Multi Commander az ingyenes Total Commander klón.

A Windows beépített fájlkezelője a „ribbon menu” óta szerintem csak egyre rosszabb és rosszabb. Dugig van a menü gombokkal, ráadásul sok funkciója el van rejtve (az Alt gombbal hozható elő). A legegyszerűbb műveletek is fájdalmasan túl vannak bonyolítva benne.
MultiCommander1

Aki már kockult a DOS-os időkben, nyilván ismeri a méltán híres Norton Commander-t. Akik minden bittel spóroltak, a Volkov Commander-t használták, akik pedig minden jóval megáldottat kerestek – mint én – a Dos Navigator-t. Persze a Windows-ra szép lassan rákényszerítették a fejlesztők a felhasználókat, így a jól megszokott „commanderek” sajnos a háttérbe szorultak. Ez első igazán praktikus ilyen program Windows alá a Windows Commander volt, amit nyilvánvaló okok miatt át kellett keresztelni később Total Commander névre. A mai napig alapvető programnak számít, mindenki letölti, mindenki nyomogatja a 1-2-3 gombokat indításkor. Sokan nem is tudják, hogy ugyan ingyen letölthetik, de nem használható ingyen, főleg nem üzleti célra, hisz’ shareware licenccel rendelkezik.

Nagyon-nagyon sok Total Commander klón van a FAR-tól – ami erősen hasonlít a Norton Commanderre még Windows alatt is – a Double Commanderig, de valahogy mind olyan bazári érzetet ad a furcsa dizájnnal rendelkező kezelőfelülettel, az átszabott gyorsgombokkal. Az igazán jó fájlkezelő, ami ingyen van – jelen ismeretem szerint – a Multi Commander.

A telepítés után azonnal ismerős lesz a külső, amely alig tér el a Total Commander felületétől. A beállítások a paneleken jelennek meg, de legalább annyira testre szabhatók. Alapból az új elemeket más színnel jelzi a mappában, ami nekem ugyancsak hasznos. Az egyedüli problémám vele a beépített FTP kliens, ami sok kis fájl esetén megbolondul (lefagy, kilép, stb.).

MultiCommander2A meghajtó választóba egyéb hasznos dolgok is bekerültek, pl. a OneDrive vagy DropBox is, de még Windows registry böngésző is. A panel címsorára duplán kattintva itt is kimásolható az elérési út, kezel több „fület” is, támogatja a tömörített állományokat is – beleértve a 7zip típusokat! – és beépített tömörítővel is rendelkezik.

Jellemző bugok, amikkel eddig találkoztam:

  • Az FTP kliens hosszú várakozás után kapcsolódási hibával küzd, valami keep-alive gond lehet
  • Az FTP kliensben sok kicsi fájl másolásakor programhibával megszakad az FTP session, vagy csak furcsa dolgokat művel
  • Ha az egyik panelen korlátozott jogosultsággal akarunk emelet jogot igénylő műveletet végrehajtani, megkérdezi, hogy megpróbáljuk-e azt rendszergazdaként és újra is indul rendszergazdai jogú programként, viszont a másik panelről – ami nem igényel magas jogot – végrehajtott művelet nem hajtódik végre  és hibát sem ír.