Ólcsó VPS teszt: DigitalOcean, Rackforest, Contabo, ArubaCloud

Mind a három szolgáltatónál bérlek virtuális gépeket (az ArubaCloudot pedig most próbáltam ki), úgy gondoltam, hogy ideje kicsit összehasonlítani a szolgáltatásokat. Az már az elején szeretném leszögezni, hogy a nyers számok nem mindig adják vissza a „sebesség érzetet”, valamint bizonyos programok futtatásának sebességét. Az alábbiakban személyes tapasztalataimat fogom leírni, ezért nem biztos, hogy a te igényeidet az általam jobbnak talált megoldás fogja jobban kielégíteni.

A DigitalOcean demója. Igen, ennyire gyorsan készen van a gép.
A DigitalOcean demója. Igen, ennyire gyorsan készen van a gép: 1-2 perc

Miket vizsgálok?

  • a beüzemelés ideje
  • a kezelőfelület
  • kiegészítő szolgáltatások
  • az ügyfélszolgálat
  • a háttértár sebessége
  • ár-érték arány
  • személyes benyomások

A szolgáltatók

Természetesen közel végtelen számú szolgáltató található már a nagyvilágban. Az én elvásáraim azt hittem átlagosak, de kiderült hogy valójában átlag felettiek: Debian/Ubuntu alapú VPS-t kerestem, alacsony árkategóriában, lehetőleg biztonsági mentés opcióval és mindenképpen SSD sebességű háttértárral az SQL miatt.

Rackforest.hu

Magyar cég, magyar székhelyű számlát adnak, magyar nyelvű az ügyfélszolgálat, a szolgálatások listája sok cégnek igen csábító lehet, például a szoftver licenc bérlés miatt. A PayPal fizetés és előfizetés is támogatott.

DigitalOcean.com

A székhelye New York államban van, így a számlát is az államokból kapjuk. A könyvelők ezt nem lájkolják. Kényelemben és szolgáltatásokban a sárba tiporja a konkurenciát. A fizetés PayPal-el vagy bankkártyával lehetséges.

Contabo.com

Német cég, német székhelyű számlát kapunk a PayPal alapú fizetésről. Első ránézésre is látszik, hogy elég durva konfigot kapunk a pénzünkért.

Arubacloud.hu

Csak a szemtelenül olcsó legkisebb VPS miatt keltette fel a figyelmem. Én magam nem használom, külsős segítséget veszek a bejegyzés megírásához.


A beüzemelés ideje

Nem fogok stopperral mérni, mert nem adná vissza pontosan, hogy neked mennyi ideig tart ugyanezt reprodukálni. A sorrend felállításánál azt veszem figyelembe, hogy már van érvényes regisztráció a szolgáltatónál, de még nem volt VPS létrehozva korábban.

  1. DigitalOcean
  2. Rackforest
  3. Contabo
  4. ArubaCloud (az ingyenes próba órákig is eltarthat)

A DigitalOcean esetében minden úgy megy, ahogy elvártuk: pikk-pakk. Villámgyorsan és jól érthetően összekattintgatjuk a gépünket, a választott háttértárnak megfelelően kb. 1-3 perc alatt készül el a gépünk, majd e-mailben megkapjuk az SSH belépéshez szükséges adatokat is 1 percen belül. Azonnal használatba is vehetjük, a webes konzolon már vár a prompt, feltölthetünk SSH kulcsot. Így kellene működnie mindenhol.

A Rackforest menürendszerében én kicsit elvesztem először. A gép érezhetően lassabban jött létre, de még simán a kényelmes időn belül van. Elsőre az indítás nem sikerült tökéletesen, valami befagyott, másodikra rendben volt. A hozzáférés adatait ugyancsak e-mail kapjuk, de a konzol elérése sajnos még mindig nem működik zökkenőmentesen. Az elsőre kézenfekvő konzol ikonra kattintva semmi sem történik, majd a szöveg végén ezt olvasom: „This browser need Java plugins to run Java applets”. Ügyfélszolgálatos levélváltás után kiderül, hogy van egy SolusVM alapú elérhetőség is.

