A levegő tisztítás ár-érték bajnoka: Xiaomi Mi Air 2

A városi élet velejárója a rengeteg por. A falusi életé pedig a még több pollen. Persze az elektronikai boltok tömve vannak mindenféle csoda HEPA szűrőkkel ellátott szerkezetekkel. Egyik drágább, mint a másik, csodákat ígérnek, palota méretű légterek tisztítását, hangtalanul. Hát… a legtöbb egy hatalmas kamu. Amiben „mókuskerék” ventillátor van, már felejtős. Napok-hetek után elkezdenek csörögni-zörögni és nagy fordulaton is viszonylag kicsi légáramlást produkálnak. Szinte az összes típus ilyen, mert ezzel lehet esztétikusan vékony házat csinálni. Midenféle UV-s ionizátoros, csodaérzékelős szemkápráztató funkciók, bazári kütyükben, de legalább drágán. Mivel a gyártók is tudják, hogy a rászorultakból és a hülyékből lehet megélni, a hülye allergiásokat jól be lehet palizni, mert ők szinte bármit megadnak egy átaludt éjszakáért. Ha valaki, akkor a kínaiak biztosan sokat tudnak a szmogról, ezért lehet érdekes ez a típus.

FAQ/gyakori kérdések:

Nem gondoltam volna, hogy akkora népszerűsége lesz ennek a bejegyzésnek, feltűnően sokan kerestetek meg kérdésekkel, szal’ szeretném megválaszolni a leggyakoribbakat:

  • nem, nincs benne „turbó ionizátor”, „biturbó UV filter”, „kompresszoros ózongenerátor”, „intelligens baktériumkergető”, ez egy aktív szenes légszűrő
  • nem, nem szabályoz páratartalmat, csak mér
  • nem, ultrahangos párásító sincs benne
  • nem, páramentesítő funkció sincs benne
  • igen, jól látod, 52 centi magas
  • igen, 3 féle „gyári” szűrő elérhető hozzá: kék (sima), zöld („enhanced”, formaldehid szűréssel) és lila (antibakteriális), de eBay-en találni „economy” szűrőket is, amiben nincs benne az aktív szenes réteg
  • nagyon könnyű a szűrő cseréje, 2 ujjal kivehető és visszatehető
  • ez sem hangtalan ha rendes mennyiségű levegőt akarsz szűrni vele, de kb. 15%-on olyan hangos, mint a „mókuskerekesek” 100%-on, miközben érezhetően több levegőt nyom
  • igen, megvehető itthon is: http://xiaomishop.hu/mi_egymas/mi_okosotthon/legtisztitok
  • igen, van belőle magyar villásdugós, csak épp kb. $60-al drágább
  • nem, nem kötelező az app használata vagy a WiFire csatlakoztatása
  • nem, nem palota vagy komplett lakás szűrésére való (kivétel ha 30m^2-es garzonod van), de ha egymás mellé teszel egy márkás szűrőt amire ugyanennyi m^2 alapterület van írva, akkor 2 méterre tőlük is érezni fogod, hogy a Xiaomi _sokkal_ több levegőt mozgat meg.
mókuskerék ventillátor, kerüld el jó messzire

Kicsomagolás:

Bazinagy dobozban érkezett, látszólag a gépen kívül nem volt semmi más benne, csak kínai nyelvű lapok, a beüzemelés lépéseivel. Kerestem a tápkábelt, de sehol semmi. Később persze előkerült a szűrő ajtajának kinyitása után. Én a kínai verziót rendeltem, mert 60-70$ a felára az Eu-s villásdugónak és pár angol nyelvű mondatnak, ami amúgy elérhető a Mi Home appból is.

A méretei meglepőek: alapterületre viszonylag kicsi, de meglehetősen magas, nekem a térdemig ér fel. Nem nehéz, szal’ a takarítás közbeni pakolgatása sem okoz gondot. Kb. 1 méteres a tápkábel, amihez egy gumikarika is jár, hogy a felesleget össze tudjuk vele fogni.

A kis füzetke bátran eldobható, mert a fontos rész fel van tűntetve a szűrő ház ajtaján és az appban is le van írva.

Beüzemelés:

A kínai dugvilla miatt szükség volt egy „utazóadapter” beszerzésére is, szal’ pár órát csúszott a projekt, de ezt már tudtam előre, hisz’ a kínai változatot rendeltem a nemzetközi helyett. A tetején levő bekapcsoló gomb lenyomása után kb. 1 percig gondolkodott, mire „felfedezhető” lett a Mi Home appban, onnan már nagyon egyszerű volt az egész.

