Az első Android PC: Remix Mini 2G/16G

A mai napon – 17 nap után –  végre megérkezett a Remix Mini 2G/16G Kickstarter változata, ami $40 áron volt támogatható, listaára az Amazonon ebben a pillanatban $69.90.

Igényes dobozban érkezett, aminek minden sarka kellőképpen meg volt horpasztva, de szerencsére a tartalma nem sérült. Kibontás után egy fekete, folyami kavicsra emlékeztető, puha műanyaggal borított, pici eszköz találunk, egy Eu szabványú tápot és egy nagyon rövid HDMI kábelt. Furcsa, hogy a táp nem a kínai egyentáp, hanem egy picivel igényesebbnek kinéző példány. Méretre maga az eszköz alig nagyobb egy átlagos egérnél. Technikai leírás a bejegyzés végén.

Mi értelme is van egy ilyennek?

Van benne 2GB RAM, 16GB háttértár (+microSD), Chrome böngésző, YouTube kliens, legális Word, Excel, PowerPoint, … és minden egyéb probram, ami Android alatt is elérhető a Google Play áruházból. ES File Explorer segítségével hálózatról is megnyithatunk Office dokumentumokat és szerkeszthetjük is, teljesen legálisan. Természetesen nem egy teljes értékű Office csomagról van szó (pl. nincs makró támogatás), de egy átlag felhasználónak elég.

Első bekapcsolás

Na az nem akart összejönni. Bár korábban már olvastam, hogy bizonyos átalakítókat nem kezel megfelelően az első firmware, azért meglepett, hogy sem a Benq monitorommal, sem a HP-vel nem volt hajlandó működni HDMI-DVI átalakítóval. Beüzemelni végül egy HDMI-D-SUB átalakítóval sikerült.

Azonnal firmware frissítéssel indul, amit egészen gyorsan el is végez. Az első pár percben úgy viselkedett, mint egy tipikus $100 alatti androidos tablet: durván lagolt, néha nem érzékelte az egeret, a programok rendre beakadtak. A promó videókon sem volt gyors, de azért annyire nem lehet lassú. Szóval felfrissítettem minden appot, hozzáadtam a Google fiókot. Közben azt éreztem, hogy egyre gördülékenyebben fut.

Alapból csak kínai és angol nyelven tud, ami meg is ijesztett, de a beállításokban megtalálható az Android összes nyelve, mint experimental feature. A billentyűzetet hiába állítottam telepítéskor magyarra, angol maradt, a beállításokban magyarra változtatva viszont már magyarul gépelhettem. Annyira jól sikerült áthozni az AOSP Android magyar billentyűzet kezelését, hogy az aposztróf bugot is áthozták (ami még a 6.0.1-ben is benne van): ha aposztrófot akarunk írni shift+1 kombinációval, akkor felkiáltójelet ír, ahogyan a shift+4 is. Régebben már játszadoztam külső billentyűzettel Androidon, így meg volt már nekem az External Keyboard Helper nevű app, letöltöttem és pár alap dolog konfigolása után lett aposztróf.

Az alkalmazások tűrhető sebességgel indulnak, de azért érződik a gyengécske processzor. Mivel a Remix OS elérhető szabadon más gyártók számára is és a Rockchip is jön a hasonló ablakkezelős Android megoldásával, hamarosan jóval erőteljesebb formában is találkozhatunk ezekkel.

Az ablakkezelő:

Screenshot_2015-11-25-06-00-11 Első rénézésre nekem a ChromeOS képernyőmentések jutnak eszembe. De aki eddig Windowson és/vagy Androidon nőtt fel, könnyen fog boldogulni. Az ablak jobb felső sarkában: minimalizálás, teljes képernyő és bezárás gombok, a bal felső sarokban egy androidos vissza gomb.

Screenshot_2015-11-25-06-30-22A képernyő bal alső sarkában a gyártó logója működik úgy, ahogy szinte minden operációs rendszernél megszokhattuk: a feltelepített programok listáját tartalmazza. Windows nyelven ez a START menü, Androidon az alkalmazások gomb. Közvetlenül utána az androidos kezdőképernyő gomb, amivel az alapállapotba térhetünk vissza. A többi ikon a futó appokat jelzi, ami alatt ki fehér pötty van, az még fut a háttérben.

Jobb oldalon memória optimalizáló, bluetooth, hangerő, billentyű kiosztás, WiFi, naptár és értesítési sáv ikonok találhatók. Az értesítési sáv nagyon hasonló a Windows 10-ben megszokotthoz. A naptár sajnos vasárnappal kezdődik, magyar lokalizáció esetén is. A WiFi és a bluetooth beállítása rendkívül egyszerű, pikk-pakk hozzáadtam az ősi bt-s Microsoft egerem. Itt ért az első pozitív csalódás: ez az első olyan gyenge eszköz, amin nem lagol az egér, pedig épp erről írom ezt a postot Chromeban, miközben szól a Spotify.

Természetesen az Android rendszer alapból nem képes Windowshoz hasonlóan kezelni az ablakokat, így egy kicsit csaltak a fejlesztők. A programok beállíthatók, hogy telefon módban – ablakban – vagy teljes képernyősen induljanak alapból. Amennyiben a program támogatja a futás közbeni méretezést, nem lesz vele probléma (pl. Excel), de vannak alkalmazások amik furán fognak festeni. Szerintem ennek megvalósítása elég jól sikerült.

