Kínai, Android TV Box DVB-T vevővel (ismert még: ET-02, HD16T neveken)

A Pandawill.com -ot elég gyakran böngészem, régóta szemezek robotos médiajátékossal, de még kínában is túl drágának tartom ezeket. Korábban Asus O!Play-em volt, amit eladtam (lassúsága, butasága miatt). Majd  az aktuális Happy Deal hírlevelek között egy gyöngyszemre bukkantam: ET-02 Android TV Box, beépített DVB-T vevővel, $39.90 áron. Az ár tetszett, mert az O!Play-ért kapott pénzem belül maradnék. Viszont azért ennyi pénzért (vagy akár 2x ennyiért) nem várhat csodát az ember fia. Az első dolog, aminek mennie kellett az XBMC. Ezt vagy izomból kell tudnia, vagy vasból. Nos az AmLogic SoC és az izom szó még csak egy szövegkörnyezetbe sem kerülhet, így maradt a hw támogatás. Kicsit kiműveltem magam a témában és úgy tűnt a legtámogatottabb az AmLogic SoC család, így belefogtam.

4 hét várakozás után megérkezett a kütyü, amihez az ingyenes szállítás ellenére a Magyar Posta oldalán is követhető szállítási azonosítót kaptam. A doboz igényes, az összeszerelés minősége is jó.

A tartozékok:

– Eu 12V táp
– HDMI kábel
– RCA (3csatlakozó: kép, hang bal, hang jobb) kábel
– távirányító (2x AAA elem nélkül)

Az első benyomás pozitív, a készülék ház minősége teljesen rendben van, a csatlakozó aljzatok sem lötyögnek. A távirányító vékony, egész jól kézre esik, ez sem recseg, nem hajlik, a gombok nyomáspontja határozott, egy picit kemény.

A bekapcsolás viszont már nem volt ennyire felhőtlen. Egy „beragadt” A9 logón kívül messzebb nem nagyon jutottam. Néha már egy zöld robot is előtűnt, de ott megfagyott a kütyü. Gondoltam egy ROM frissítés nem árthat, ezért felmásoltam pendrive-ra egy alig 1 hónapos változatot és recoveryben indítottam. Természetesen ROM törlés után is szétfagyott, az új ROM felmásolásának kezdetén. Megpróbáltam vagy 30x újra, de vagy be sem kapcsolt, vagy állandóan megfagyott. Úgy voltam vele, hogy nem fogom visszapostázni 9eFt-ért Kínába, inkább szétszedem. Figyelmes lettem rá, hogy a SoC valami irdatlanul melegszik (a legtöbb kínai tervezésű táblagép vagy TV box gyárilag túl van húzva, ha órajelben nem is, tápfeszültségben biztosan, ráadásul szinte 100% hogy optimalizálatlan a kernel és a ROM).

Gondoltam, ha egy „vagyonba” került (különben is „a pénzeémé’ vazze) felélesztem a kütyüt. Elkezdtem túrni a netet, hogy mi a felélesztés módja. Szerencsére a dolog teljesen hülyebiztos: akárhol fagy is szét flashelés közben, a recovery akkor is feléled. A leírások szerint először egy „Midnight G2” ROM-ot kell feltenni rá, majd annak az „Update” menüpontjából feltenni a DVB-T ROM-ot. A G2 ROM kb. 60%-ig jutott, amikor zöld csíkok jelentek meg, és a kütyü újraindult. Itt már 99.99%-ig biztos voltam benne, hogy a kütyü tuningolva van és/vagy a hűtés elégtelen. Ekkor már amúgy egy 4 centis „vetellátor” szellőztette, sikertelenül. (Mint később kiderült nem a ventis hűtés volt neki kevés, hanem a SoC és a borda közötti hővezető paszta csupán sima pillanatragasztó.) Viszont némi pihentetés után felment a G2 ROM, mozgott az egér, ment a billentyűzet. Beállítottam mindent, majd újra megfagyott. Felfigyeltem rá, hogy ha lefeszítem a HDMI aljzatot, akkor sokkal később fagy meg, viszont a SoC hűtője irgalmatlanul melegszik, szinte megérinthetetlenül. Itt vált világossá, hogy a proci és a hűtő között sincs rendes hőátadás, de nem bírtam „letekergetni” a hűtőt róla :getlost:

