PiPo X7 Wintel mini PC (Windows 8.1 Bing, 32GB, 2GB, Atom Z3736F)

A mai napon megérkezett a várt PiPo X7 mini PC, lánykori nevén: „PIPO X7 Windows 8.1 Smart Mini PC TV Box Media Player 2G RAM 32G ROM Intel Z3736F 2.16GHz Quad Core WiFi XBMC KODI Bluetooth – Black”

A gyártó weboldala itt található meg: http://www.pipo.com/product.php?id=157 , beszerzési forrása a bejegyzés írásakor még kissé bizonytalan, de minden nagyobb, kínai webshop oldalán megtalálható (előrendelésben), ebben a percben $96 – $164 közötti áron.

Update #3: Magyar nyelvű vitafórum erről és hasonló eszközökről  itt: http://prohardver.hu/tema/intel_atom_z3735f_es_z3736f_minipc-k/friss.html

Update #4: Sajnos az eddig fellelhető Ubuntu Linux változatok (32bit UEFI-re) nekem vagy fagynak, vagy a governor bolondul meg teljesen és minden logika nélkül állítgatja az órajelet


Technikai adatok:

Processzor / SoC Intel Atom Intel Baytrail Z3736F 1.33GHz alap órajel, 4 mag, 4 szál, 2.16GHz turbó órajel
Memória 2GB DDR 3L
Háttértár 32 GB Samsung eMMC BGND3R (kb. 23.5GB szabad, kb. 5.4 recovery)
Bluetooth 4.0
Hálózat DM9621A USB to Fast Ethernet adapter (tudja a 100MBit/sec-et a SoC gyilkolása nélkül)
WiFi Realtek RTL8723BS 802.11n (legalább 30 MBitet stabilan visz)
Csatlakozók
  • 4x USB 2.0 (2db elöl, 2db hátul), ezekből csak a hátsók képesek táplálni külső merevlemezt, sebességre mindegyik vitte nekem a 35MByte/sec -et stabilan
  • 1x HDMI (anya)
  • 1x 3.5″ jack, sztereó, nem headset képes
  • 1x RJ45 10/100 ethernet (USB->ethernet adapter)
  • 1x microSD foglalat
Egyéb Az eszközkezelő szerint rendelkezik még szenzor csatlakozási lehetőséggel, USB 3.0-val, PCI-Expresszel, COM porttal, kamera csatlakozással, mikrofon csatlakozással, … de ezek nincsenek kivezetve. A NYÁK-on viszont sok szabad forrpötty van.

A kicsomagolás:

Tartozékok:

  • PiPo X7 mini PC
  • 12V 2.4A US szabványú adapter
  • US -> EU átalakító az adapterhez (ezeket érdemes összeragasztani, mert kihúzáskor meg lehet úgy fogni, hogy az ujjunk odaférjen az érintkezőkhöz)
  • garancia kártya


Csatlakozók:


Windows 8.1 for Bing

Nem szeretném foglalni a helyet a „Bing” megmagyarázásával, keressen rá mindenki kedvenc keresőjében, így röviden:

Olyan legális Windows, amely olcsó táblagépek számára elérhető. A tévhitekkel ellentétben nincs teljesen ingyen, ugyanis a gyártónak/forgalmazónak vannak USD-ben kifejezett regisztrációs költségei ($1-$25). Használati értéke megegyezik egy Windows 8.1 OEM 32 bit otthoni kiadáséval, annyi különbséggel, hogy szigorú korlátozások vonatkoznak a hardver teljesítményére.

A kütyün angol beállítások fogadnak a bekapcsoláskor, egy „dd” nevű, jelszó nélküli felhasználói fiókban. Természetesen elérhető a magyarítás. A Windows aktiválva van alapból.


első bekapcsolás utáni állapot


Első lépések

Ha ezt olvasod, nyilván ismered a Windows-t. Első bekapcsolás után pár perccel azonnal elindul a Windows keresési szolgáltatás indexelése, újabb driverek keresése, a Windows Defender ellenőrzése és frissítése, valamint még sok apróság. Ezek nyugodtan elszöszölhetnek a háttérben, én a Defendert kb. azonnal kikapcsoltam a keresési indexeléssel együtt. Természetesen vírusvédelemre szükség van, de a Panda Cloud Antivirus ingyenes változata sokkal gördülékenyebben fut ezen a gyengécske processzoron.

