülnek, ezért pedig ügye nem kár. A papír bele itthon elég drága ~1200Ft 1 tekercs, de az eBay itt is partnerBeüzemeléskor persze kínai karakterkészletek voltak rajta, de ezt cseréltem. A CD-n levő karakterkészletben a magyar karakterek mint „latin2” azaz ISO-8859-2 vannak benne, UTF-8 nincs, és a 4 Bytes emotikonok sem mennek vele, de ez ügye saját programból megrajzolható bitcode-dal. Ezért a pénzért ennyi időtöltést megér a dolog.

Sajnos akku nélkül nem működik hálózatról táplálva és az USB kábel sem tölti. Szabvány USB nyomtatóként jelenik meg, ami Linux alatt azt jelenti, hogy a /dev/usb/lp0 -n azonnal elérhető, nyomtatni rá pedig egy sima echo-val is lehet (pl. belépések naplózására ügye, mert ha meghackelik a szervert, a naplókat takarítják ki legelőször).

A tápja sima DC 12V 1A kínai egyentöltő, USB-ről nem tölthető, az akku könnyen kivehető. A papír is nagyon könnyen cserélhető benne, automata kése nincs (letépős) de papírérzékelő van benne jobb oldalon (infrás). Elvileg a firmware tudja a jelölt papírok érzékelését is (ahol téglalap alakú, előre vágott, öntapadós címkék vannak, ott van erre szükség).

Akkuidőre pár órát írnak, nekem már 1 napja megy és kb. 1 méternyi papírt kísérleteztem el. Gyors, mint a szélvész és meglehetősen halk is. Az, hogy bluetooth low energy képes, szerintem nagyon sokat számít a fogyasztásban és az üzemidőben.

Könnyedén WiFi és drótos ethernet képessé tehető, elég egy 5eFt-tos TP-Link mobil router, módosított firmware-el (LeDe + p910nd + mod-usb-printer). 

A különböző papírok úton vannak Kínából épp (hagyományos, fényes és öntapadós), kipróbáltam a Brother-hez való öntapadóssal, egész jó minőségben nyomtatott rá. De mivel azok pont ellenkezőképpen vannak feltekerve, ezért pont rosszul „kunkorodnak” a tartóban.

Hogy mire is jó ez egyáltalán? Nekem az egyik projektben adatok naplózáshoz kell, amit A4-gyes papírhoz tűznek (de természetesen adatbázisban is megmarad). De pl. hasznos lehet olyan helyen, ahol mondjuk generált kódos a WiFi hotspot és annak ideiglenes jelszavát kell odaadni az ügyfélnek, rajta egy kis reklámmal vagy jogi nyilatkozat webcím QR kóddal.