Közkívánatra: Olcsó, androidos tablet vásárlási tanácsadás

Bizonyára sokan vesztek a „feketepénteken” vagy a „Karácsonyi akciókban” ‪‎Android‬ ‪‎tabletet (vagy telefont).
Azt felejtsétek el, hogy „De nekem nincsenek nagy igényeim” vagy „Elég lesz nekem a 2 magos is, mert nincs pénzem nagyobbra”. Akkor inkább ne vegyél. De tényleg.

Fogadjátok meg a következőket:

  • Intel Atom processzorosat NE (sok alkalmazás nem megy vele, kilépked, haldoklik, és durván belassul véletlen időpontokban)
  • processzor magokból minimum 4 VALÓDI processzormag kell, a gyártó lehetőleg Qualcomm legyen (esetleg kis felbontásoknál az MTK – MediaTek – sem lehet rossz)
  • RAM” -ból nagyon-nagyon minimum 1GB, de inkább 2GB
  • ROM„-tól minimum 8GB inkább 16GB (akkor is ha SD kártyával bővíthető)
  • #Android verzióból a 4.4 ajánlott (4.3 alatti felejtős, frissíteni pedig nem fogják)
  • igenis érdemes megnézni a márkás tableteket is az olcsók között (pl. LG L-Pad 7.0, 8.0, Google-Asus Nexus 7 1. generáció)

Ha egy tablet 90eFt alatt van, valamiben engedned kell az igényekből. Ha 50eFt alatt akkor épp használhatót kapsz a pénzedért. Ha ~30eFt alatt, akkor inkább vegyél egy üveg finom szeszt (kivételt képezhet 1-2 alkalmi vétel, mint pl. a LG G-Pad 7.0, bizonyos Lenovo készülékek és százból 1 kínai).

Amivel meg kell barátkoznod minden nem Apple iPad tableten az a szaggatás (ún. „lagolás”), hogy nem megy minden pikk-pakk. Ez ilyen, ez az Android sajátja. Cserében viszont olcsó.
Továbbá aki szeret facebookzni, kerüljön messzire minden Asus okoseszközt (igen a MemoPad szériát is).
Samsung Galaxy Tab esetén is érvényes a fent leírt felsorolás. Ebből látni fogod, hogy a Tab 4 7″ is durván kompromisszumos gép (a gyönyörű kijelző és a 1.5GB RAM ellenére, ugyanis a Marwell processzor nagyon gyenge. Persze képeket nézegetni jó az is és összeszerelési minőségben, garis ügyintézésben, kijelző színekben nehéz jobbat találni ilyen áron).

Minden okoseszközt a rátelepített alkalmazások tesznek okossá. Ha elmész a „hülyeazértnemvagyokba” és ott a 18eFt-os gyorsnak érződik, ne dőlj be. Az érzés hasonló a frissen telepített Windowshoz.
Persze a fent leírtak sem garantálják, hogy szeretni fogod. Mert a gyártók előszeretettel csapják össze az androidos tableteket. Sok esetben a papíron 6x gyengébb kínai is sokkal élvezetesebben működik, mint a neves gyártók 130eFt-os termékei. De csak az vegyen kínai tabletet, aki szeret kockáztatni. 10-ből 9 alkalommal igazi ipari hulladékra fogsz ráugrani.

Az egyik kínai Windows 8-as csoda, amiből ki lehet fogni szemtelenül olcsó és jól működő darabot is:

Windows 8-as „táblagép”, teljes értékűnek mondható változatban: http://www.pandawill.com/voyo-winpad-a1-mini-tablet-pc… Kevés programmal használva kb. kiválthat egy olcsó asztali gépet is. De nem kell sokat várni a 2GB memóriától és az Atom processzortól. A Windows-os okoseszközök vásárlása esetén meg kell vele barátkozni, hogy nincs támogatva a programfejlesztők által. Alig van rá alkalmazás, ami van az pedig sokszor silány minőségű vagy tudású, összehasonlítva iOS-es vagy androidos változatával.

A valószínűleg legolcsóbb, de még épp használható androidos tablet:

Véleményem szerint ez alatt (alább) csak óriási szerencsével lehet kifogni használható tabletet. Ez a gép képviseli az abszolút minimumot (ráadás extra, hogy emlékeim szerint képes távirányítóként működni a beépített infra adó miatt). Jelenleg 28900-35000 Ft között kapható. Érdemes rápróbálni az alig drágább 8.0 változatra, szerintem praktikusabb. De mindkét változat kijelzőjének fényereje elég kicsi, érdemes kipróbálni, ha ilyenre pályáztok.