Amiket érdemes megtenni, mielőtt „belaknánk” a rendszert:

  • lemezellenőrzés, hibák automatikus javítása ( chkdsk c: /f) , ugyanis klónozzák a háttértár tartalmát és ilyenkor a filerendszer sérült lehet (nekem talált hibát)
  • lefuttatni a Windows Update javító scriptet , majd Windows Update-tel frissíteni a rendszert ( ez újabb 1.5GByte feláldozásával jár 🙁 )
  • feltelepíteni a magyar nyelvű lokalizációt
  • letiltani a Windows Defendert és telepíteni egy jobb/gyorsabb – ingyenes – antivírust (pl. Panda Cloud)
  • az Intel Driver Update Utility segítségével frissíteni a videódrivert

elsőre sajnos nem ment a Windows Update

Előtelepítve Internet Explorer 11 található meg rajta, Adobe Flash 11.8 verzióval, szóval a kedvenc programjaink weboldalai helyesen fognak megjelenni.

nem kell megijedni, könnyedén átállítható a kedvenc keresőnkre

nyoma sincs kínai bloatware-nek

„csempés” alkalmazások, szélvész gyorsan futnak

fél évnyi, ingyenes Office 365


Első benyomások

A fórumokon leírtakkal ellentétben a „hideg” indítás nem tart egy percig: 10 másodperc a „Welcome…” képernyőig és további 3 másodperc a munkaképes asztalig (minden update és defender tiltás után 2-3 másodpercet nyerünk). Azért egy Atom processzoros géptől ez nem rossz. Most viszont lelövöm a poént, ami egyértelműen a kütyü Achilles-sarka:

bekapcsolás után süvít a turbófeltöltő: az 1.33GHz-es processzor 2GHz-en

ugyanaz a processzor megizzasztva, akár 2 perccel később: kidöglött a teljes ménes és a turbó is durván besült: 0.17GHz
(screenshot egy FullHD youtube videó nézése közben készült, tehát nem a SpeedStep munkáját lehet látni, további bizonyíték itt, valamint megnézve a SpeedStep képességeket, látni, hogy az csak 500MHz-ig tud lemenni)

Ha valaki vette a fáradtságot és utána olvasott a külföldi fórumokon, feltűnhetett neki, hogy milyen sok téma foglalkozik a „cooling modding” témájával. Hát a fenti screenshot miatt. A kis Atom egész jól viszi a rendszert, az Office termékek pikk-pakk működnek, a böngészők gyorsan indulnak, a YouTube videók sián mennek 720p-ben, a fájlműveletek egész gyorsak, az USB száguld, a komplex weboldalak adják csak fel a leckét. Majd eléri a proci a  60°C hőmérsékletet – ami tekinthető az „üzemi” hőmérsékletének is. Ilyenkor a turbó már csak félve avatkozik be, a beavatkozását viszont gyors teljesítmény csökkenés követi 1 percen belül, ugyanis  1GHz és 1.3GHz között ingadozik az órajel, ekkor már ~70°C hőmérsékleten. A következő szint a 80°C, ilyenkor alig éri el az alap frekvenciát az órajel (1.33GHz), jobban szereti az 1GHz-et, leugrálva akár 570MHz környékére is.
Az armegeddon 90°C-nál következik be, ekkor már a feladatkezelő futtatására sem elég a telejsítmény, mert akár 130MHz-re esik az órajel. A negatív rekordot a Minyonok fullHD előzetese során sikerült elérni: 130MHz.

a láng ikon alatt érdemes figyelni az időket, jól mutatja a teljesítmény drasztikus csökkenését, terhelés hatására

A Windows és az Atom teljesítmény- és energiagazdálkodása nagyon jó.  Maximálisan kihasználja a turbóban rejlő lehetőségeket, amikor csak lehet 1.5GHz és 2.05GHz között tartja az órajelet a legkisebb egérmozgásra is. A turbó valószínűleg hatással van az I/O teljesítményre is, mert a háttértár kezelése, a hálózati műveletek, az USB műveletek érezhetően gyorsulnak. Ezért is ordít a hardver egy jó – passzív – hűtés után.

