Régen minden jobb volt: Canon MG5750

Korábban egy Canon 5250-es multifunkciós nyomtatóm volt. Azt hiszem mondhatom azt, hogy az egyik legjobb tintasugaras multifunkciós volt a piacon: egyenként cserélhető patronok 5 színben, a fej is külön cserélhető, az utángyártott patronok választéka hatalmas és nevetségesen olcsó, egyenes laputat is tudott, ahogyan DVD-re nyomtatást is, 2 papírtálcával rendelkezett, kártyaolvasója volt, és USB portja pendrivehoz és fényképezőgéphez. A lapkiadó tálca pedig automatán nyílt nyomtatáskor. Szükségem lett újra egy hasonló nyomtatóra, viszonylag jó árban, ezért nyilván az utódok között keresgéltem.

Találtam végtelentintás Canon-t – multifunkciósban is – de sajnos nem tudja egyik sem a duplexet (2 oldalas nyomtatás, beépített lapfordítóval). A végtelentintás rendszer nagyon csábító, mert  a gyári tinta sem drága, viszont a WiFi és a duplex olyan dolog, ami fontos volt számomra. Így a Canon keresőjében kiválasztottam az igényeket, a korábbi nyomtató paraméterei alapján és iszonyatos árú nyomtatók jöttek ki, ezért valamiből engedni kellett. Ez az USB port és a kártyaolvasó lett. Legalábbis azt gondoltam, hogy csak ennyit áldozok fel. Rendeltem egy Canon MG5750-est.

Az első benyomások:

A szerkezet sokkal kompaktabbnak tűnt kicsomagoláskor. Meglepő módon 95%-os töltöttségű patronokat mellékeltek hozzá. Ami azért volt furcsa, mert már 20 éve divat, hogy csak 40-50%-os patronnal küldik a tintasugaras nyomtatókat, sokszor módosított chippel, hogy 30-40 oldal után elfogyjon a darabonként 8eFt-os patronból a tinta. Máris csalódással indult a beüzemelés: a tintapatronok behelyezése nagyobb óvatosságot igényel és sokkal kisebb helyre is kell bepasszírozni azokat. A villogó LED-es szintkijelzés szerencsére megmaradt. Mindent kis animációkkal mutat a kijelzőjén, bárkinek könnyedén megy a dolog.

Jött a hálózat beállítása. Itt ért a következő nagy csalódás, nem lehet a nyomtatótóról beállítani a WiFit, hanem WiFi directen keresztül, mobiltelefonos appal kell azt megtenni (NFC ebben a típusban nincs, legalábbis nem találtam meg). Az appon keresztül minden keservesen lassan ment, sokszor azt hittem, hogy a nyomtató lefagyott. A Windows 10 alatt a nyomtató telepítő feltesz egy rettentesen fapados, angol nyelvű, nevetséges Windows Store-os appot, amivel kb. semmit sem tudunk csinálni, de legalább azt lassan. Szal’ bíztam abban, hogy elérhető a Canon weblapján valami normális, szerencsére így is volt.

Szánalmas Windows 10 app

 

Ugyanez a vezérlőpultban

A nyomtatóba épített webszerver kegyetlenül lassú, alapértelmezésben csak a tinta szinteket mutatja, a többi jelszóval védett. Persze egyik Canon ltal megadott jelszó sem működött nem tudtam belépni és így nem is tudtam meg, hogy mit rejt a jelszavazott felület.

A Canon driver feltelepítése után azonnal sírt, hogy firmware frissítés kell. Amit nem tudtam megtenni persze PC-ről, csak a PC-n írta, hogy kövessem a nyomtató képernyőjén az utasításokat. Simán elszöszölt 5 percig. De legalább elsőre ment a webadmin belépés a rettenetesen lassú és fapados felületre.

A használat:

Elsőre nagyon hiányzott a pendrive-ra scannelés, de szerencsére a PC-re scannelés a nyomtatóról indítva zökkenőmentesen megy eddig. A következő csalódás a papírtálca feltöltésekor ért, majdnem 3x akkora helyet foglal kinyitott tálcákkal az asztalon, mint a korábbi modellek, ráadásul a papírt csak elöl, lent tudja beszívni és elöl fent kiadni, mint a régi HP kompakt lézereknél – ami már akkor sem tetszett. Sokkal kevesebb papírt lehet belepakolni, mint a korábbi modellekbe, szal’ érdemes bekészíteni a közelbe egy csomag papírt.