Nem hagyott nyugodni a dolog, előástam a „kincstárból” egy P1-es gépet, leszedtem a proci hűtőbordáját, eldobtam róla a ventit. Bepasztáztam a gyári 1×1 centis borda tetejét (igen, a bordákat, igen, tudom, szerintem sem vezeti jól a hőt), majd a P1 borda alját is hajszál vékonyan, majd rátapasztottam a gyári hűtésre. Szerencsémre pont 1mm-el volt így vastagabb a belső, mint a ház belső magassága, így összeszorította a ház.

Lássunk csodát, a kütyü 1GHz-en is betonstabil lett, nem villog, nem fagy, 1 órányi netezés és Plants vs Zombies után sem (ja igen, van rajta Google Play áruház gyárilag).

No de az elsődleges funkciója mégis csak TV okosító asztali berendezés, ezért letöltöttem a legújabb stabil XBMC-t, és jött a teszt. A videók mentek, ahogy a YouTube és a TVHeadend PVR kliens is, de mintha be-beszaggatott volna. Minél tovább néztem, annál jobban. 🙁 CPU usage 100000%, load 59.

Sebaj, másik XBMC de ezúttal nightly. No itt a YouTube plugin egyből behalt (a többi pluginok is állandóan kiléptek). Nincs mit tenni, a Google az én barátom.  Egy portugál (?) oldalon találtam hozzá ROM-t, és egy passzoló XBMC-t is. Megörültem, hogy valaki már kikísérletezte helyettem így a szivattyú legalább XBMC esetén kimarad. No persze…

Kb. 9 különböző XBMC után, egy custom build treeben találtam egy xbmcapp-armeabi…v7…debug változtot. A lelkesedés ilyenkor már nyomokban sem létezett, de az „olyan nincs, hogy nem megy” kockaösztön még életben tartott. Láss csodát, a 720p-s videó teljesen röccenés mentesen futott. Ki is nyílt a csipám :w00t: . Ááá biztos valami trükk van, kerestem más videókat, azok is mentek rendesen. Hmmm, YouTube teszt. A plugin hibátlanul működik, viszont valami iszonyat lassan nyit meg mindent. Sajnos a TVHeadend sem gyorsabb, ahogy az FTP/NFS/SMB megnyitás sem (amint megnyílt hibátlanul fut). Újabb Google vadászat után találtam egy hasonló custom buildet, ami alig 2 hónapos. No ennek már egész gyors a hálózatkezelése, nem akad a lejátszás sem, viszont a TVHeadend kliens mindent csak 4:3-ban hajlandó megnyitni.

A DVB-T kliens meglehetősen emlékeztet a legolcsóbb DVB-T boxokban találhatóra. Univerzális, kínai programnak tűnik, ugyanis a csatorna keresésnél kb. a világ összes digitális TV-s szabványa választható. Egy parabola alakú, beépített erősítővel rendelkező szobaantennával próbáltam, kb. 3km-re az adótól. Első keresésre csak a MUX-C csatornái jelentek meg, de mivel mind fizetős, így persze kép az nem volt. A következő keresésre már egy csatornát sem talált. Újabb Google a kecskeméti frekvenciák után. Megpróbáltam mindhárom MUX frekvenciáját kézzel megadni, sikertelenül. Utána jött az analóg korszak legkellemesebb emléke: még balra, még egy kicsit, jó, nem mégsem, vissza kicsit, jó, most megint nem. Már ugyancsak kezdtem unni a keresgélést, amikor lássunk csodát, most a MUX-B összes csatornája jelent meg, majd megjött a MUX-C is. Volt ám „örö, bódottá”, hogy végre lehet nézni a TV-t, ingyen. Persze korai volt az öröm, mert szinte az összes ingyenes csatornát tartalmazó MUX-A hiányzott (többszöri kísérletezésre sem lett meg, kézi frekvencia megadással sem). Így maradt az RTL Klub, TV2, Euronevs, Infocsatorna.