http://www.lg.com/hu/tablet/lg-G-Pad-7.0-LG-V400-tablet

Némi kockázatot jelent ez az öreg – de még mindig egész jó és kiválóan hackelhető – 1. generációs Nexus 7 refirbished (gyárilag felújított, csökkentett garanciás és szemtelenül olcsó):
http://www.expansys.hu/google-nexus-7-2012-wi-fi-16gb…/
http://www.expansys.hu/google-nexus-7-2012-v-kek-tok…/

Orrvérzésig tolják az Asus MemoPad szériákat, főleg az ME176CX-et: 4 magos proci, 1G memória, 8 vagy 16GB háttértár, egész tűrhető IPS kijelző. Nekem is van belőle egy. A világ leglegosabb (iszonyat durván, majd’ használhatatlanul szaggató) tabletje. Itt nem a gyártóval van a baj, hanem az Intel SoC-tól vérzik el mindegyik. Folyamatosan jönnek a frissítések minden Intel Atomos eszközre, de jelentéktelen javulást tudnak elérni. Minden tesztprogram csodákat ír az Atomokról, de valójában semmire sem jó: a játékok el sem indulnak, kilépkednek, szaggatnak. Sok program fel sem telepíthető, vagy kilép, vagy úgy belassul, hogy semmire sem reagál. Ez sajnos MINDEN Intel Atom procival szerelt eszközre igaz. Persze először kézbe véve és a teszteket olvasva az év vételének tűnik… Kb. a legtöbb gyári tartozék van hozzá, olcsó, a tesztprogramokban aláz, épp elég a kijelző, 8 órás akkuidő (tényleg, bár az utolsó frissítés növelte a mélyalvás akkuigényét), jó ár, 16GB változatban is elérhető, az Asus ZenUI felület is barátságos, komponenseit hetente frissítik. De ez eredmény ugyanaz, mint a Samsung Galaxy Tab 3 és 4 7″ esetén: a processzor totál hazavágja az egészet. De nem úgy, hogy „egye fene, elkaristolok vele”, hanem „azt a jó édes ku*** any**** mi a f**z van már megint?” formában.

Az igazi mérnöki baklövések, azaz 1 alkatrész rossz megválasztásával hogyan gyártsunk vacakot:

Asus MemoPad ME176CX (link):

Amit jól csinátak:

  • elérhető 16GB változatban is
  • egész használható kijelző
  • könnyű
  • jó akkuidő (viszont fájdalmasan lassan tölt fel 2A töltővel is)
  • minden tesztprogram szerint alázza az azonos árkategóriát (ha-ha-ha)
  • 64 bites processzor, ami talán előre vetíti az Android 5.0 frissítésének lehetőségét (szükség ugyanis nincs a 64 bitre)
  • sok gyári tartozék kapható hozzá, nem kell univerzális tokot ráerőltetni
  • Asus ZenUI kezelőfelület

Amit nem:

  • szokásos Asus gond (ami kb. bármely Asus eszközzel reprodukálható), hogy a Facebook alkalmazások használhatatlanul lassúak
  • az x86 (és nem ARM) alapú Intel Atom miatt a legtöbb alkalmazás hibásan fut: kilépked, el sem érhető vagy irdatlanul belassul
  • a kamera nevetségesen vacak, bármelyik $40 kínai eszköznek jobb van (mindkettő)
  • gagyi összeszerelési minőség (recseg, bármelyik kínai színvonala tudja ugyanezt)

Samsung Galaxy Tab 4, 7″ (link)

Amit jól csinátak:

  • összeszerelési minőség
  • 1.5GB memória
  • a kijelző képe (durván aláz bármit 80eFt alatt a fényerőt és a színeket tekintve, a felbontás vitába nem mennék bele, mert én nem 3cm-ről nézem a kijelzőt)
  • Samsung alkalmazások minősége
  • a garanciális ügyintézés (akár 24 órán belül javítják és futár viszi el)

Amit nem:

  • a nagy számokkal büszkélkedő, de valójában iszonyatosan vérszegény Marwell processzor, ami minden alkalmazásban feltűnik, a játékok szaggatnak az Internet böngészés pedig nagyon sok türelmet igényel

A cikk nélkülöz minden szakmai helyességet, pontos technikai definíciókat és nem a mobilhekker überkockáknak szól. A célközönség az a csoport, akik ráugranak az akciós újságokra és vesznek egy tabletet, mert az kell és kész. A szakmai helyességre kiváló példa a technikai leírásokban található „ROM” – ami ügye csak olvasható memóriát jelent és így kissé viccesen hatna, hogy van 8GB ROM-om de rátelepíteni semmit sem tudok 🙂 Továbbá a „ROM” esetén tudni kell, hogy az operációs rendszer és a gyárilag előtelepített kacatok (ún. „bloatware”) elfoglalják annak jelentős részét, akár 3.5GByte-ot is.