Rendeljkínait – avagy Gearbest által szponzorálva

Kedves ismerőseim.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a https://rendeljkinait.hu/ . Többször vádoltam őket, hogy nagyon erősen részrehajlóak a szponzoruk irányában (Gearbest). Mindenki azt hiszi, hogy a kínai cuccok – amikről írnak – olcsók és jók, megéri megvenni. Több olyan termékről is ódákat zengenek, amik valójában a normál szintet is csak hunyorítva hozzák. Persze vannak valóban jó termékek is, amikről írnak (Blitzwolf – ami érdekes módon csak a Banggood-nál kapható, vagy a Xiaomi), de elég gyakori, hogy olyan termékekből lesz best buy, amik erősen kompromisszumosak. A legtöbbször itt már bőven az ÁFA korlát feletti összegekről van szó, így nincs az, hogy „Óh, $1 volt, kidobom ha nem jó”.

A mai napon a CoreM és hasonlóan kicsike procis, 130-200eFt-tos tabletekről volt szó, amiben leírtam, hogy nagyon rossz tapasztalataim vannak az Atom/Celeron/Pentium/CoreM processzorokkal, ráadásul a kínaiak ezekre nagyon rossz hűtést is tesznek, így pár perc után az alapórajelet sem hozzák.

Simán kimoderáltak, mert a véleményem tényként állítom be. Nos… Igen, lehet a Raspberry Pi-t is asztali gépként használni, de ha csak egy átlagos weblapot megnyit vele az ember (index.hu) akkor idegbajt fog kapni. Az Atom és a Celeron ugyanez, annak is örülhet ha 1 oldalt tud görgetni lefele. A CoreM és a Pentium pedig csak addig megy rendesen, amíg van tartalék a hűtésben (és a TDP limit is ki van hackelve lehetőleg). De a kínai eszközökben szinte mindig vacak a hűtés.

Kérlek titeket, hogy ne dőljetek be az ilyen blogoknak, mert csak ti isszátok meg a levét, hogy lesz egy garancia nélküli digitális képkeretetek, amin még a Facebookot sem tudod megnézni idegbaj nélkül. Kérj egyet kölcsön, próbáld ki, ne rendelj olyan alapon, hogy „csak facebookozni kell, meg híreket olvasni”. A Facebook weboldala már az erősebb gépeknek is feladja a leckét, nem hogy az olyanoknak amiknek a fogyasztása 5W-ra limitált.

Facebook lefele scrollozás egy 6 mag 12 thread procin, SSD-vel és 16GB memóriával, FullHD felbontással

 

Facebook scrollozás 2 magos Celeronon, 2GB RAM-mal, 64GB eMMC háttértárral, HD felbontással

 

A géphez hozzá sem érek, az index.hu oldal már betöltődött, semmi más nem fut

 

Nagyon sok mobileszközt végigpróbáltam már pályafutásom alatt, és mindig szeretném megtalálni a legolcsóbb megoldást egy problémára. Igen, lehet úgy hirdetni a Pi Zero-t – vagy akár Pi3-mat -, hogy a gyerek otthon tanulhat vele JAVA fejlesztést. Igen, végül is fut rajta. Csak amíg lefordul a kód addig eltelik egy nap. Pótolhat asztali gépet? Persze, hisz’ elmegy rajta az OpenOffice és a Gimp. Szal’ profi dolgokra is használható. Az más kérdés, hogy mennyi idő alatt.

Sokszor elmondom és most is leírom: Bármilyen olcsó is egy laptop (hibrid tablet), ha nincs benne „Core i” vagy „Ryzen” felirattal kezdődő processzor, legalább 4GB memória és SSD (nem eMMC, amit sok bolt SSD-nek ír!!!!), akkor hagyd ott. Ezek olcsó gépek, de az ár-érték arányuk csapnivaló.

Ha mégis ragaszkodsz a butasághoz, akkor csakis a legutolsó genereációs, 4 magos Pentiumot (vagy Celeront – mert már minimális a különbség) vedd meg. De ott is tudnod kell, hogy a rendes hűtés, gyors háttértár és RAM kell mellé. A webesek mindent tolnak át kliens oldalra, aminek te iszod meg a levét, mert erősebb gép kell egy egyszerű weboldal megnézéséhez is.

Köszönöm a figyelmet.

Ééééééés full ki is moderáltak a csoportból, mert azt mertem írni, hogy a vásárlók érdekeit a profit elé helyezem. Szeretnék gratulálni a bloghoz, biztosan megéri ezreket lehúzni pár ingyen cuccért cserébe.