Facebook megosztás: Nem frissül az előnézeti kép

Aki készített weboldalt és vette rá a fáradtságot, hogy beleássa magát legalább az alapvető SEO-s dolgokba, akkor tudja, hogy a Facebook OpenGraph sémás metaadatokból olvassa fel a megosztáshoz használt adatokat. Fejlesztés, tesztelgetés, optimalizálás közben viszont feltűnhet, hogy hiába írjuk át ezeket az adatokat, a Facebook akkor is azt a képet/címet/leírást teszi be, amit még először adtunk meg neki.

Sajnos ez azért van, mert a Facebook gyorsítótáraz és még a gyórsítótárat is gyorsítótárazza. Állítólag az Expire és a Cache-Control header értékeket veszi figyelembe, de személyes tesztelésem alapján egyáltalán nem érdekli a szokásos weblap beállításoknál, mert túl nagy a (negatív) lejárati idő. A cache értékeket 30 nap után frissíti. Ennek kikényszerítésére a weboldal kódjában nincs lehetőség, csak 2 módszer van:

  1. A Facebook Developers Share Debugger oldalon mi kényszerítjük ki az URL bemásolásával és a „Scrape again” gomb csapágyasra klikkelésével (van, hogy 3x is kell)
  2. A Facebook API-n keresztül kérjük meg szépen

facebookapi_update

Mindkettőhöz érvényes Facebook fiókkal kell belépni.

facebookapi_login

A Stackoverflow tele van mindenféle URL-ben random számos, megosztás gomb hack trükkökkel, nem működnek, csak a hivatalos módszer.

facebookapi_scrape_policy
A meta adatok cache frissítésének módja a hivatalos dokumentáció alapján

 

facebookapi_debugger
Példa egy hírportál linkjével

Remélem segítettem.