A scannelés érezhetően gyorsabb, a bemelegési idő 1-3 másodperc és a több oldalas PDF beolvasása is könnyebb lett kicsivel, de hangosabb is beolvasás közben. A WiFin keresztüli működés is jelentősen gyorsabb, a nyomtatás viszont lassabbnak érződik. Egy A4-gyes oldal beolvasása, 300DPI beálíltással, színes módban, beleszámolva a bemelegedést és a visszapozicionálást – WiFin keresztül 17 másodperc, ami egy olcsó multifunkcióstól szerintem elég jó.

Energiatakarékosság:

A korábbi modellem minden bekapcsolás után elhasznált egy rakás tintát a fejjel való szöszmötöléssel, ezért erősen ellenjavallott volt kikapcsolni. A kijelző is elég sokáig világított még amikor alvó módba került, ami este nem volt annyira poén, automatikus felbéredést/bekapcsolást nem tudott. Ebben kicsit jobb ez a modell, mert beállítható automatikus kikapcsolás és bekapcsolás is, valamint a csendes üzemmód is időzízhető.

 

Beépített webszerver, belépés nélkül:

Beépített webszerver belépés után (a jelszó a nyomtató sorozatszáma):

Kellékanyagok:

A gyári leírás itt érhető el: http://ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/InkID/MG5700%20series/HU/INK/dg-ikclr_D.html A fekete nyomtatáshoz a Canon PGI-570GBK és a PGI-570GBK XL patronok elérhetők, az áruk eléggé versenyképes a többi márkához képest, de elérhető szerencsére utángyártott, chipesből is szép választék. A korábbi típusnál igényelt némi kísérletezést, hogy melyik utángyártott a jó, Magyarországon nem is találtam megfelelő minőségűt, az Amazon.de-ről rendeltem egy kisebb zsákkal, ami nagyon bejött, minősége, színtartása, száradási ideje teljesen megegyezett a gyárival. Mivel ebbe más való, kezdhetem újra a kísérletezést 🙂

A színes nyomtatáshoz a Canon CLI-571CMYBK készlet szükséges (sárga, magenta, cián, szürke), aminek az ára már sokkal szívbemarkolóbb. Ezért érdemes odafigyelni, hogy a driverben alapértelmezésben a szürke nyomtatás legyen kijelölve, mert hamar szomorú lesz a pénztárca, ha a szürke színt a színeseből keveri ki a szöveghez.

Driver beállítás lehetőségek:

Végszó:

Az MG5250 háromszor ennyit ért szeritem, halkabb is volt, és jobban összerakottnak is tűnt. Nem tetszik, hogy a nyomtató kezelőszervei és a kijelzőn elérhető tudása jelentősen kisebb lett, de ezt egy átlag felhasználó nem nagyon fogja észrevenni. A vásárlás előtt érdemes odafigyelni, hogy a nyomtatónak nagy alapterület kell, mert előre jelentős túlnyúlsa van, a papírtálcák kinyitása/kihúzása után. Mivel ezek rögzítése eléggé gyengécske, nagyon könnyű letörni, tehát olyan asztalra kell helyezni, ahol a kihúzott tálcákkal is elfér, nem lóg le.

Kevés pozitívumot tudok mondani, inkább csalódás ért. Amiben jobb a korábbi típushoz képest:

  • gyorsabban scannel
  • jobb az energiatakarékos beállítás (nem használ plusz tintát visszakapcsoláskor)
  • jelentősen gyorsabban működik WiFin keresztül
  • kicsit gyorsabb a saját kijelzőjén a menü
  • kevésbé izeg-mozog az asztal nyomtatás közben

Negatívumot annál többet:

  • sokkal hangosabb
  • nincs USB port és kártyaolvasó
  • a WiFi beállítása körülményesebb
  • az első firmware elég bugos
  • a webes felület szörnyen lassú
  • a papírtálcák túlnyúlása hatalmas, nem nyílik automatikusan és gyengén rögzítettek
  •  a tintapatronok elérése sokkal kényelmetlenebb
  • az utángyártott patronokból kisebb a választék
  • a színes patronok horror árúak
  • parányi kapacitású papírtálcák
  • lassabb nyomtatás, főleg színes módban