Mikrotik Routerboard + PowerLine (konnektoros) hálózat

Egy érdekességet szeretnék megosztani, hátha ezzel megkímélek pár (ősz) hajszálat.

Van egy RB751G-2HnD routerem, szigorúan itthoni felhasználásra. Túlzottan bonyolult konfig nincs benne:
– PPPoE kliens
– NAT
– 5 site-to-site VPN
– WiFi, WPA1-2 PSK

A routert 5.21-gyes firmware verzióval kaptam, ha jól emlékszem. Ennek DNS cache problémái voltak (ami azóta több stabil 6-os fw verzióban is előjött nekem ), ezért frissítettem 5.24-re, ami meglehetősen stabilnak tűnt. Kíváncsiságból feltettem egy 6-os fw-t, de furcsa jelenségre lettem figyelmes ha játszottam a neten: kb. óránként megszakadt a net. Gondoltam a 6-os fw gyengesége, utána olvasok. Azt hittem igazam is van, hisz’ a 6-os család valóban hemzseg a PPP hibáktól a fórumok szerint. Hát, úgy voltam vele, hogy majd javítják. Elértem így a 6.7-ig, de csak egyre rosszabb lett a helyzet (az 5-ös fw-vel nem volt ilyen gond). Már arra vetemedtem, hogy felteszem a 6.8RC1-gyet. Annyit értem el vele, hogy a DNS cache gond megjavult, de a PPPoE nem, hát mélyebbre néztem.

Böngésztem a logokat órák hosszat, de nem találtam összefüggést a szakadás és a szabályok/tevékenységek között. A log szerint az az interface, amire a „WAN” van kötve, teljesen megszakad (ether1 down, ether1 up), viszont csak egy pillanatra.  Kaptam egy tippet, hogy nézzem meg a router alaplapját, nem-e „kondisodott” ez is meg. Hát, szolid kondikat találtam benne, így ezt el kellett vetnem. 🙁

A kondis dolog azért még mindig ott motoszkált a fejemben, így felmerült a táp ilyen hibája is. Az itthon rendelkezésre álló műszereim szerint teljesen rendben van, stabilan adja a feszültséget. Mivel hasonló tápom egy volt – ami egy kínai robotos TV játékos tápja – túl sok variációs lehetőség nem állt rendelkezésemre. Kicseréltem a tápot erre a teljesen noname „12V 1.5A” márkájú tápra (ami ugyan csak kapcsoló üzemű táp) és a probléma teljesen eltűnt.

Na ez nem hagyott nyugodni, szétbontottam a teljesen hálózatot, lépésről lépésre haladtam. Amikor csak WiFi eszközök csatlakoztak az RB-re, akkor stabilnak tűnt. Amint beledugtam a drótokat, fél-egy óránként megszakadt a PPPoE néha a komplett ether1 elszállt, mindezt úgy, hogy a ráhúzott dinamikus szabályok fent maradtak a döglött interface ellenére :wassat: . A LAN egyetlen ether5 csatlakozásból állt, a WAN pedig egyetlen ether1 csatlakozásból a routeren.

Tudni kell,hogy falat nem fúrhatok, a WiFi késleltetése túl sok, ezért powerline eszközöket használok a router és az egyéb eszközök közötti vezetékes hálózat kialakítására (+switch, …). Ezek ügye szép nagy frekit küldenek a 230V hálózat elektromos vezetékeire. Több helyen használtam már ilyen powerline eszközöket, különösebb gond nélkül (leszámítva azt, hogy a „kondisodás” miatt élettartamuk 1-1.5 év), nem gondoltam, hogy bármi gondot is okozhatnának. Hát okoznak, konkrétan 2 eszköznél lettem erre figyelmes eddig, a gyári szettet használva (tehát a gyári táppal):
– A TP-Link nyomtatószerverek
– RouterBoard 751G

A nyomtatószerver valami olyat csinál tőle, amitől a switch IC-k totál megbolondulnak, esetenként meg is fagynak. A RB pedig látszólag szoftveres gondokat produkál, a 751-ben a PPP megbolondul teljesen, de egy 9xx (nem emlékszem a pontos típusra) routerben a bridge-ek hülyültek meg. Természetesen az eszközök visszajelző LED-jei szerint minden rendben van, az interface linkel, a link nem szakad. A legidegesítőbb ebben, hogy 0.5-20 óra intervallumban produkálnak egy-egy ilyen jelenséget.

Egy szó, mint 100: Venni kell egy raklap rendes tápot és a kritikus eszközök tápjait lecserélni normálisra. Ez természetesen a számítógépekre fokozottan igaz, ugyanis hegyekben állnak most itthon a döglött PC tápok, innen is üdvözlöm az FSP mérnökök összes termékét és támogatásukat kérem az általuk előállított nagy mennyiségű veszélyes hulladék elszállítására tőlem, mert már nem férek tőle.

A bűnös: