Gazdaságos és mechanikus karácsonyfa effekt: Cougar Attack X3 RGB 2016-os verzió

Kb. évente 1 billentyűzetet használok el a fejlesztések során a legkülönbözőbb membrános típusokból. Az „elhasználás” nem azt jelenti, hogy teljesen üzemképtelenné valik, csak azt, hogy halálosan idegesítő rajta gépelni. Például a szóköz majd’ kiesik, az „A” betűt csapkodni kell, az „L” betűre elég rágondolni, hogy 2x is lenyomódjon, ilyesmi. Mivel most már főállásban nyomom a fejlesztést, még sokkal többet gépelek, mint eddig. 2 éve szemezek mechanikus billentyűzetekkel, de annyira nagyon drágák a membránosokhoz képest, hogy mindig találtam jobb helyet az árának.

A kiválasztás

Az igényeim szerintem normál igények voltak, de kiderült, hogy ezek rendkívül kiemelkedően magasak:

  • magyar kiosztás (egyszerűen ezt szoktam meg majd’ 25 év alatt)
  • világítani tudjon, mert sokat dolgozom éjszaka, de állítható-szabályozható legyen ennek intenzitása esetleg színe (vagy legyen fehér, esetleg narancs)
  • mechanikus legyen, mert a membránosok nyomáspontja 1-2 hónap alatt is nagyon sokat tud változni
  • kék vagy barna Cherry MX tulajdonságokkal bírjon: egyértelműen érezhető kapcsolási pont
  • (most már) nem baj ha hangos, sőt…
  • teljes értékű legyen, hagyományos kiosztással
  • az se baj, ha van rajta média vezérlés (mert általában zenét hallgatok munka közben)

Szinte minden nap megnéztem az általam megbízhatónak vélt webshopok kínálatát, de csak az angol nyelvű, piros kapcsolós, szuper-gamer billentyűzetek voltak polcon. Próbáltam a teljes ismerettségi körben felderíteni, hogy tudnék egyet kipróbálni, de nem jártam sikerrel… Most, hogy a 12eFt-os Cherry slim is kezdett idegesítő lenni, lépnem kellett. Az Asusokat kapásból kihúztam, nevetségesen magas áruk miatt. Maradt az Ozone, Tesoro és a Cougar. Az Ozone esetében az igényeknek megfelelő lett is volna, de a WASD gombok fehére voltak festve, ami kizárta a játékból. Írtam az Ozone-nak, és nagyon készségesen válaszoltak is (hallod Roccat???), de nincs olyan típus magyar kiosztással, amit szeretnék. A Tesoro jött a képbe, legalább annyian szidták, mint dícsérték, nehéz döntés. Megnéztem az elérhetőséget (gyorsan kellett), elég rossz volt, heteket kellett volna rá várni. Szal’ maradt a Cougar. Igen ám, de csak rikító vörös villanyos volt kapható mindenhol. Véletlenül a 220volt.hu-nál viszont volt RGB, szal’ megrendeltem hajnal 1-kor. Reggel 8:03-kor jött az SMS, hogy ma kézbesítik. Du 4-re jutottam hozzá, azaz nem volt 24 óra sem hozzájutni.

 

Kicsomagolás:

Titkon reménykedtem benne, hogy a 2018-as változat lesz – csuklótámaszal – de sajnos nem az lett. A súlya tekintélyes, még a 10-20eFt közötti minőséginek mondott billentyűkhöz képest is. A dobozban nincs semmi, 2 szivacs támasztéknak és maga az eszköz. A csodaszoftvert is a gyártó weblapjáról kell letölteni.

Beüzemelés:

Rettenetesen vastag és merev, átlagos hosszú, dupla végű USB kábelel csatlakozik a géphez, de elég csak egyet bedugni, mivel USB HUB nincs benne és az USB3-ak tutira adnak elég áramot a karácsonyfa effektnek. Nagyon tapadós gumi lábakon áll, az asztal is mozgatható vele eggyütt. A stabilitásra nem lehet panasz, az biztos.

A Windows szoftver firmware frissítéssel kezdi, ami elég gyorsan megvan. Látszólag nem változott semmi, de nyilván okkal frissített. A makró gombok előre vannak programozva fény-effektekkel, akinek az az álma, hogy a szivárvány minden színében pompázva villogjon, az megtalálta álmai billentyűzetét. Én a sima, egyszínű háttérvillanyt kerestem benne, ami gyárilag nincs. De a mellékelt szoftverben sincs. Úgy lehet csak megtrükközni, hogy a „lélegző” módot kell beállítani, és ott minden egyes billentyűn egyenként ki kell a lélegzést kapcsolni. Persze én lusta dög voltam végig kattintgatni egyenként, szal’ exportáltam, átszerkesztetem jegyzettömbbel, majd vissza importáltam.

