Karácsonyi kütyüláz: Okostelefon (2015)

Kedvenc témám az okostelefon vásárlás, mert ez szokta okozni a legtöbb összetűzést köztem és a leendő – rendkívül elégedetlen – vásárló között, aki kb. soha nem hallgat a józan észre.

Ha egy mondattal akarom letudni, akkor azt mondom, hogy vegyél új iPhone-t. Azzal nem tudsz mellényúlni. Egy gomb van rajta, nem tudod elrontani. Amit tud, azt általában jól is tudja. Amit nem, arról pedig meg vagy győzve, hogy nincs is rá szükséged.

Az én igényeimet és lehetőségeimet sem fedi az iPhone család, ilyenkor vajon mit lehet tenni? Hát szinte mindenki az Android felé menekül. A zöld robotos világ az a terep, ami rendkívül szegény a „boldogság szigetében” viszont gazdag mocsárban.

Milyen akkor egy minimálisan elvárt hardverrel rendelkező androidos telefon?

  • 2GB RAM (de inkább 3GB RAM van benne)
  • 16GB háttértár (szeretik ROM-nak hívni, amit nem igazán értek hogy alakulhatott ki)
  • 4 magos nVidia, Qualcomm, Samsung processzor (vannak még kivételek, csak nem túl elterjedtek)
  • 720×1280 felbontás
  • CyanogenMod/Cyanogen OS képes

Igen, ilyen telefon nem sok van jelenleg (OnePlus One, Wileyfox Swift, …). Ki is fejtem, hogy miért van a fentiekre szükség.

Memória: Az átlag Android rendszer üresen kb. 400MB memóriát eszik. A gyártók előszeretettel pakolják tele vackokkal, így kb. 750MB-ra nő a használat alapállapotban. Tehát még semmit sem indítottunk pluszban, butatelefon módban vagyunk. Feltesszük az üzletileg kritikus alkalmazásokat (Instagram, Facebook, …) és a háttérfolyamatok is simán 1GB közeli használatot okoznak. saját tapasztalatok alapján a minimum 3GB már ideális memória méret, 2GB egész jól használható, 1GB kínszenvedés. Vannak samsungos idiotizmusok tört méretekkel (pl. 1.5GB), de a saját felületük az egyik legtöbb memóriát zabáló megoldás, szal’ simán vehetjük azt is 1GB-nek.

Háttértár: Elrettentő példának hoznék 2 konkrét típust: Asus ZenFone 2 (ZE500CL 2GB/8GB) és Sony Xperia Aqua. A 8GB háttértárból a Play áruházba lépés és frissítések után 1GB szabad hely ha marad a 8-ból! Azt pikk-pakk (akár 2-3 alkalmazással) ki is maxoltuk. Köszönjük meg a gyártóknak.

SoC (processzor): Az Intel itt is szeret trükközni az ún. HyperThreading-gel, ami a legtöbb esetben többet árt, mint használ. De legalább azt hisszük 2x annyi mag van a processzorunkban (sajnos a programok is). Az Intel még mindig nem tudta megoldani a szuper idegesítő mikrolagolást Android alatt, így én kerülném. A 4 magos Atomok is jó áron mennek, elég erősek is, de a mikrolag idegesítő tud lenni (tudod, amikor minden patent gyors, a gép semmit sem csinál a háttérben, és fél-egy másodpercre megáll minden). A leguniverzálisabb az nVidia, sok játék kifejezetten igényli is. Táblagépekben a legjobb vételben is ez van. A Qualcomm az arany középút. A gyengébbekkel sem lehet nagyot tévedni, csak legalább 4 mag legyen.

Kijelző: A leghitványabb kijelzővel, márkás telefont a Lenovo-tól lehet venni. Akár 50eFt áron is lehet „szúnyoghálós”, TN paneles viccet venni. Én nem vagyok híve a 4K felbontásnak mobilon, de a FullHD-nak is kevés értelmét látom. 720×1280-tól teljesen jó. A sima IPS fényereje kevés (a továbbfejlesztett IPS-t pedig mindenki másképp hívja, pl. az Asus IPS+ -nak). Az AMOLED színei brutálisak, 50 méterről is kiszúrni hogy az egy AMOLED, viszont vannak technológiai hibái: sárgulás, beégés.