A Contabo felülete szörnyű, a gép létrehozásánál kissé kétértelmű opciókat is meg kell adnunk. A folyamat kissé döcögős, sokszor azt sem tudni, hogy épp mi történik. A VPS kezelőfelületet keresgélve rájövünk, hogy igen, annyi van, amennyit látunk, nagyon-nagyon korlátos. Két e-mailt kapunk, az egyik a fizetési adatokat tartalmazza a másik a belépési adatokat, megtoldva egy hosszú licenc szöveggel. Mivel konzol ikon nincs, ezért az FAQ-bak kell feltúrni hogyan érhetjük azt el VNC-vel. Javasolt az SSH hozzáférést használni 🙂

Az ArubaCloud regisztráció folyamata olyan „érdekes”, hogy le kell írnom a tapasztalatom. Sok lépésen megyünk végig, majd ugyanazokon megint, 3 cég oldalai között pattogunk, majd a PayPal fizetés után elveszünk egy zsákutcában. Újra megnyitva az ArubaCloud oldalát még mindig nem egyértelmű, hogy mi is történt. A jobb felső „Belépés” gombra kattintva azonban érvényes a session, ezért bent vagyunk valahogy 🙂 El is találok egy felületig, de a fiók létrehozásásáról csak egy legördülőbe írt „C00126489 Létrehozás folyamatban)” opció tájékoztat az eddigi legspártabb oldalon. 5 percnyi F5 után valószínűleg elkészült a a fiók (nem, nem a gép). További poén, hogy 5 e-mailt kaptam, melyből 2 bejelentkezési adatokat tartalmaz. Külön account van az „ArubaCloud” és külön a „felhasználói panelhez”. Miután megadtam a PayPal adataimat és odaadtam a 300Forintot (amit kért), ez fogadott 20 perccel később a postafiókomban:

Tisztelt Ügyfelünk
A C00126489 számú ARUBA Cloud szolgáltatáshoz (felhasználónév:FHU-61912) előre fizetett kreditje elfogyott.
Ha havidíjas szolgáltatást használ (pl. Smart cloud szerver), a szolgáltatás aktív marad az előre fizetett időszakra, majd azt követően kerül felfüggesztésre. Javasoljuk, rendeljen kredit feltöltést a szolgáltatás hosszabbításához elegendő összeggel!
Ha óradíjas szolgáltatást használ (pl. Pro cloud szerver), javasoljuk, mielőbb rendeljen egy kredit feltöltést!
A szolgáltatás 26.8.2016 16:15:17 -n felfüggesztésre került.
Ha további kredit feltöltés nem történik, a szolgáltatás 11.9.2016 -n teljes törlésre kerül.
Kérjük, hogy végezzen kredit megrendelést ügyfélfiókjából.
Miután elegendő mennyiségű kredit került hozzáadásra, visszaállítjuk a szolgáltatását.

🙂

Használata némi előképzettséget igényel, semmiképpen nem javasolnám azoknak, akik első VPS-üket akarják tesztelgetni.


A kezelőfelület

A VPS bérlés egyik nagy előnye, hogy a telepítgetést, a hardver karbarntatását leveszi a vállunkról. Több szerver esetén pedig ideális esetben egy könnyen kezelhető, jól áttekinthető felületet kapunk, ráadásul jellemzően olcsóbban, mint ha ezeket mi magunk oldanánk meg. A Microsoft is előszerettel hivatkozik a TCO-ra („a birtoklás teljes költsége” – Total Costs of Ownership), amibe a saját munkaóránk is ugyanúgy benne van, hisz’ az sincs ingyen.

  1. DigitalOcean
  2. ArubaCloud – a több szolgáltatás miatt
  3. RackForest – a kevesebb szolgáltatás miatt
  4. Contabo (valójában a négyes listán a 100. hely körül szerepelne)

A DigitalOcean felülete is olyan, amilyennek lennie kell. Nagyon egyszerű, könnyen érthető. Sok gép is könnyen kezelhető rajta.
A konzol eléréséhez nem kell semmilyen plugin, katt és megy. Ha a konzol „elalszik”, akkor elsőre megtévesztő lehet a fekete négyzet, de billentyű lenyomásra felébred. Magyar billentyűzettel nem érdemes próbálkozni rajta, de ha kitűzfalaztuk magunkat, akkor gyors és könnyű segítség 🙂

előnyök:

  • nagyon könnyű kezelhetőség
  • jó áttekinthetőség
  • plugin nélküli webes konzol
  • API elérés
  • Snapshot, backup, külső tároló, domain, redundáns IP kezelhetőség
  • belváltható kuponok és hűség jutalom
  • 2 faktoros hitelesítés
  • SSH kulcs feltöltési lehetőség
  • automatikus bankkártya alapú fizetés
  • automatikus „hitel”
  • gép klónozás
  • gép átméretezés akár ideiglenesen is

hátrányok:

  • a konzol csak angol billentyűzetet támogat
  • nincs PayPal előfizetés, csak előre fizetés
  • a fizetési információkat kacifántos helyen érjük el, nem látjuk alapból az egyenlegünket

