Voyo V1 Vmac miniPC – a kötelező minimum

 A kínai weboldalak dugig vannak miniPCkkel. A legtöbb esetén az egér gombjának kattintással való amortizációját sem éri meg. A Windows alapú eszközök jellemzően Intel Atom processzorral vásárolhatók meg, kb. 80 USD-től a csillagos égig. Elmondható az összes Atom alapú eszközről, hogy összeségében használhatatlan eszköz, ezt kombinálják a hűtés szörnyű kivitelezésével a gyártók. Az Atom egyszerűen gyenge bármire is és hiába ott a turbo frekvancia, amivel már majdnem használható lenne, ha 1 perc után megsül és az alapórajelet sem éri el onnantól. Nem is beszélve a szörnyű I/O teljesítményről.

A minimális elvárás egy Windows alapú miniPC-vel kapcsolatban így 2017-ben a következő:

  • Intel Apollo Lake Celeron/Pentium processzor
  • 4GB memória
  • 64GB háttértár
  • túlméretes és/vagy aktív hűtés
  • legális Windows 10

Ezek mindegyikének megfelel a Voyo VMac.

Beszerzés:

Érdemes a bejáratott kínai beszerzési forrásoknál nézelődni, a magyar nyelvű webshopok nagyon-nagyon messzire kerülendők. Ha nem tudod hogy kell kínából vásárolni, inkább keresd fel a rendeljkínait blogot/weboldalt és szánj rá pár percet az olvasásra, informálódásra. A nálam levő eszköz a Gearbest shopjából érkezett, a legolcsóbb beszerezhető változat, ráadásul akciós is volt. Az ott látható árra számoljunk rá 30% extra költséget az ÁFA, vám és vámkezelés miatt. Jelen – akciós – ára $155, ami vámkezeléssel együtt kb. 50-55eFt körül van végül.

A legkisebb változat Intel Apollo Lake Celeron N3350, 4GB RAM, 64GB SSD specifikációval rendelkezik. Az általam látott legnagyobb – előre szerelt – változat pedig Pentium processzoros volt, 8GB RAM-mal, 64GB eMMC-vel és 128GB SSD-vel. Mivel a Pentium kb. 10%-kal erősebb, szerintem nem éri meg az extra költséget. Főleg úgy nem, hogy a kütyüben van egy DDR3L notebook memória foglalat és egy 2242-es m.2SSD foglalat, továbbá egy $20-os kábel segítségével 2.5″ SATA meghajtóval is bővíthető.

Tartozékok:

  • 230V, 12V, 3A,  Eu szabványos, „noname” tápegység
  • microHDMI – HDMI kábel
  • Voyo Vmac V1

Több helyen látni, hogy jár hozzá VESA keret és USB vevős távirányító, a legolcsóbb változatnál ez biztosan nincs a dobozban.

Hardveradatok:

Úgy döntöttem, nem másolom ki a webshop vagy a gyártó oldaláról, hanem inkább a szokásos programok képernyőmentéseit mellékelem.

CPU-Z

HW-Info

Speecy

Beüzemelés

Az eszköz előre telepített, legális Windows 10-zel érkezik, mely angol nyelvre van állítva. Bloatware egyáltalán nincs rajta, azok sem, amik más blogok írásaiban szerepelnek. A magyar nyelv természetesen telepíthető és alapértelmezettnek beállítható.

Érdemes a tartós használatba vétel előtt felfrissíteni rajta mindent, ugyanis a HDMI hang alapból nem működik, valamint a beépített ventillátor vezérlésének drivere is „felkiáltójeles”. Türelmesnek kell lenni, mert elég sok frissíteni való van. Az egyetlen dolog, amihez nem találni drivert vagy frissítést, az a ventillátor- és hőfok management drivere. Ezt pedig érdemes feltelepíteni. Első keresésem során egy Dell-es változatot találtam, de nam ajánlom a feltelepítését. A Dell driver számára a 90°C a megcélzott üzemi hőfok, ami a ventillátor hangja szempontjából mindenképpen jó, de az élettartamot tekintve és a házat fogdosva semmiképpen nem jó döntés. Később találtam rá véletlenül a Voyo saját driverére, ugyanis meglepő módon – sok márkás gyártótól is eltérően – elérhetők a driverek külön-külön, valamint a recovery image is!

Következett az Intel Driver Updater futtatása, az energiagazdálkodás beállítása, az Intel Graphics finomhangolása, alapvető dolgok telepítése… (Mint tudjuk, az Internet Explorer egy olyan alkalmazás amivel letölthetünk egy Internet böngészőt 🙂 ).

Első benyomások

A háza szép alumínium, tökéletesen prémium érzetű, kis gumi tappancsokon kapaszkodik az asztallapba. 3db USB 3-as port van rajta – sajnos nagyon közel egymáshoz. A microHDMI aljzat nem tetszik, simán ráfért volna teljes méretű is. A hozzáadott microHDMI-HDMI átalakító szerencsére elég hosszú ahhoz, hogy a monitor mellé vagy elé helyezzük, kb. 60cm.