Gyártó: Egy ilyen drága, non-stop használt eszköznél a márka nagyon fontos. Garanciális javításban a Samsungot nem lehet überelni, sok esetben akár helyszínen javítanak. Lassúságban a Lenovo és a Sony a rekorderek. Az Asus, LG általában 2-3 napon belül javít + futár.  Viszont a Samsung közel sem ér annyit, amennyit kérnek érte. Simán lehet 100eFt-ért is használhatatlan vackot venni 🙁 Az ismeretlen márkák legtöbbször nagyon-nagyon messzire kerülendők, ma már szerintem külön tudomány lett megtalálni a jó – de ismeretlen – márkákat/típusokat.

(Operációs rendszer: Persze, tudom, Android. Na de milyen? Az Android egy nyílt forráskódú rendszer, bárki készíthet saját Android változatot. Régen csak a Google Nexus széria volt közel érintetlen (később jött pár GPE változat más gyártmányokból, az Android One vergődése, …). A legismertebb csapat a CyanogenMod csapata, akik a csupasz Android rendszert fejlesztik tovább saját igények szerint, sok esetben használhatóvá téve az amúgy szánalmasan vacak márkás telefonokat. De a lényeg nem csak itt van, hanem a frissítésekben. Ugyanis a gyártók érdeke az, hogy maximum fél éven belül megvegyük a legújabb készüléket, ezért kb. fél évig törődnek a vásárlókkal, pontosabban hitegetik őket. A biztonsági incidensek egymást érik, ami egész addig senkit sem érdekelt, amíg egy sima weblap megtekintésével nem lehetett megfertőzni a telefont mindenféle finomsággal.
Természetesen szinte minden gyártónál azonnali garanciavesztéssel jár az operációs rendszer módosítása vagy cseréje. De már van pár olyan gyártó, aki megjelent a saját, Cyanogen OS alapú készülékével. Amire pedig van Cyanogen OS, arra a készülére lesz CyanogenMod és más CM-re épülő mod is. Az egyik legalkalmasabb alap erre a OnePlus One.

Mi a helyzet a többi operációs rendszerrel? Hát, az okostelefon nem magától okos, hanem a rátelepített programoktól. Lehet, hogy egy Windows Mobile/Phone alapú készülék is kielégítené igényeinket… Egészen addig, amíg nem találkozunk a „töltsd le az alkalmazásunkat telefonodra” felirattal, jellemzően 2 logóval mellette: az almával és a robottal. A Jolla, BB OS, Firefox OS hasonlóképp…

) – azért tettem zárójelbe, mert ebbe van a legkisebb beleszólásunk.

Igen, ez legalább 50-60eFt-os telefont feltételez (Xiaomi Redmi 2 Pro van akár 35eFt-ért is, de annak én egy külön bejegyzést szentelnék, mielőtt valaki fejvesztve rendelné konténerszám). Úgy vélem, nyugodtan kijelenthető, hogy kb. 65eFt (ÁFÁ-val, Artisjus adóval, és egyéb magyar teherrel megáldva) az a határ ami alatt nem lehet megfelelő robotos készüléket venni, elősegítve ezzel az a tipikus nézetet: Az Android hulladék, mindig lefagy, használhatatlanul lassú, vacakol, nem lehet felvenni a hívást, …

Persze TE, aki ezt olvasod és még nem vagy túl ezeken, úgyis elmagyarázod majd nekem, hogy milyen szupi telefont vettél 28eFt-ért vagy igazi prémiumot fémből 140eFt-ért (1GB RAM-mal) és én csak lehúzom a népet. Majd 2 hét múlva teleírod a Facebookot azzal, hogy mekkora gagyi az Android és elküldesz engem egy nagyon hideg éghajlatra, mert robotos telefont mertem sugallani. Ha pedig helyreállt a vérnyomásod, úgyis megveszed 15 év hitelre az iPhone-t, ajándék $1-os kijelzővédővel, majd felkeresed a Providentet hogy tudj venni egy új töltőkábelt, eladod anyád házát hogy vegyél egy jó fülest (miután elmúlt a csilli és az újdonság varázsa), és így tovább. Fél-1 év után az első sorban lobogtatod majd az Apple zászlót az Android elleni összecsapásokban. De álljunk csak meg… olvasd csak el még egyszer, elejétől ezt a bejegyzést…