Sok fórum foglalkozik már a hűtés témájával, tele vannak eszement megvalósításokkal, 1-2 életképes megoldás lelhető fel csak. Mivel a ház megbontása elvileg garancia vesztéssel jár, a legegyszerűbb megoldás az, ha letiltjuk a turbót (programmal vagy az UEFI-be lépve). Ez érzetre kb. 20-25% lassabbá teszi a komplett rendszert, de még bőven jól használható és sokkal nehezebb megfőzni, viszont nem lehetetlen.
A szétszedés nagyon egyszerű, garancia matrica vagy egyéb védelem nincs. Ahhoz nem kell mérnöknek lenni, hogy rájöjjünk: a fém ház előnyeit kell kihasználni. A SoC sem a NYÁK alján sem a tetején nem érintkezik a házzal, azt egy fém lap és némi hővezető „ragacs” fedi csak. A fórumokon fellelt legegyszerűbben (és legkevesebb gányolással) kivitelezhető megoldás egy 10 x 10 x 0.5 cm méretű hővezető „ragacs”, amit a NYÁK aljára tapasztunk. A kivitelező szerint ez 50°C körül lövi be a hőmérsékletet, költsége 1500-3500Ft.
Az USB tápellátású ventilátor gányolásokról nem szólnék, meglehetősen hitvány megoldások, valamint elveszti az a báját a kütyü, hogy teljesen hangtalan.
Az „advanced” tuningolók már leveszik a SoC-ra tapasztott árnyékoló és hűtő lemezt, azt saját készítésűvel helyettesítik. Ez igényel némi fémipari alapismeretet, ugyanis a környező alkatrészek magasabbak, valamint nincs mihez rögzíteni az utólagos bordát (nincs furat a zsúfolt NYÁK-on).
Egy biztos, a doboz kong belül az ürességtől, így van hely kísérletezni.


Hűtés modding

Megérkezett az angol eladótól, ebay-en rendelt hűtőragacs, 3.36Ł áron, 100 x 100 x 5mm méretben. A linkelt fórum bejegyzéssel ellentétben nem használtam fel az egészet, csak kb. az 1/3 részét, azt is 4/5 – 1/5 részben vágva. Ezt az alaplap aljára tapasztottam, ügyelve arra, hogy a lehető legnagyobb – alkatrész nélküli – felületet fedjem le. Elég ragadós az anyag, utána óvatosan kell majd szétszedni a kütyüt. Próbaképpen tettem 3 rétegnyit (~13mm) a tetejére is.

Az eredmény több, mint biztató. Elővettem a gyilkos 1080p, YouTube Minyonok videót, ötször egymás után lejátszottam. Végig 1.5GHz (turbó) órajelent járt, 67°C maghőmérsékleten állt be. Közben ~70% CPU-t mutatott, de szaggatott és elmosódott volt a videó. Majd a TED2, 720p változatával teszteltem, még mindig YouTube-on persze. Az ötödik lejátszás után sem érte el a 60°C-ot, a SpeedStep 1GHz-re vette vissza az órajelet (néha 875MHz-re).

A teszt közben a készülék alja már kellemes meleg volt, de maximum enyhén forró, így a ragacs határozottan sokat számít. A tetejére épített 3 réteg (~13mm) ragacs viszont semmit sem ér, egyáltalán nem érezni. A hűtőborda applikálása a héten valamikor következik, akkor visszatérek rá.

Update #1: Némi UEFI állítgatás után az 1080p-s Minyonok YouTube bemutató majdnem jól fut, a gyors mozgásoknál látni hogy kimaradnak képkockák. A SoC maximum 71°C, a turbó 1.55GHz.

Update #2: 2 órányi YouTube zenehallgatás után 67-67-71-71°C a magok hőmérséklete, az alsó fémlemez kellemetlenül forró és már a felső fém burkolat is kellemes meleg. Az alsó ragacs kiválóan teszi a dolgát. A Microsoft Word, Excel, Adobe Acrobat Reader változatlanul gyorsan indul, épp látni a programok logóját. A turbó is elérhető, annak ellenére, hogy néha belekarcol a 73°C-ba a maghőmérséklet.

sok-sok 1080p-s YouTube után, 69°C-on 2 mag, a turbó még mindig elérhető – a ragacs teszi a dolgát

a HD straming nem igazán erőlteti meg, de a SoC-ot még moddolva is melegen tartja

2 órányi YouTube hallgatás: az alsó lemez forró, a ragacs teszi a dolgát. A turbó elérhető, az alkalmazások még mindig gyorsan futnak.


PiPo X7, mint munkaeszköz

(hamarosan)


PiPo X7, mint médialejátszó

(hamarosan)


Egyéb érdekességek

  • külső, USB-s DVD íróval kiválóan működik, a hátsó USB portokon keresztül
  • Windows 10 kompatibilis
  • a SoC maximális órajelét nem sikerült elérnem, 2.05GHz a maximum turbó frekvencia (a SpeedStep 500MHz és 1333MHz között képes ugrálni)

UEFI