A Rackforest ügyfélkapuja első ránézésre simán hozza a kor követelményeit, de picit dizájnban is lemaradt az első helyezettől. A gépek menedzselése el van ásva a menürendszerben, több gép esetén pedig sokkal kevesebb információt kapunk a gépekről. Az ikonsor csak angolul beszél, ami egy magyar oldalnál azért kicsit hátrány – persze a kockák azért értenek angolul, így ez csak szőrszálhasogatás. Ahogy korábban is írtam, a konzol ikonra kattintva semmi sem történik látszólag és egy SolusVM-es megoldást kell használni, ami külső weboldalon található. A szolgáltatások áttekintésénél nem egyértelmű, hogy mi legördülő menü és mi gomb. Pár nap alatt megszokható.

előnyök:

  • magyar nyelvű (kivéve a konzolt és a vezérlő ikonokat)
  • gyors működésű (+magyar IP ügye)
  • PayPal előfizetési lehetőség
  • új gép létrehozás esetén könnyen érthető áttekintő nézet
  • magyar székhelyű számla

hátrányok:

  • nincs karban tarva, nem fejlesztik (pl. a tudástárban 3 bejegyzés van 1+ éve, a konzol linkje még mindig nincs a menedzsmentben)
  • túl sok menüpont (egy rendszerben van minden szolgáltatás)
  • az áttekintő nézet nem elég informatív („Linux VPS half” – nekem nem mond semmit, utána kell néznem; lépkedni kell a menüpontok között)
  • a külön tételként vásárolható kiegészítő backup tárhelyre mentést nekünk kell megoldani, egyéb szolgáltatás nincs (nincs snapshot, automata backup, … – pontosabban telefonos beszélgetés alapján backup van, de ezt mi nem kezelhetjük)

A Contabo visszarepít a ’90-es évek webdizájn világába. Nagyon spártai a dizájn és a funkció is. Nem olyan régen érkezett meg az erősen korlátozott snapshot opció (nagyon limitált mennyiségű snapshot, maximum 30 napos élettartammal), de ezen kívül csak a csupasz gépet kapjuk. Az összes menüpont szupergagyi, az ikonok random válogatottak – valódi funkciójukat nem látják el: nem teszik egyszerűbbé az áttekintést. A konzol elérése körülményes, a FAQ-ból kell kikeresnünk. Az áttekintő nézet is kritikán aluli több gép esetén, ettől minimálisabb információkat csak akkor adna, ha nem is lenne. Minden egyes katitntásnál csakis az jár a fejünkben, hogy mennyire jó ár-érték arányú is a szolgáltatás.

előnyök:

  • van snapshot kezelési lehetőség, még ha kicsit furán is oldották meg

hátrányok:

  • szinte minden, de újra divat a retro állítólag 🙂

Látszik, hogy az ArubaCloud dizájnere régóta szabadságon van, de ő csak 10 éve – ellentétben a Contabo 20 éve nyaraló munkatársával. Magyar nyelvű felületet kapunk, sok helyen kiegészítve kis segítséggel a használathoz. Minden művelet lassú (a többi szolgáltatóhoz képest). A felhasználóbarát szó itt értelmét veszti, mert ugyan látszik a törekvés, de nyilván csak belső emberekkel tesztelték, idegenekkel nem. Szörnyű káoszos, minden kattintás progress barban és űrfánkban végződik, súlyosan hosszú másodpercekig. Úgy érezzük magunkat, mint egy illegális letöltőszolgáltatást böngészve, ugrálnak fel a súlyos ezreseket jelentő ablakok: vegyél pro szolgáltatás 300 helyett 3000-ért, vegyél backupot, … Bosszantó.

Az áttekintő nézet tartalmazza a minimálisan szükséges információkat, a kis egyenlegre is figyelmeztet. A gép kezelésére megint reklám fogad, kapásból 2 is, szörnyen zavaró. Nehezen igazodom el benne, számomra valószínűleg ez a legrosszabb admin felület, amit valaha láttam – pedig használtam már párat. Konzolt nem találok, a leírás szerint csak helyreállítási konzol van, napi szinten nem használható. Van viszont úgy tűnik VMWare vSphere kapcsolódási lehetőség, ami természetesen csak a Pro csomagban érhető el 🙁

előnyök:

  • teljesen magyar nyevű a felület
  • a Pro csomag esetén van belső hálózat
  • a Pro csomag esetén van VMWare vSphere kapcsolódási lehetőség

hátrányok:

  • nem felhasználóbarát, állandóan keresgélni kell
  • zavaróan lassú, minden kattintás egy örökkévalóság
  • rengeteg önreklám
  • nem tudom egérrel kijelöl az IP címet az áttekintő nézetben
  • mi van, ha elfelejtem a gépem jelszavát?