A BIOS sajnos kb. semmit sem enged állítani, csak a boot sorrendet. A BIOS-ba lépni Esc gombbal lehet, a boot menü az F7-tel érhető el. A memória sebessége sem állítható, de 800MHz-en megy szerencsére.

A processzor TDP-je 6W-tos, amit a HW-Info szerint nagyon sokszor ki is használ. Egy kis trükk segítségével ez feltuningolható 10W-ra. Ez a tuning a CPU teljesítménynek nagyon minimális lökést ad, viszont a GPU-t jelentősen gyorsíthatja. A hűtés a tuninggal is simán megbírkózik, főleg a Voyo driverével. 90°C a felső határ, amit pár másodperc alatt 55°C körülre hűt vissza a ventilátor. A legnagyobb tartós órajel amit láttam 2.1GHz volt, de ha használtam, szinte mindig az alapórajel felett működött. A hűtés hatékonysága szuper, hozzú izzasztás után és maximum kézmeleg a ház, a Dell-es driverrel viszont már kellemetlenül meleg tud lenni és a ventillátor akkor is csak kis fordulaton kapcsol be, szóval’ a zaj ellenére is erősen javasolt a saját drivere. Ami az erőssége, az a gyengesége is a hűtésnek, a ventillátor. Nem a hangerővel van a gond, hanem a magas frekvenciával. Szörnyen zavaró frekvenciájú hangja van, érdemes lehet megfontolni a cserét. Normál használat esetén alig-alig éri el az idegesítő fordulatot, de a GPU izzasztásakor már különösen irritáló tud lenni. Tartós videó lejátszáskor az első pár másodperc után felpörög a ventillátor, majd szépen elhalkul, alig hallhatóra, így HTPC felhasználásra jó lehet alapból is.

Kellemes meglepetés a 64GB Forsee SSD, mert eddig szinte csak rosszakat olvastam róla. Ahogy majd alább látszik, szerintem semmi szégyenkezni valója nincs, a Kingston V300-amat lenyomja. Minél többet gyilkolom, annál inkább.

Hőmérsékletek

Ahogy korábban is írtam, a processzor 90°C-ig melegszik, de csak pár másodpercre, a ventillátor azonnal reagál rá és normális hőmérsékletre hűti, akkor is ha non-stop maximálisra terheljük az eszközt. Az SSD hőmérséklete még meglepőbb, márkás meghajtókat megszégyenítően kicsi, akkor is, ha Kaspersky teljes víruskeresést futatunk rajta fél órán át, de akár sebességtesztelhetünk is rajta 500MByte/s sebességgel, nem hatja meg. Az alábbi értkek 28°C környezeti hőmérsékletnél mérhetők.

Háttértár

A Forsee márkanév viccesen hangzik, bárki rávágná, hogy tipikus kínai márka, de a 60GB-s V300-as Kingstonom lenyomja. Tartós, maximális terhelésnél sem változik sem a hőfoka sem a sebessége, a Kingstonnal vagy akár a Cruciallal ellentétben. A számok pedig a következők:

USB3-as merevlemez házban található Samsung 850EVo 120GB-vel:

Belső SSD-ről, USB3-as SSD-re:

Belső SSD-ről, USB2-es 120GB WD HDD-re:

Külső USB3-as SSD-ről, belső SSD-re:

Külső USB3-as SSD-ről és külső USB2-es HDD-re közötti másolás:

Hálózat

A Gigabit/s 80%-osan kihajtható vele, tartósan 85-90MByte/s átvitelre képes mindkét irányban, WiFi adapter nincs az eszközben.

Médialejátszás

Az Atom processzoros és a legtöbb androidos eszközhöz képest könnyedén játszik le szinte mindent. Próbáltam 4K YouTube videókkal, Kodiban a 4K 60fps Big Buck Bunny videóval, a Windows 10 beépített játszóval is, könnyedén vitte. A „beletekerés” is egy pillanat alatt ment. A VLC sajnos nem bír el a 4K-val. A Chrome és az Edge nevetve vitte a BBB demókat. Egy 8K-s LG demót is megpróbáltam a YouTube-on, a 120-as net kevés volt hozzá, vártam kicsit hogy buffereljen, de az már sok a kis Celeronnak.

A taskmanger processzor terhelési mutatói erősen félrevezetőek, mert 100% terhelésnél sem röccent meg egyik videó sem, valamint egész gyorsan reagált a Windows gomb lenyomására vagy az Alt-tabra. Ha valahol framedrop látható, az az indulás utáni rövid bufferelés miatt történt, a lejátszás közben 0 azaz nulla az eldobott képkodkák száma.

