Fejlesztői online közösség tagjának lenni…

facebook_php_kozossegNem vagyok egy szociális alkat, nagyon ritkán lépek be közösségekbe, még ritkábban szakmai közösségekbe. Mivel egy ideje főállásban PHP-zom, úgy gondoltam, hogy rengeteg hasznos dolgot tanulhatok másoktól, mert kissé megakadtam az önképzésben. Ezért úgy véltem, hogy jó ötlet megkeresni a magyar PHP-s közösségeket. Mivel ezek újabban már nem IRC szobákban, hanem Facebookon szerveződnek, ezért csatlakozási igényem jeleztem a megfelelő csoportokhoz és a legtöbbe fel is vettek.

Valahogy mégsem azt kaptam, amit vártam. Szakmai eszmecsere nem nagyon folyik bennük, olyan még kevesebb, amiből tanulni is lehetne valamit. Kétféle típusú ember lakja ezeket a közösségeket nagyrészt. Az első el van tévedve, élete első fejlesztő környezetét próbálja meg összerakni. A második az istenkomplexusos fajta, akitől okosabb az egész világon nincs. Szakmai dolgokról szinte sohasem esik szó, jellemzően csak egy állás apróhirdetés rovat, ebből ragadtam ki a bejegyzéshez mellékelt képet is.

Jelenleg úgy érzem, hogy kicsivel „junior” szint alatt vagyok a valóban profi fejlesztőkhöz képest. Azért hangsúlyoznám ki a „valódi” részt, mert az utóbbi hónapokban vérprofi fejlesztők munkáiban is kell változtatásokat végrehajtanom és hihetetlen, hogy milyen szörnyűségeket képesek kiadni a kezükből, milliókért.

Ha olvasod a blogom, ismerheted a gondolkodásmódom. Simán bevallom, hogy nem vagyok szakember a témában. Olvasva a képen szereplő bejegyzést, nekem egyből az jött le, hogy ül az ipse a fotelban, koronával a fején, vakargatja a koronaékszereket és várja, hogy nagysága és profizmusa előtt meghajolva, könyörögjenek neki a cégek. Ennek a következőképpen adtam hangot:
facebook_php_kozosseg2 Erős kicsit? Lehet. Nyilván van az a lelkiállapot/szemszög, ami alapján színtiszta trollkodásnak lehet értelmezni a bejegyzésem. Sajnos van egy olyan rossz becsípődésem, hogy nehezen viselem ha lehúzzák az ügyfeleket, ahogy azt sem szeretem nézni, ahogy a hasonló szakmában tevékenykedők úgy érzik, hogy mindent tudnak és ők a világ közepe. Továbbra is erős meggyőződésem, hogy a webfejlesztés terén sem lehet mindent tudni. De ha mégis lehet, akkor az ilyen emberek már nem Facebookon hirdetik magukat hasonló módon. Vajon létezik olyan, hogy „webfejlesztő celeb”? Aki már akkora sztár, hogy csak a létezéséből is meg tud élni?

facebook_php_kozosseg3Épp a bejegyzés írása után kaptam egy hírlevelet az ITHub-tól, amiben pont csak PHP fejlesztőt kerestek, így hát némi szurkálódással még elkövettem egy csoportból kirúgást érő bejegyzést. Azt rád bízom kedves olvasóm, hogy ez az istenkomplexusát erősíti-e az illetőnek, vagy egy teljesen logikus lépés volt a részéről. Tisztában vagyok vele, hogy talán túl erős voltam, de picit megerősítve érzem a véleményem azzal, hogy jelen pillanatban annyi lájkolója van az első hozzászólásomnak, mint a témaindító bejegyzésnek.

Persze a kirúgásommal együtt azért csak megváltozott az eredeti bejegyzés kicsit:

facebook_php_kozosseg4