Windows 10 telepítő és hasznos dolgok

A napokban mindenkit utolér a Microsoft keze, akinél a Windows Update engedélyezve van és jól is működik. Szeretnék itt összegyűjteni pár hasznos dolgot, amire szükség lehet. További érdekes iromány a témában: http://www.ipon.hu/elemzesek/windows_10_a_holnap_hajnalan/2609/1

Fontos! A telepítés megkezdése előtt kapcsolj be minden perifériát (nyomtató, scanner, webkamera, miegymás), ugyanis telepítés közben ezekhez drivert keres.  Viszont ha nem látja pl. a csatlakoztatott nyomtatót, jó eséllyel a telepítés végeztével hiányozni fog. Sok drivert kicserél a kisebb tudású – Microsoft által jóváhagyottra – de jó eséllyel működnek a Windows 8.1-hez kiadott változatok.

A Windows 10 telepítője itt érhető el: http://www.microsoft.com/hu-hu/software-download/windows10

Én olyan problémával találkoztam, hogy a telepítés után a korábban használt víruskereső nem működött megfelelően, eltávolította/letiltotta a Windows. Valamint a Windows Defender akkor is beleszólt a dolgokba, ha mellette kiválóan működő vírusvédelmi megoldás működött a gépen. Ráadásul a Defender elég szép erőforrás igénnyel tud rendelkezni. A gépházban hiába tiltunk le mindent (már integrálva van a Windowsba, ezért nem a Defenderen belül kapcsolható ki), a szolgáltatás akkor is fut és netezés közben szívja is az erőforrásokat. A Defender letiltásához itt egy kiváló segédeszköz (mert amúgy csak registry hack segítségével megoldható a teljes leállítás): http://winaero.com/blog/nodefender-disable-windows-defender-in-windows-10-with-few-clicks/

defender

A halál idegesítő automatikus javítás kikapcsolása pedig START gomb -> Gépház -> Eszközök -> Gépelés:

helyesiras

Amennyiben a rendszer visszaállító médiát elkészítő programot keresed, Windows+R után ezt írd be: „sdclt”

sdclt

 

Az automatikus bejelentkezéshez a Wingomb+R után pedig ezt: „control userpasswords2”.  Ki kell jelölni, hogy melyik felhasználóval akarunk belépni automatikusan, majd ki kell venni a pipát a képen látható módon. Az Alkalmaz gombra kattintás után pedig meg kell adni a kijelölt fiók jelszavát.

automatikus_bejelentkezes

 

Programok eltávolítása:

1. módszer: Jobb klikk a program bejegyzésre a Start menüben, majd Eltávolítás

win10_eltavolitas_1

 

2. módszer: Start gomb -> Gépház -> Rendszer -> Alkalmazások és szolgáltatások

win10_eltavolitas_2

 

3. módszer: Wingomb+R, „appwiz.cpl”

win10_eltavolitas_3a

win10_eltavolitas_3

 

Alapértelmezett alkalmazások (amiket töröl a frissítő telepítés alkalmával is 🙁 ):

Start -> Gépház -> Rendszer -> Alapértelmezett alkalmazások

win10_alapertelmezett_alkalmazas

 

Több (virtuális) asztal kezelése:

A virtuális asztalok kezeléséhez a Windows gomb + Control billentyűkombináció szolgál alapul:
– Win + Control + D : új virtuális asztal
– Win + Control + jobbra/balra : váltás a virtuális asztalok között
– Win + Control + F4 : aktuális virtuális asztal bezárása

Aki a Windows XP-hez, vagy 7-hez szokott, annak hasznos lehet a Wingomb+S billentyűkombináció, amely a keresőt hozza elő. Valamint a Wingomb+D, ami az asztalt. A régi nyomtatókezelő eléréséhez Wingomb+R után ezt kell beírni „control printers” (a régi Vezérlőpult eléréséhez csak simán „control”).