Chrome:

Kodi, Big Buck Bunny, 4K, 60fps

Kodi, HDtrailers plugin

Ami tetszett

  • Talán az egyetlen olyan kínai miniPC, amin nem lehet elkészíteni a reggelit egy YouTube videóklip megnézése után.
  • 3darab valóban USB3-as csatlakozó
  • a memória és a háttértár is bővíthető, ez utóbbi m.2-es SSD-vel vagy 2.5″ SATA meghajtóval is
  • külső merevlemezhez is elég áramerősség az USB portból
  • valóban Gigabites hálózat
  • 4GB memória alapkiépítésben
  • a beépített SSD sebessége erősen érződik használatkor
  • könnyedén megy percekig az alapórajel kétszeresével, I/O sebesség csökkenés nélkül
  • igényes, alumínium ház, kompakt méret
  • Az Index.hu megnyitása nem gyilkolja le a rendszert, mint az Atom processzoros eszközökben
  • a videólejátszás – főleg tuningolt power limittel – egyáltalán nem okoz gondot
  • a gyártói támogatást sok, nagy márka is megirigyelhetné
  • a hírhedten lassan induló LibreOffice első indítása 10 másodperc, a további indítások maximum 1-2 másodpercesek

Ami nem tetszett

  • a beépített ventillátor hangjának frekvenciája a lehető legidegesítőbb (viszont a hűtése moddolható passzívra, vagy érdemes cserélni egy másik ventillátorra)
  • miniHDMI aljzat
  • túl közel vannak egymáshoz az USB aljzatok
  • nincs beépített WiFi és Bluetooth, bár gyanítom a fémház miatt problémás is lenne
  • a 2242-es m.2 SSD választék elég szegényes
  • USB eszköz csatlakoztatásakor a többi USB eszköz pár másodpercre megfagy

Összegzés

A Voyo sikeresen belőtte a terméket a használhatatlan Atom processzoros kínai minigépek és a horror drága márkás gépek közé (Intel NUC, miegymás). A Celeron processzor épp a minimálisan elvárhatót tudja, de azt jól. Érzésre egy 3 magos AMD Athon körül van, az első generációs i3-at szerintem nem éri be, de a Core2-től fickósabb. A szokásos vacak minőségű Intel chipset driverek ugyanúgy kísértik ezt is, mint az Atom vagy az asztali processzoros Intel rendeszereket. Valahogy az Intel és az I/O nem akarnak barátok lenni, papíron szép nagy számokat mutatnak de érzésre mégis rosszabb: mikrolagok, a csatlakoztatott eszközök közötti fogalomkor jelentkező indokolatlan lassulások, valamint az Intel Graphics random hülyeségei ( képfrissítés elállítása, ablak minimalizálás és maximalizálás esetén néha az ablak tartalma rövid ideig fekete, a terhelés változásakor pillanatnyi gondolkodás, … ), amik az asztali 100eFt-os prociknál is ugyanúgy megvannak, szal’ ez nem a Voyo baja.

Használható-e igazi PC helyett? Hát, azt nem merném mondani az igények ismerete nélkül, hogy igen, de ez az a szint, ami a kötező minimum. Ami ez alatt van, azt el kell kerülni, bármennyire is olcsó. Képes arra, amire egy miniPC-nek képesnek kell lennie: Word, Excel, Powerpoint nem gond, YouTube simán megy, az összetett weblapokkal is megküzd. A játék persze felejtős (Flatout2 1280×720-ban jól megy 😀 ), és aki szeret 100 tabbal böngészni, ne Celeront vegyen. Kb. 5-7 böngészőtabbal boldogul el Chrome alatt, amiből a fejlesztői Canary változat érezhetően gyorsabb ezen az eszközön. Masszívabb multitasking esetén a Celeron hamar elfogy és a Pentium sem lesz jobb.

Hasonló terméket a BeeLink kínálatában találhatunk, de azok passzív hűtéssel rendelkeznek, lassabb háttértárral, drágábban kaphatók és a bővíthetőségük is korlátozottabb.

A linuxot sajnos nem tudtam kipróbálni, mert sem a Manjaro sem az Ubuntu 16 és 17 nem akart bebootolni 🙁

CPU-Z benchmark eredmény itt: https://valid.x86.fr/kejgha Geekbench CPU itt: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/3872453 és OpenCL itt: https://browser.geekbench.com/v4/compute/1070407

Driverek, recovery itt: http://en.myvoyo.com/xiazai/MINI%20PC/VMAC_NIMI_PC/down/

SATA csatlakozó itt: https://www.aliexpress.com/store/product/VOYO-New-Custom-Sata-Cable-For-Vmac-Mini-PC-Apollo-Lake-N4200-N3450-Laptop-Hard-Drive/1503114_32788821583.html

Tuning itt:

 

Increase Apollo Lake TDP & Boost Intel HD Graphics Performance by up to 80%!