Kiegészítő szolgáltatások

A halandó számára is megfizethető kategóriákat figyelembe véve, csak a VPS-re vonatkozó szolgáltatások alapján:

  1. DigitalOcean
  2. ArubaCloud
  3. Contabo
  4. Rackforest

DigitalOcean: belső hálózat, IPv6, automatikus biztonsági mentés (jelképes felárral), snapshot, klónozás, „floating IP”, kiegészítő storage ami virtuális géphez csatolható, átméretezés (akár ideiglenes is)

ArubaCloud: snapshot (max 2 napig), csak jelentős felárral: belső hálózat, VMWare vSphere, backup tárhely, ?

RackForest: külön csomagként backup tárhely

Contabo: snapshot (max. 30 nap, a legkisebb gép esetén max 1 darab)


Az ügyfélszolgálat

Az Arubát még nem tudtam kipróbálni, így az kimarad egyenlőre. Jellemzően e-mailben folyik a kommunikáció, a RackForest esetén volt szerencsém telefonon is egyeztetni.

Válaszidőt tekintve:

  1. Rackforest
  2. Contabo
  3. DigitalOcean

A hozzáállást tekintve (mennyire kezelnek „emberként” egyszerű „valami hang a telefon végén” helyett, az 1. hely jelenti a legközvetlenebbet, az utolsó a szabványszöveges, „buta felhasználó” érzést)

  1. Rackforest
  2. Contabo
  3. DigitalOcean

A hiba megoldásának sebességét tekintve:

  1. Contabo
  2. Rackforest
  3. DigitalOcean

Nem hiszem, hogy létezne olyan teszt, ami pontosan számosítani tudja a virtuális gépek sebességét, hisz’ azt nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért feltúrtam az Internetet, hogy általánosságban mit használnak erre a célra. Az eredmények alább megtekinthetők.

A háttértár sebessége

Érzés alapján az SSH-s konzolon (amit sajnos nem tudok számosítani):

  1. Rackforest
  2. DigitalOcean
  3. ArubaCluod
  4. Contabo

Érzés alapján a szolgáltatásokban
(weboldal generálás sebessége, szerver oldalon php-cli -vel – hogy a ping ne számítson,  PHP7-MySQL-nginx, SQL lekérdezések)

  1. ArubaCloud
  2. Rackforest
  3. Contabo
  4. DigitalOcean

hdparm -T (3 mérés átlaga):

  1. Contabo 9143 MB/sec
  2. DigitalOcean 6093 MB/sec
  3. ArubaCloud 7255 MB/sec
  4. Rackforest 4920,9 MB/sec

dd bs=1M count=1000 oflag=dsync  (3 mérés átlaga)

  1. ArubaCloud 565 MB/sec
  2. DigitalOcean 142 MB/sec
  3. Contabo 95 MB/sec
  4. Rackforest 94 MB/sec

dd bs=64k count=1000 oflag=dsync  (3 mérés átlaga)

  1. ArubaCloud 211 MB/sec
  2. Contabo 46 MB/sec
  3. DigitalOcean 30 MB/sec
  4. Rackforest 15 MB/sec

Ár-érték arány

Ha a kapható legolcsóbb csomagot nézzük

  1. ArubaCloud
  2. Contabo
  3. DigitalOcean
  4. Rackforest

Ha rászánunk picit többet és csak a paramétereket nézzük

  1. Contabo
  2. ArubaCloud
  3. DigitalOcean
  4. Rackforest

Ha rászánunk picit többet és a szolgáltatások is számítanak

  1. DigitalOcean – Kánaán
  2. ArubaCloud – nagyon súlyos pénzekért
  3. Contabo – csak snapshot
  4. Rackforest – semmi 🙁

Ha a kényelem számít (ügyfélszolgálat, rendelkezésre állás, gép létrehozás, szakértelem szükségessége)

  1. DigitalOcean
  2. Rackforest
  3. Contabo
  4. ArubaCloud

Rendszergazdai/fejlesztői szemmel (backup, snapshot, probléma megoldási idő, …)

