AMD Ryzen Balanced energiaséma

Az alábbi kis animgif segítségével szeretném szemléltetni, hogy miért ne használja senki az AMD által kínált energiasémát alapbeállításon. A háttérben csak egy FullHD YouTube videó fut, hogy mégis csináljon valamit a gép:

AMD Ryzen optimalizált energiaséma

Update #1: Rájöttem, hogyan lehet értelme a dolognak. Érdemes használni ezt az energiasémát, de csak úgy, ha a processzor minimális értékét 5 vagy 10%-ra állítjuk az energiaséma szerkesztésével. Ekkor az XFR is hatékonyabban működik és a benchmarkok szerint is hoz pár extra %-ot (a Cinebench szerint majdnem 10%-ot).

Mit is látunk a képen? Hát azt, hogy kb. pont semmi értelme ennek a sémának. Mert ugyan „Balanced” a neve, de semmi ilyesmit nem csinál, csak max órajelre állítja a magokat. Nos, ez azért nem jó, mert ha épp nem használjuk ki az összes magot, akkor csak a szobát fűtjük vele, de haszna nem sok. Ugyancsak problémás akkor, ha olyan alkalmazást használunk, ami csak 1-2 magot képes kihasználni, de azt maximálisan, ugyanis akkor ez a processzor például 4150MHz-re képes. Ha maradunk ennél a CPU-nál (AMD Ryzen 1600X), akkor ez csak 3.7GHz lesz 1 vagy 2 magos terhelés esetén is.

A „kiegyensúlyozott (ajánlott)” séma esetén a Windows kernel megpróbál mindent az első 4 szálra pakolni, ami nem sikerül neki mindig a legjobban, de ha minden milliWatt fogyasztás számít, akkor jó lehet.