Xiaomi Philips Smart LED állítható színhőmérsékletű okosfényforrás

Régebben minden hagyományos, otthoni izzó melegfehér (sárgás) fényű volt. Viszont manapság az általunk bámult fényforrások inkább hidegfehér (kékes) színhőmérsékletűek. Tovább súlyosbítja a dolgot, hogy a kutatások szerint ha kékes fényt bámultunk, nehezebben tudunk majd elaludni. A szem kímélése érdekében természetesen már vehetünk a kívánalmainknak megfelelő LED fényforrást, de kevesebb fényerőt fog adni a sárgásabb fényű (érzetre), mint a kékes. Hogy ne kelljen kísérletezni, megoldást jelenthet a címben szereplő eszköz.  Az ára $10 alatt van jellemzően, szóval nem annyira horror és igen, valóban Philips márkájú, viszont működik a Xiaomi Mi Home alkalmazással (de csak a kínai szerverrel). Papírforma szerint 6.5W maximális teljesítményű, 450 lumen fényerejű, 3000 és 5700K közötti színhőmérséklet állítható be, E27-es foglalattal rendelkezik.

Beüzemelés:

  1. Kapcsoljuk le a lámpát
  2. Vegyük ki a korábbi fényforrást
  3. Tegyük be helyette ezt
  4. Kapcsoljuk fel 5x egymás után, várjunk az 5. után picit, és villogással jeleznie kell, hogy szenilis lett
  5. A Mi Home appban válasszuk a „China Mainland” (vagy a kínai karakteres) szervert és az angol nyelvet
  6. A szokásos párosítási-keresési folyamat segítségével adjuk hozzá a Mi Home-hoz

Működés:

A fényforrás a hagyományos villanykapcsoló kapcsolgatására nem felejti el az utolsó beállítást, de kell neki egy kis idő – ami simán lehet 1 perc is -, amíg visszatalál a WiFire. Természetesen úgy célszerű használni, hogy appból vezéreljük és a kapcsoló mindig fel van kapcsolva. Nekem az állítható színhőmérséklet miatt kellett, hogy ha éjszaka dolgozom, 50% melegfehér fényt világítson. Viszont egyéb esetben pedig 100% természetes fehéret. Az appon belül ha a fényforrás „körte” ikonjára bökünk, akkor ki- és bekapcsolhatjuk, ha a nevére, akkor egyéb beállításokat érhetünk el. A színhőmérséklet és fényerő szabályzás egyszerű: fel és le suhintással a fényerőt, balra és jobbra suhintással pedig a színhőmérsékletet állíthatjuk, majd a nekünk tetsző beállítást a kis szívecske ikonnal menthetjük el. Ha megszokásból elkövetjük azt a hibát, hogy a villanykapcsolóval kapcsoljuk le, akkor megjegyzi az utolsó állapotot és úgy kapcsol vissza, de a WiFi kapcsolat van, hogy nehezen áll helyre.

Vélemény:

Fényerőre kb. a 7.5-9W körüli Osram LED retrofit fényforrásokat hozza, márkán belül kb. azonos a 7W-tos Philipsekkel. Színhőmérsékletre a két véglet sokkal szembetűnőbb, mint a nem szabályozható fényforrásoknál. A melegfehér már szinte naracs, a hidegfehér pedig szinte már kék, szóval tág határok között lehet állítani. Természetesen ez nem RGB-s. Jól van árazva, alig drágább a buta Philipsnél.

pozitívumok:

  • jó ár
  • minőségi kivitelezés
  • Philips LED-ek
  • tág határok között állítható színhőmérséklet és a fényerő
  • megjegyzi az utolsó profilt

negatívumok:

  • a Mi Home csak kínai szerverrel találja meg (nekem nem sikerült egyik US szerverhez sem hozzáadnom)
  • a beüzemelési cetli teljesen kínai és a Google Fordító se sokat segít
  • gyakran előfordul, hogy nehezen talál vissza a WiFire (ami a csapnivaló, új Mikrotik firmware-ek miatt is lehet) – Igen, amiatt volt. Ubiquiti wifivel 2-4 másodperc alatt fent van a wifin, de nagyon maximum 10 másodperc alatt már beszélget is Kínával

Remélem, hogy a Xiaomi a Mi Home-ot a lehető leggyorsabban fejleszti a nem kínai vásárlók számára is. Nem bántam meg a vásárlást, de sajnálatos, hogy csak kínai belpiacos a termék.

6 Comments

  1. Olyan kérdésem lenne, hátha olvassa valaki olyan aki tudja a választ. Az időzítő funkció az a beállított időben be/ki kapcsol vagy lehet finomhangoltra állítani, hogy fokozatosan világosodjon ki reggel, mint a napfelkelte?

    • Szia. A Mi Home appban nem láttam erre lehetőséget. De még nem próbáltam ki más appokkal, sem az API-val, de tervben van, igaz én az RGB-s YeeLight-tal szeretném a napfelkeltét megcsinálni, de az még úton van. Pontosabban a kínai szerveres Mi Home appban rengeteg eseményt lehet megadni, hogy minek hatására mit csináljon melyik eszköz, de a kínai tudásom egy kissé gyenge ugyanis az automatizálás menüben minden esemény tök kínai.

      • Én tegnap találtam rá erre az eszközre, és nekem az egyetlen funció kéne igazából az éjjeli lámpámhoz ez az időzített ébresztés. (napfelkelte) Természetesen szeretném, ha nem a legolcsóbb gyulladásveszélyes ebay-es kínait venni, de a drága philips hue-t sem preferálom. Ezért tűnik ez jónak le is szedtem a MI Home appot, de eszköz híján nyilván nem tudom kipróbálni, hogy tudja-e az ébresztést nekem minden reggel automatán. Mi az, hogy az API-val?

        • A Mi Home nekem csak kínai szerverre állítva ismeri fel. Viszont a kínai szerver esetén az automatizálás menüben minden kínai „betűkkel” van és az időzóna is a kínai idő szerint van benne. Az API a programozói interfészt jelenti, azaz pl. írok magamnak hozzá saját programot, ami ezt megteszi, ha az eredeti app nem tudja. Sajnos most pár napig nem lesz időm ezzel foglalkozni, még azt sem volt időm megnézni, hogy ennek a WiFi modulja ZigBee kompatibilis-e. Mert ha igen, akkor tutira van hozzá más program is, nem csak a Mi Home, pl. IFTTT. Maga az égő nyilván nem tudja a napfelkeltét, meg kell vezérelni (normál esetben a Mi Home szervere csinálja Kínából).

          • Az IFTTT-nél az ő szerverük küldi. Ezek a lámpák kimennek a netre a szerverükre alap esetben. Azaz kapcsolgathatod Üzbegisztánból is. Az IFTTT-ben megnéztem a YeeLight egy YeeLight fiókot kér, szal’ szerintem úgy működik. Én RGB-set rendeltem, a jövő héten itt kellene lennie, de olyan sok a munkám, hogy szerintem csak decemberben fogok kísérletezni vele. A sima YeeLight alig drágább a postban szereplőtől és nagyobb teljesítményűnek is tűnik. De majd kiderül. Én vagyok annyira szerencsés helyzetben, hogy ha nem is tudja, írok rá scriptet. Korábban úgy láttam, hogy a YeeLight-nak is elérhető az API-ja a weblapjukon.

Comments are closed.