  1. DigitalOcean
  2. Contabo
  3. ArubaCloud
  4. Rackforest

Személyes érzelmek

A DigitalOcean az igazi Jolly Joker. Egyszerű és gyors a regisztráció, a gépek létrehozása és kezelése is. Az Interneten fellelhető kuponok segítségével ingyen akár 4 hónapig is használhatjuk. Az automatikus biztonsági mentés 10%-ába kerül a gép bérleti díjának, általában 7 naponta készül, igazi életletmentő. A belső hálózat opcióval pedig saját terhelés-elosztó megoldást is építhetünk. A biztonsági frissítéseket viszonylag gyorsan telepítik (a Rackforest megelőzi őket pár órával), a nagy hálózati kiesést is másodperceken belül lereagálja a rendszerük. A kezdők számára a legideálisabb szolgáltató, nem igényel űrhajós vizsgát és megspórol rengeteg extra munkát. A haladók számára pedig kb. az egyetlen megoldás, mert a többinél nem láttam API elérhetőséget (persze az Amazonnak, stb. van, de itt nem ezekről esett szó, plusz például az Amazon horror áron megy). A biztonság tekintetében csak itt találtam 2 faktoros hitelesítést (a Google Authenticator-t használja, amihez van mobilos kliens is).

Az ArubaCloud csak a 300Ft-os legkisebb árával ragadta meg a figyelmem. Csak most regisztráltam rá, ellentétben a többivel, amiket már régóta használok. A nettó 300Ft-os árához képest nagyon jó sebességet nyújt. Ha első VPS-ed készíted, kellene a sebesség, szemtelenül olcsón és hajlandó vagy végig szenvedni a regisztrációt és a gép kezelést, akkor ez a te megoldásod. A Cloud Centertől én irtózom a következetlensége és a sebessége miatt, de hát szerencsés esetben ritkán látja az ember. A szívásfaktor csökkentése tekintetében meg sem közelíti a DigitalOcean-t és így nem is adja meg a biztonság érzését számomra.

A Contabo amolyan szükséges rossz érzését kelti. A HDD-s csomagjaikat kerülni kell, mert az I/O késleltetés nagyon tág határok között ingadozik, amit az SQL nem szeret. Az SSD-s csomagból a legkisebb – magyar ÁFÁval – 9.99€/hó. Ezért 300GB SSD-s tárhelyet, 4 vCPU-t és 12GB RAM-ot kapunk. Összehasonlítva a többivel, még azt is el lehet nézni, hogy a weboldal 20 évesnek tűnik és az egyetlen extra a snapshot. Kezdőknek nem ajánlom, hidd el a 20GB is bőven elég ha mondjuk PHP-zni tanulsz.

A Rackforest sokáig volt a szívem csücske, mert 1-6GB MySQL adatbázist használva egy böngészős játék alatt a legjobb lekérdezési időket produkálta. Az ügyfélszolgálat messze a magyar átlag feletti, közvetlen és barátságos. Az árcsökkentések ellenére nem tudja felvenni a versenyt már a többivel, valamint olyan érzésem van, mintha elfogyott volna kicsit a lelkesedés. Inkább a shared hosting vagy a licenc bérléses megoldásokat javasolnám kisebb cégeknek, mint VPS szolgáltatót nem.


Néhány kép mutiba’

DigitalOcean díjcsomagok (felfele később, ideiglenesen is módosítható)
DigitalOcean díjcsomagok (felfele később, ideiglenesen is módosítható)
DigitalOcean glép létrehozás varázsló. Akár fröccsöntött rendszereket is választhatunk.
DigitalOcean gép létrehozás varázsló. Akár fröccsöntött rendszereket is választhatunk.

 

DigitalOcean áttekintő nézet. Egyszerű, informatív.
DigitalOcean áttekintő nézet. Egyszerű, informatív.

 

DigitalOcean automata mentés. Csak egy pipa és 10% felár.
DigitalOcean automata mentés. Csak egy pipa és 10% felár.

 

Contabo, Isten hozott az Internet (h)őskorában!
Contabo, Isten hozott az Internet (h)őskorában!

 

Contabo árak, erőforrások kilóra
Contabo árak, erőforrások kilóra

 

Rackforest árak
Rackforest árak

 

Rackforest, áttekintő nézet
Rackforest, áttekintő nézet

 

Rackforest, VPS kezelés
Rackforest, VPS kezelés

 

ArubaCloud, ha extra kell, vegyé Pro csomagot, csak most, csak neked, csak 10x áron!
ArubaCloud, ha extra kell, vegyél Pro csomagot, csak most, csak neked, csak 10x áron!

 

ArubaCloud, még egy reklám...
ArubaCloud, még egy reklám…

 

VPS_ArubaCloud15
ArubaCloud, hát… Reklám, csak most, csak neked! Azok a gombok, nem találok szavakat

 

ArubaCloud, privát felhő lehetőség, de nem neked...
ArubaCloud, privát felhő lehetőség, de nem neked…

 

...mert horror áron van :)
…mert horror áron van 🙂