  

 

Használat:

A Xiaomitól megszokot egyszerűség jellemzi. Ha nem szórakozunk az alkalmazással, akkor is rendkvül egyszerű használni: A tetején levő bekapcsoló gombbal válthatunk a 3 sebesség mód között: automatikus, éjszakai és a felhasználó által beállított (ami alapból kb. 35%-ot jelent). A szűrő alsó részénél található LED zöld színe azt jelenti, hogy a szűrőt még nem kell cserélni, a piros pedig értelem szerűen azt, hogy csereérett. Hátul található egy fény visszajelzők intenzitását állító gomb: normál, gyenge, kikapcsolva. Így éjszaka nem világítja ki a szemünket.

Természetesen minden vezérelhető az alkalmazáson kereszül is, sőt az Interneten elérhetők API-k is, ha saját magunk szeretnék vele szórakozni. Az app kijelzi az aktuális hőmérsékletet, páratartalmat, komfortérzetet, hátralevő szűrőélettartamot napban, üzemórát és átszűrt levegő térfogatot. Csak 1 sebességfokozatot enged elmenteni „Favorite” néven, ennek sziluettje lesz az ember alak, kis szívecskével a készüléken is. A sebesség beállításához tartsuk nyomva az appban a hozzá tartozó ikont jobb alul, és állítsuk be a nekünk megfelelő fokozatot. Amennyiben ez nem elérhető, a beállításokban engedélyezni kell a „turbo mode”-ot.

      

 

Használat közben:

Az első dolog ami feltűnt, hogy automata (és éjszakai) módban mennyire csendes. A korábbi – kétszer drágább – levegőtisztító is rendelkezett megfelelő szenzorokkal, de csak kijelezni tudta a levegő minőségét, szabályozni a ventillátor sebességét nem. A hangja sem volt valami barátságos, mert természetesen a tipikus „mókuskerék” kavarta benne a levegőt. Gondoltam kipróbálom 30% körüli sebességen egy A4-gyes papírlappal, hogy meddig emeli fel, de sajnos nem volt akkora a szoba belmagassága, hogy le tudjam tesztelni 🙂 Így inkább az éjszakai módot próbáltam ki. A papírlap puha légpárnán lebegett a ventillátor felett fél centivel, hang szinte semmi. Az a légáramlás, amire 25m^2 alapterületet ír már legalább 5x nagyobb, mint a márkás gyártók 35-45m^2 -re képes eszközei maximális sebességen, miközben a Xiaomi talán ha 20%-os fokozaton megy. Maximálisra állítva a levegő áramlása és a hangerő is elképesztő méreteket ölt. Hangerőre simán összetéveszthető egy kisebb porszívóval, egy Android app szerint 77dB (ami nyilván kicsit sem pontos adat, de szemléltetésnek kiváló). Kb. 40-50% sebességtől kezd zavaró lenni a hangja (55dB az app szerint) relatív csendes környezetben, viszont ekkor már a nagyobb szoba-ventillátorokat is simán lelipálja a hajlobogtatás képességében 🙂 Automata módban az app 23dB-t ír, de nem tudok teljesen csendes környezetet csinálni, még ehhez a kicsit sem hiteles méréshez sem. A „méréseket” nem 1 méterre végeztem, hanem 10 centire a ventillátor szélétől.

Vélemény:

Megéri? Hát… ha rendeltél már Xiaomi eszközt, akkor tudod a választ szerintem: Persze, naná, hisz’ 5x ennyiért sem találsz ilyet. Magyarországon, ebben a pillanatban kb. 55-60eFt körül lehet hozzájutni, annyit is megér, tekintve a márkás cuccok árait és az ahhoz viszonyított képességeiket. A szűrők miatt sem kell aggódni, olcsóbbak a sokkal gagyibb szűrőktől, tudjuk mikor kell rendelnünk Kínából még egyet, és biztosan kapható lesz vagy 5-8 évig, cseréje gyerekjáték, egy műanyag pöcköt sem kell eltörni hozzá. Fogyasztása nevetségesen kicsi, így nem kell aggódnunk, hogy túlpörög miatta a villanyóra. Igazi „best buy”.

Technikai bla-bla:

Bővebb információk itt érhetők el: http://www.mi.com/en/air2/

Egyéb érdekesség:

Nem tudok elmenni mellette szó nélkül, ezért megemlítem ezt a magyar találmányt: http://www.supair-lux.hu/index.php?page=kezdolap . Én magam nem hiszek benne, de mivel magyar érdekesség, gondoltam egy sort megérdemel, egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem. Nem vagyok rajongója a 15kV-os ionizátoroknak, főleg ha ebből véletlenül ív is keletkezik valahol – még ha pici méretben is – mert az ív hatására ózon termelődik, ami szuper a kisebb, gonosz élő dolgok ellen, de legalább ennyire jó az emberek ellen is 🙂 Persze attól ez a csoda még működhet, de jelenleg úgy gondolom, hogy a kínaiaktól senki sem tudja jobban, mint is jelent a szennyezett levegő.