Szoftver:

Szörnyű… Rettenetesen lassú, nem magától értetődő a használata, és a billentyűk világítását egyesével kell beállítani. Ha még esetleg pluszt is akarunk, akkor akár 7x !!! kell ezt megtennünk egy profilnál. A profil feltöltése és fájdalmasan lassú és sok esetben nem írja felül ha megváltoztattunk valamit.

Összesen 3 módot tárolhatunk el, amit az Fn+F1 (M1), Fn+F2 (M2), Fn+F3 (M3) gombokkal tudunk kiválasztani. De mindegyiknek van további 3 profilja, ami között az Fn+F4 gombbal váltogathatunk, szóval összesen 9 variációt használhatunk az effektekből.

Lehetőség van az összes gomb funkcióját felülbírálni, ami szerintem szuper, de érdemes végig kattintgatni mindent a felületen, mert kicsit sem magától értetődő, hogy mi, mit is csinál.

Sebességi, ismétlési és több egyidejű billentyűnyomás beállítások:

A szín beállításokkal el lehet játszani órákat, mert a képernyőn megjelenő színek alig hasonlítanak arra, amilyen lesz az eredmény. A fehér pl. erősen türkizes-bilikékes. A naracs szinte fehér, a piros az halvány narancs, és így tovább. Nekem két célom volt: fehérhez hasonló nappalra, és halványan világító naracsosabb estére. Ez kb. 20 perc alatt jött össze és most a „Most jó, ne nyúlj hozzá” állapotban van a dolog.

A gépelés

Hangos, és szokatlan. Nagyon szokatlan. A slim Cherry után az első ami szembetűnt, hogy nagyon-nagyon keskenyek a gombok, viszont a köztük levő hely hatalmas. Így kapásból 2 gomb között landolt mindig az ujjam és a magasság is szokatlan. Kb. 2 óra után már azt mondhatom, hogy alig kell odafigyelnem merre is jár az ujjam éppen. Biztosan lesz 2-3 hét a teljes megszokás.

Jobb-e a membránoshoz képest? Fényévekkel. Sokak érve az szokott lenni a „barna” kapcsolósok mellett, hogy egyértelműen érezni az aktiválási pontot (ez amúgy inkább a kékre igaz). Az tudom mondani, amit sok helyen olvasni: ideális átmenet a gamer „piros” és a titkárnénis „kék” között. Ha fejlesztésből szeretnél megélni, mindenképpen próbálj ki barna és kék kapcsolós (vagy azok klónjai is megfelelnek) mechanikusokat.

Vélemény:

pozitívumok:

  • masszív érzet
  • gumi lábak, amik beton stabilan tartják
  • a legolcsóbbak között van
  • RGB
  • magyar, teljes értékű, normál kiosztású
  • 3 szintű fényerő és 3×3 effekt lehetőség
  • média funkciók (sajnos csak FN gombbal)
  • oldalról is jó a gombok világítása
  • 6 vagy N-key rollover
  • billentyűk felülbírálásának lehetősége
  • Windows gomb lock lehetősége (pl. a játékokban nem működik a Win gomb)
  • Facebook Chat support, egész tűrhető válaszidőkkel

negatívumok:

  • a szoftver lassú, sok esetben bugos és kínkeserves vele normál profilt összekattintgatni
  • a kábele olyan merev, hogy ha ráteszem a monitor talpát, felborítja a monitort, mintsem „kirúgja” magát egyenesre
  • nincs a 2016-os változathoz csuklótámasz, ami a magassága miatt nem lenne rossz (bár azt olvastam valahol, hogy kérésre a Cougar küld postaköltség árában)
  • az FN gomb a szabvány Windows gomb helyén van (bal Control és Alt között), a Windows gomb pedig a a (jobb) AltGr-től jobbra, ami zavaró, ha megszokta az ember a Win8-10 billentyűkombinációkat
  • egyszemélyes darab, irodába nem ajánlott, mert hangos
  • a gombok felülete nagyon picike, megszokást igényel

Használt teszt, 2 hét után:

  • még mindig kicsit szokatlanok a keskeny billentyűk
  • arra lettem figyelmes, hogy oda kell figyelni a billentyűk függőleges lenyomására, kissé írógépesen kell rajta gépelni
  • az „í” és a numpad „+” gombok néha lassabban vagy nem reagálnak, ezeknél jobban oda kell figyelni, hogy pont függőlegesen legyenek lenyomva
  • gyors gépelésnél néha túl agresszív alap beállításon a „pergésmentesítés” és a 2. lenyomást nem regisztrálja, finomhangolni kell
  • este a narancs színű, konstans háttérvilágítás a legkellemesebb, a vörös, kék, vagy zöld kissé irritáló
  • játékra is alkalmas, a legírásokkal ellentétben, mert jók a gombok ellenállásai és az aktiválási pontok is

Megérte-e? Hát, eddig szerintem igen, bár, egy picivel magasabbak voltak az elvárásaim.

Kérésre a kiosztás (kissé rossz fényviszonyok között készült képen):