A GUI lassan reagált az egérkattintásokra, kicsit gyorsabban a távirányítóra. Viszont a távirányítón nincs lehetőség csatornát léptetni, csak konkrét (10-nél kisebb) csatorna sorszámokra ugrani. Igen ám, de nem lehet a csatornák sorrendjét megadni. A teletext működik, első megjelenése kicsit lassú, de utána már gyorsan teszi a dolgát. Elérhető az EPG is, a szokásos GUI-val rendelkezik. A műsorok rögzítése is az EPG segítségével történik, nincs külön felvétel gomb. Azaz van, a timeshift funkció alatt, amit nem találtam meg hogyan lehet megállítani :blink:  . A rögzítés célpontja csakis külső háttértár lehet, de abból bármi, bárhol. A felvétel közben kicsit szaggat a kép, a rögzített felvétel viszont akadásmentes.

A kép minősége megegyezik a 2.000 Forintos USB tunerekével, normál CRT TV-n kiváló, LCD-n kicsit „szöszösnek” tűnik, de teljesen élvezhető, robbanásoknál nem repülnek a 10 centis négyzetek.  Igazából magával a tunerrel nem lenne bajom, de a szoftver nagyon gyerekcipőben jár még. Próbáltam keresgélni Play áruházban hasonlót, sikertelenül. Az USB-s DVB-T vevőkhöz adott robotos programok viszont nem indítják el a „DVBService” szolgáltatást, így esély sincs arra, hogy elérjék a belső tunert. Pedig a fórumok szerint ha a kernelben ott a modulja, akkor minden vacakkal mennie kell. A legjobb megoldás a TV nézésre, még mindig a TVHeadend + tuner + linux kombó, akár egy TP-Link routerbe hackelve.

Mint Android, egészen használható. A Plants vs Zombies az első pályákon akadás nélkül fut (egérrel irányítva), tovább nem volt már energiám játszani. Az Internet böngészése épp a türelem egyéni határait feszegeti, de gyorsabb, mint az AllWinner A10/13 SoC. A YouTube kliens csak mobiltelefonról elérhető videókat mutat, de a HD változatok gyorsan és akadás mentesen mennek rajta, meglepően jó hang és képminőséggel. A fájlkezelő azonnal látja az SD XC kártyákat, pendriveokat, külső (táp nélküli) laptop winyókat.

Vennék-e még egyszer ilyet? Semmiképp. Az AmLogic SoC család már többször bizonyította nekem életképtelenségét tabletekben és most médiajátékosban is. Minden változata tűzforróra melegszik, ami pl. egy tabletnél már több, mint kényelmetlen.  De ha mindenképpen kellene ilyen, akkor egy gyárilag underclockolt RockChip 2 vagy 4 magos dobozkát keresnék (annak ellenére, hogy a támogatottsága az XBMC-ben jelen pillanatban nem nagyon létezik).

Előnyök:

– DVB-T vevő (MPEG4 is)
– jó távirányító, kiváló érzékenységgel, jó gombokkal (a power gomb azonnal áramtalanítja a kütyüt, így ROM flash közben ne nyomkodjuk :blink:  )
– igényes doboz
– sok csatlakozási lehetőség
– Android 4.0.4 + Google Play
– vezeték nélküli és vezetékes hálózat (WiFi-n 25MBitet mértem fel/le Speedtest.net -en)
– 1G RAM (ami kicsit ellensúlyozza a gyenge teljesítményt)

Hátrányok:
– vérszegény SoC
– erősen alultervezett hűtés
– nincs gyártói támogatás
– az AmLogic custom ROM-ok esetén elveszítjük a DVB-T támogatást (és legtöbbször a Flash player hw gyorsítását is)