Screenshot_2015-11-25-07-22-29 Screenshot_2015-11-25-07-22-49

Ami teszik az ablakkezelőben:

  • az egyszerű állapotsáv és azok funkciói
  • a vezérlőelemek nagyon hasonlítanak a Windows 10-re
  • szépen sikerült átszabni az Android külsőt
  • ha egy program megdöglik (pl. a Play-es Kodi), akkor a billentyűzet Windows gombjára eddig mindig életre kelt az oprendszer
  • az értesítési részen dedikált „ne zavarj”, „állapotsáv elrejtés”, „képernnyőkép” és „beállítások” gombok
  • a bezárt programok tényleg be is záródnak, így a Play-ből való telepítés közben nem szabad bezárni az ablakot, mert megszakad a telepítés, nem pedig a háttérben folyik

Ami zavaró az ablakkezelőben:

  • nincs gördítősáv (mert érintést emulál ügye)
  • csak jobb oldalon, lent és a jobb alsó sarokban megfogva méretezhető az ablak
  • ablakos módban nem lehet feljléc nélküli teljes képernyősre váltani és fordítva (újra kell indítani az alkalmazást)

Egyéb furcsaságok:

  • a kijelzőt csak HD és FullHD felbontásra, 50 és 60Hz-re lehet állítani, más felbontást nem támogat
  • több helyen telefonként van az aszköz feltűntetve
  • egyenlőre nem jöttem rá, hogyan kezelhetem az Escape gombot mint escape és a jobb egérgombot extra ként (alap androidként visszagombként funkcionál)

Billentyűzet, egér, egyéb kiegészítők:

Mivel az operációs rendszer érintőképernyőre készült, itt azér számíthatunk pár meglepire. A fejlesztők próbálkoztak kisebb trükkökel, mint pl. a kétujjas emuláció, de ezeket nem próbáltam ki.

Az egér alapból úgy működik, mint bármelyik Android eszközzel. A bal klikk jelenti a képernyőre bökést, a jobb klikk a vissza gombot, a középső gomb nálam megegyezett a bal gombbal. A görgő kezelése működik. USB-s és bluetooth-os egér sem gond.

A billentyűzet esetén sajnos az aposztróf bug megvan, de megkerülhető. A funkcióbillentyűk távoli asztalon keresztül jól működnek, Android alatt mindegyiknek egyedi funkciója van, pl. az F3 a keresés. A média gombok működnek, simán tudom léptetni a számokat a Spotify-ban, változtatni a hangerőt. A számológép gomb lenyomására azonnal elő is ugrik az androidos számológép. Az egyetlen dolog, amit nehéz megszokni az Escape működése, ugyanis vissza gombként működik. Remélhetőleg az External Keyboard Helperben ez is állítható. A numerikus billentyűzet számai Num lock nélkül döglöttnek tűnnek. A Print screen képernyőmentést készít. A vágólap kezelés is jónak tűnik (Control+C, Control+V, Control+X). A kijelölést alapból csak Shift+nyilak és Control+nyilak segítségével végezhetjül el, az egérrel nem, csak a kis jelölőket használva.

Az USB-s hangkártyával rendelkező Creative headsetem elsőre működik: „USB audióeszköz csatlakoztatva” és szól is. :O

Sebesség, használat:

A bellene levő SoC első ránézésre használhatatlanul gyengének tűnik, viszont a kínaiak kitettek magukért. Teljesen élvezhető sebességgel futnak a dolgok, ezen bejegyzés írása közben a Spotify zene egy picit sem röccent meg, és egy Excel tábla is nyitva van a háttérben. A programok sebességén azért érződik, hogy nem egy izmos masina, főleg egy OnePlus One után. Eddig a Chrome és a YouTube volt olyan, aminél kellett volna másfélszer ennyi izom. A bejegyzés írás teljesen zökkenőmentes, pedig pár kép is bekerült, de nagyobb weboldalakon azért elgondolkodik, mint pl az index.hu. Az ADBlock Browser kb. használhatatlan, a többit még nem próbáltam. A YouTube esetében a videók jól mennek, csak a menüpontokon való kattintgatás és a méretezés tűnik döcögősnek (ablakos módban). Kodi/XBMC támogatás még nincs, elég furcsán is működik, de itt-ott már állítólag létezik egyedi build, ami jól megy. A memória tekintetében épp elég a 2GB, elég jól bánik vele a rendszer, de a böngésző tabok gyorsan zabálják a szabad memóriát.

Végszó:

Bőven még mit csiszolni a technikán, de az nagyon jól látszik, hogy a kínaiak már a spájzban vannak és komolyan kezdik szorongatni a nagy nevű gyártókat is. A kisebbik változattal szerintem nem érdemes próbálkozni, ha valaki ilyet szeretne venni.

Technikai ezmegaz:

f052157f3344e462da2bcffaffdab7c8_original

 

Pár kép, egyenlőre 720p-ben:

Screenshot_2015-11-25-06-04-39

Screenshot_2015-11-25-06-00-11

Screenshot_2015-11-25-06-55-14

Screenshot_2015-11-25-07-21-06

Screenshot_2015-11-25-07-26-12