TP-Link Omada, üzleti WiFi otthonra

A TP-Link mindig is olcsó alternatívát kínált otthonra. De kevesen vagyunk, akik ezeket az eszközöket merték volna használni céges környezetben. Természetesen Magyarországon nagyon sok önjelölt rendszergazda helyezett el módosított firmware-es 1043ND-ket és üzemeltetett róla kisebb cégeket, de valójában alkalmatlan volt ilyen célra már a megjelenése napján is.

Mivel manapság már a WC ülőke is WiFis, így nagyon fontos, hogy a nagyobb lakások és családi házak minden szobájában – különösképpen a 2 betűsben – legyen megfelelő sebességű WiFi lefedettség. Ilyenkor jön először az olcsó wifis routerekkel való kókányolás ( /hu/post/tobb-router-osszekotese-wifi-hatotav-bovites-celjabol/ ), de valahogy nem akar jól működni. Majd jönnek a repeaterek (WiFis jelismétlők), de kétes minőségűek, fél távra kell elhelyezni és ritkán kapunk fele sávszélességnél nagyobbat. Következő lépés az, hogy rendes AP-kat teszünk fel, amiket vezetékesen kötünk össze, esetleg MESH hálózatban.

Köszönhetően a szponzorált tesztoldalaknak, mielőtt ügyfélnek ajánlanék valamit, kénytelen vagyok én is venni belőle és tesztnek alávetni. Szinte szabvánnyá vált az Ubiquiti UniFi rendszere az ilyen egyszerű, könnyen konfigurálható, jól terhelhető WiFi kiépítések esetén. Van CloudKey v1-gyem – ami az UniFi WiFi vezérlője – és voltak AP-k is. Nem voltam vele maximálisan elégedett, főleg a vezérlővel nem. Nagyon jó dolgokat tud, tényleg könnyű használni, de stabilitási gondjaim voltak vele és a vezérlő hardvere is alul van méretezve ára ellenére.
Kicsit sem bíztam benne, de hajtott a kíváncsiság, ezért beruháztam a TP-Link Omada rendszerre:
1x TP-Link OC200 Omada Controller
2x TP-Link EAP-245 v1 AP

Az elvárások, amiket támasztottam:

  • egyszerű konfigurálás
  • megfizethető
  • PoE képes
  • stabil
  • legalább 2×2 MiMo
  • magyarországi beszerezhetőség
  • seamless roaming 802.11r támogatása (szakadás nélküli vándorlás az AP-k között)
  • 2.4 és 5GHz, 802.11ac támogatás
  • több SSID támogatása, VLAN-ozhatósággal

Igen, ezek az igények túlzásnak tűnhetnek otthon és egy kisebb cég esetében is, pedig nem azok…

A WiFi vezérlő

A beszerzése még kicsit nehézkes volt, csak az Alza kínálatában találtam meg kissé túlárazva. A beüzemelésnél furcsa volt számomra, hogy nem a szokásos admin/admin belépés van, hanem regisztrálni kell egy fiókot és azzal lehet később belépni. A teljes szettet egy ZyXEL GS-1200-8HP v2-ről hajtom, ami csak 4 porton PoE képes, de nevetve ellátja a megfelelő teljesítménnyel az eszközöket (60W-ra képes a switch, és egyenként átlag 3W-ot fogyasztanak a PoE portokról). Fontos volt számomra, hogy a switch VLAN képes legyen a vendéghálózatok miatt. Természetesen lehetőség van a saját tápegységeikkel is üzemeltetni a vezérlőt és az AP-kat is.




A management felület

A felület egész jól áttekinthető, nem szükséges az átlagosnál nagyobb képzettség a használatához. Aki végig követte az Ubiquiti UniFi fejlődését, annak nagyon retro érzése lesz. Kb. ott tart a TP-Link, ahol az „Ubi” tartott 5 évvel ezelőtt. Viszont ha nem akarunk éjjel-nappal az admin felületen lógni, akkor több mint elég ennek a tudása is. A leginkább a websocket támogatása hiányzik nekem, hogy élőben láthassam mi történik, ne kelljen frissítgetni a weboldalt újratöltögetéssel (ez időzíthető, de akkor is a teljes listákat tölti újra).

A korábbi firmware verzió esetén nem volt lehetőség azonos beállításokra konfigurálni a 2.4GHz és 5GHz hálózatokat, mindenképpen kétszer kellett megtenni, ha azonos nevű SSID-ket akartunk létrehozni a 2 frekvencián. Sajnos még a jelenlegi verzióból is hiányzik az inaktiválás lehetősége, kötelezően törölni kell a beállítást akkor is, ha csak ideiglenesen akarjuk megszüntetni a hálózatot (vagy tiltó szabályt kell felvenni mindenkire). Az AP-k minden konfiguráció után kiesnek pár másodpercre, de sokkal gyorsabban élednek újra, mint az UniFi-s megoldások.

Wireless settings